D11: Stát otočil. Místo vyvlastnění farmářce vyhoví

12. 9. 2008 9:32
Jednání převzal ministr zemědělství
Zodpovědnost za dálnici končící šest kilometrů před Hradcem Králové se Ředitelství silnic a dálnic snaží hodit na majitelku polí.
Zodpovědnost za dálnici končící šest kilometrů před Hradcem Králové se Ředitelství silnic a dálnic snaží hodit na majitelku polí. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stát opět, už poněkolikáté, otočil svůj postoj v případu farmářky Ludmily Havránkové, s níž se dlouhé měsíce nemůže dohodnout na náhradě za její pozemky, které vláda potřebuje ke stavbě dálnice D 11 do Hradce Králové. 

Ještě na začátku léta to vypadalo, že vláda vedená pravicovou ODS začne vyvlastňovat tuto soukromou farmářku jenom proto, že nechce za pozemky peníze, ale náhradní půdu k hospodaření. 

Nyní stát tvrdí, že se chce s Ludmilou Havránkovou dohodnout.

Řebíček na střídačku

Obrat nastal ve chvíli, kdy na konci července převzalo místo ministerstva dopravy roli vyjednavače ministerstvo zemědělství.

"Vyvlastnění je v případě rodiny Havránkových šílené řešení," řekl Aktuálně.cz ministr zemědělství Petr Gandalovič. "Tato rodina byla už jednou vyhnána ze své půdy komunisty. My se jí nyní pokusíme pomoci."

Gandalovič se vrátil k původní variantě vypořádání, se kterou už dříve farmářka souhlasila. Tedy ke směně 10 hektarů za 250 hektarů v jiné lokalitě.

Během listopadu předloží Gandalovičovo ministerstvo návrh vládě. Dává to naději, že bude šestnáctiletý spor ukončen.

Změna vyjednavačů

Patovou situaci, kdy stát odmítal vyhovět farmářce Havránkové a hrozil vyvlastněním, zvrátil v půlce léta hradecký hejtman Pavel Bradík.

Tomu se podařilo sjednat schůzku hlavních aktérů sporu: ministerstev dopravy a zemědělství s Ludmilou Havránkovou.

"Ukázalo se, že ministerstvo dopravy nemůže přinést do stávající situace žádnou změnu," říká náměstek ministra dopravy Jiří Hodač, který na schůzce resort zastupoval. "Ze zákona nejsme schopni paní Havránkové vyhovět."

Podle Hodače zákon neumožňuje měnit pozemky za pozemky. Tím tento podřízený ministra Řebíčka vysvětluje svůj návrh ve vládě, aby Havránková dostala místo polí peníze. S tím však farmářka nesouhlasila - od počátku žádala po státu pouze náhradní pozemky k hospodaření.

Ministerstvo dopravy tehdy začalo hrozit vyvlastněním. Proti takovému postupu se však postavil hradecký hejtman, který je stejně jako ministři dopravy a zemědělství reprezentantem ODS, a svolal už zmiňovanou schůzku, na které roli vyjednavače převzal Gandalovič.

Pozemky za pozemky

Přestože Gandalovič považuje jako právně nejčistší variantu směnu pozemků za peníze, na rozdíl od ministerstva dopravy vyslyšel žádost Havránkových a pokusí se ji právně ošetřit, aby byla v souladu se zákonem.

Foto: Ludvík Hradilek

"Připravujeme variantu, která bude pro pozemkový fond složitá," připouští ministr. "Tedy směnu pozemků za pozemky podle původní dohody. Právníci to nyní připravují tak, aby to nebylo právně napadnutelné."

Vyvlastnění, kterým ještě nedávno hrozilo ministerstvo dopravy, se chce Gandalovič vyhnout.

"Nejen že by to bylo šílené pro rodinu Havránkových," říká. "Ale zkomplikovalo by to i stavbu dálnice. Vyvlastnění se může táhnout několik let."

Farmářčina skepse

Statkářka Havránková je i navzdory obratu v postoji státu nadále skeptická. "Už jsem s nimi zažila tolik, že si netroufám odhadnout, jak to dopadne," říká Havránková. "Je ale pozitivní, že ministr Gandalovič jasně řekl, že je proti vyvlastnění."

Od červencového jednání zatím s farmářkou nikdo z ministerstva nehovořil.

 

Právě se děje

Další zprávy