Podpořte eutanazii, přesvědčovali v ulicích liberálové

Lenka Smyčková
27. 8. 2008 18:50
Senát se bude zákonem zabývat po prázdninách
Petici podepisují spíše starší lidé, tento mladík v Brně byl výjimkou
Petici podepisují spíše starší lidé, tento mladík v Brně byl výjimkou | Foto: Attila Racek

Brno - Začali s tím Hitlerovi lidé v bílých pláštích a pokračujete vy.

I takové argumenty si museli vyslechnout liberálové, kteří v ulicích měst sbírají podpisy pod petici na podporu návrhu zákona o eutanazii.

Návrhem, který podali prostřednictvím nezávislé senátorky Václavy Domšové, se má Senát zabývat na své první schůzi po prázdninách.

Čtěte také: Eutanazie v českých nemocnicích. Jak může vypadat?

Původně chtěli lidé z Liberální reformní strany podpisy pod petici sbírat pouze na internetu, nakonec se rozhodli jít mezi lidi. I kvůli tomu, že spousta starších lidí, kteří chtějí petici podepsat, to s internetem neumí.

V úterý oslovovali zastánci eutanazie chodce v centru Prahy, ve středu se vydali mezi Brňany.

Prosil nás, ať to ukončíme

Viděl jsem, co je to trpět, proto podepíši. To byl nejčastější argument signatářů. Většina z nich je starší čtyřiceti let, a tak mají zkušenost s umíráním svých blízkých.

Text petice

Vážení zákonodárci,

obracíme se na Vás s požadavkem, v souladu se zákonem č. 85/1990 Sb. o právu petičním, abyste na svém nejbližším jednaní postoupili tisk č. 303 "o důstojné smrti" k projednání do výborů Senátu Parlamentu ČR. Téma dotýkající se utrpení tisíců umírajících a jejich příbuzných si zaslouží projednání a nastavení právního rámce posilujícího práva a důstojnost zúčastněných.

"Můj osmadevadesátiletý dědeček byl rok na přístrojích. Celý opuchlý, trpěl bolestmi. Kdykoli se probral k vědomí, prosil, ať jeho utrpení ukončíme," vyprávěla v Brně Ilona Bečková.

Přidala se k ní žena, která přišla podepsat hned poté. "Jsem stará a smrti se bojím. Eutanazie je podle mě velice lidské řešení."

Pod petici se ovšem podepisovali i mladší lidé. Třeba s názorem, že když je ta možnost u zvířat, proč ne u lidí.

Další lidé ale přicházeli vyjádřit svůj nesouhlas s návrhem. Především proto, že se obávají zneužití zákona. "Jenže, co se dneska nedá zneužít?" přemítala jedna z hostesek, Dita Vejvodová.

"Lidé nám vyčítají, že tu stojíme a podporujeme eutanazii, když jsme tak mladé. Jeden muž nám řekl, že byl taky tak hloupý, když byl mladý. To mě pobavilo," přidala se její kolegyně Kateřina Křížová.

Ani jedna z dívek nemá na eutanazii jasný názor. "To, že ten zákon bude existovat přece automaticky neznamená, že ho každý využije. Myslím, že je to dobrá věc," míní Vejvodová.

Zatím stovky podpisů

Předseda liberálů Milan Hamerský u petičního stánku v Brně
Předseda liberálů Milan Hamerský u petičního stánku v Brně | Foto: Attila Racek

Navrhovatelé zákona zatím na internetu nasbírali kolem tří set podpisů. Asi šedesát pak na Můstku v Praze, ještě více na Náměstí Svobody v Brně. Další akci chystají v Ústeckém kraji.

Podpisy ovšem nejsou nutností. Tím, že návrh podala senátorka, se jím musí Senát zabývat. Podle předsedy Liberální reformní strany Milana Hamerského podpisy lidí alespoň senátory upozorní, že podpora mezi veřejností je.

"V podstatě jsou dvě možnosti. Buď Senát pustí návrh dál do výborů, nebo jej vrátí k dopracování. Myslím, že máme zhruba padesátiprocentní podporu na protlačení návrhu do výborů," odhadl Hamerský.

 

Právě se děje

Další zprávy