Dopraváci dostali další pokutu související s nehodou

job
6. 9. 2008 10:52
Po milionu další statisíce za chyby před nehodou
Vyšetřovatelé simulují chvíle před srážkou
Vyšetřovatelé simulují chvíle před srážkou | Foto: Petr Sznapka

Ostrava - Drážní inspekce tento týden vyměřila ostravskému dopravnímu podniku další pokutu.

Tentokrát 200 tisíc korun a opět za to, že v minulosti kvůli selhání lidského faktoru několikrát vyjely tramvaje proti sobě na jednokolejnou trať číslo 5, uvedl server Novinky.

Jde přitom o druhou takovou sankci - za obdobné pochybení dopravce dostal od inspekce už před měsícem pokutu milion korun.

Inspektoři rozhodli, že dopravní podnik porušil zákon, když zatajil dvě mimořádné události z loňského roku. Při nich jely tramvajové soupravy proti sobě na jednokolejné lince číslo 5.

Dopravní podnik se k případům, kdy tramvaje musely couvat, přiznal až poté, co Aktuálně.cz publikovalo svědectví jedné z cestujících. Do té doby situace nepřipouštěl a inspektorům je neoznámil. Ani po tragické nehodě.

Na stejné trase se letos 11. dubna dvě tramvaje čelně srazily. Při nehodě zahynuli tři lidé a desítky dalších byly vážně zraněny.

Dopravní podnik již dříve uvedl, že podle názoru svých právníků nepochybil. Oba incidenty totiž nepovažoval za takzvané mimořádné události. Dle podniku je tedy nebylo nutné hlásit, protože tramvaje se nepotkaly v plné rychlosti na trati, ale řidič, který výhybnu neoprávněně opustil, zůstal stát ještě na výhybce.

Dopravce to vyřešil finančním postihem řidičů a o riziku se mluvilo na školeních.

 

 

Právě se děje

Další zprávy