Ocelárna Mittal slibuje: Vyčistíme vzduch v Ostravě

6. 9. 2008 20:20
Ekologické projekty vyjdou na 1,5 miliardy korun
Exhalací bude méně, slibuje ocelárna
Exhalací bude méně, slibuje ocelárna | Foto: Eva Matějková

Ostrava - Největší znečišťovatel ovzduší na severu Moravy - ocelárna ArcelorMittal - udělala první konkrétní krok k tomu, aby výrazně snížila exhalace, kterými zamořuje okolí.

Podepsala smlouvy s dodavateli dvou modernizačních projektů, které výrazně omezí vypouštění prachu a oxidu uhličitého. Zaplatí za ně zhruba 1,5 miliardy korun. Jde o akce, které ocelárna konzultovala s nezávislými experty Vysoké školy báňské.

"Oba projekty přinesou do ArcellorMittal špičkové technologie," poznamenal rektor ostravské univerzity Tomáš Čermák. Zlepšení by se mělo projevit za dva až tři roky, kdy budou akce ukončeny.

Trojnásobně méně prachu, síra spadne na polovinu

Prvním ekologickým opatřením je odprášení provozu spékání železné rudy takzvanou aglomerací. Speciální filtry omezí množství prachu až trojnásobně.

Jedna z tratí na výrobu válcovaného drátu v Mittal Steel Ostrava.
Jedna z tratí na výrobu válcovaného drátu v Mittal Steel Ostrava. | Foto: Ondřej Besperát

Současný systém odlučování prachových částic dokáže snížit podíl prachu ve spalinách na 50 až 70 gramů na metr krychlový. Dokonalejší filtry omezí částice pod 20 gramů.

"Snížení ekologické zátěže bude tedy opravdu výrazné," konstatoval Sanjay Samaddar, předseda představenstva společnosti ArcelorMittal. Ředitel firmy pro životní prostředí Petr Baranek dodal, že emise budou hluboko pod ekologickou normou.

"Po roce 2010 bude zákonný limit stanoven na 50 gramů. Naše aglomerace tedy budou produkovat méně než polovinu toho, co povoluje zákon," tvrdí Baranek.

Druhým ekologickým projektem je odsíření dvou parních kotlů v závodě Energetika. Díky této rekonstrukci ubude ve spalinách polovina emisí oxidu uhličitého.

Ekonomická a ekologická rovnováha

Stamilionové investice společnosti ArcelorMittal na zlepšení životního prostředí ocenil hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

Mittal Steel Ostrava
Mittal Steel Ostrava | Foto: Ondřej Besperát

"Rovnováha mezi ekonomickým rozvojem kraje a životním prostředím se dá najít. Když to šlo v západní Evropě, může to jít i tady," řekl Tošenovský poté, co se osobně sešel s nejvyšším představitelem ocelárny Sanjayem Samaddarem, podle něhož tyto projekty ukazují, že jeho firma plní sliby.

"Jde o první významný krok k našemu cíli dostat se na úroveň srovnatelných podniků v západní Evropě nebo ve Spojených státech. Uděláme všechno pro to, abychom byli dobrým občanem v prostředí, kde působíme," tvrdí předseda představenstva společnosti ArcelorMittal Sanjay Samaddar.

 

Právě se děje

Další zprávy