Soud zakázal stavět silnice k mrakodrapům na Pankráci

5. 9. 2008 12:37
Ovzduší je tam už tak extrémně znečištěno
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Městský soud v Praze nepovolil stavbu nových silnic na pražské Pankráci.

V průlomovém verdiktu uznal argumenty občanských sdružení, že tato městská část - ležící na dohled od brněnské dálnice D1 - je už nyní postižena exhalacemi a hlukem více, než připouštějí hygienické limity. Rozšíření současných silnic a zvýšení automobilového provozu by situaci ještě zhoršilo.

V krátké době je to už druhá rána, kterou dostaly plány na stavbu mrakodrapů na Pankrácké pláni. V srpnu se proti novým výškovým budovám postavilo UNESCO, protože by narušily panorama historického jádra Prahy. Teď soud zakázal rozšíření příjezdových komunikací a zrušil příslušné územní rozhodnutí.

Ministerstvo pro místní rozvoj, které ve správním řízení územní rozhodnutí potvrdilo, se teď musí projektem znovu zabývat.

City Pankrác - plánovaný nový vzhled
City Pankrác - plánovaný nový vzhled | Foto: ECM

Chyběl ekologický posudek

Advokát Ondřej Tošner, který pro občanská sdružení sepsal žalobu proti územnímu rozhodnutí, ocenil, že se městský soud pustil i do věcné roviny sporu a nezabýval se jen úředními pochybeními.

"Konstatoval například, že celé dopravní řešení mělo být komplexně posouzeno z hlediska dopadů na životní prostředí nebo že úřad nemůže bez kompenzačních opatření odsouhlasit novou dopravní stavbu v území, které je nadlimitně zatíženo hlukem," řekl Tošner.

Marie Janoušková z Občanské iniciativy Pankráce uvedla, že úřady vůbec nevzaly v potaz názory veřejnosti na rozšíření silnic. "Daly sice lidem šanci se vyjádřit, ale připomínky vůbec nezohlednily," konstatovala. "Předpokládáme, že jednání o dopravní situaci v naší čtvrti se vrátí na počátek a tím získáme možnost přispět k alespoň částečnému zlepšení koncepce tam, kde to ještě půjde."

Žlutý autobus vjíždí na Nuselský most a do Prahy. Student Agency denně vypraví 80 autobusů jedním nebo druhým směrem po D1.
Žlutý autobus vjíždí na Nuselský most a do Prahy. Student Agency denně vypraví 80 autobusů jedním nebo druhým směrem po D1. | Foto: Ondřej Besperát

Soud prověří i rozšíření magistrály

Některé dopravní stavby na Pankráci se totiž stihly dokončit ještě před soudním rozhodnutím. Například kruhové objezdy v ulicích Milevská a Hvězdova. Rozestavěné jsou i nové nájezdové rampy na pražskou magistrálu.

Proti magistrále míří druhá žaloba občanských organizací. Nelíbí se jim, že magistrát povolil její rozšíření. Rozhodnutí soudu se očekává v brzké době.

"Město by mělo provoz na magistrále omezit a ne ji rozšiřovat," tvrdí Alžběta Rejchrtová ze sdružení Občanů postižených severojižní magistrálou. Připomněla, že pražský magistrát už prohrál soudní spor, v němž si občané stěžovali na nadměrný hluk z dálnice protínající Prahu.

 

Právě se děje

Další zprávy