Mrtvých na silnicích během prázdnin ubylo

mch
1. 9. 2008 14:45
Během tří měsíců přišlo o život 303 lidí
Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Praha - Za červen, červenec a srpen zemřelo na českých silnicích celkem 303 lidí.

Podle předběžných odhadů si tyto nehody vyžádaly méně obětí než v loňském roce.

Šéf dopravní policie Martin Červíček ovšem doufal v příznivější výsledek. "Očekával jsem, že letní měsíce dopadnou lépe. Moje odhady se pohybovaly tak okolo devadesáti mrtvých," řekl.

Minulý rok zemřelo o třicet tři lidí více než letos. Na rok 2006, kdy začal platit bodový systém a kdy bylo obětí a škod v silničním provozu nejméně, však letošek nemá.

Tehdy si nehody v letních měsících vyžádaly život 242 osob. Jak ale policie sama přiznává, dosáhnout znovu takového výsledku bude těžké. Od začátku roku celkem zemřelo 649 lidí.

Minulý týden: 23 obětí

Jen za poslední prázdninový týden si nehody vyžádaly život dvaceti tří lidí. Nejhůře dopadli spolujezdci v autě, o život jich přišlo sedm. Zemřelo také šest chodců, čtyři řidiči, tři cyklisté a stejný počet motorkářů.

Statistiku nepříznivě ovlivnila nehoda u Nejdku na Karlovarsku v noci z pátku na sobotu. S celkem čtyřmi mrtvými tak šlo o nejtragičtější nehodu víkendu.

"Řidič pravděpodobně nezvládl řízení a na rovném úseku vyjel s vozidlem mimo vozovku. Při návratu zpět na silnici dostalo auto smyk a následně vjelo do protisměru, kde narazilo bokem do stromu," popsal pro Aktuálně.cz mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta.

Září patří k nejhorším

Jelikož září patří k měsícům, kdy umírá na silnicích nejvíce lidí, policie připravila řadu dopravněbezpečnostních akcí. Na začátku roku budou policisté stát především ve městech. To hlavně kvůli dětem, které ještě nejsou zvyklé na školní režim.

Čtěte více: Poslední víkend prázdnin dopadl lépe než loni

Následovat by měly dopravní kontroly po celém Česku. Ty budou zaměřeny hlavně na dodržování rychlosti nebo nesprávné předjíždění.

Autonehoda - ilustrační foto
Autonehoda - ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jen minulé září zemřelo 125 lidí. "To je abnormální číslo, jehož opakování chceme zabránit," řekl Červíček.

Šéf "dopraváků" také upozornil, že chce v nejbližší době změnit strategii. V praxi by to například znamenalo, že silnice v nejvíce rizikových částech republiky, tedy hlavně na jižní a severní Moravě, bude hlídat více policistů.

Piráti silnic

Podle Červíčka je nutné změnit hlavně chování některých řidičů. Podle něj se totiž ukazuje, že drtivá část populace se snaží jezdit podle předpisů, ale je tu určitá skupina lidí, která pravidla nedodržuje.

Tato skupina by měla být v hledáčku policie především.

Za nehody může podle statistik hlavně nepřiměřená rychlost, nedání přednosti v jízdě nebo nesprávné předjíždění. Řidiči také často podceňují na pohled "banální" věci - nepřipoutají se nebo za jízdy telefonují.

 

Právě se děje

Další zprávy