Čeští detektivové rozkryli mezinárodní gang

ven
15. 8. 2008 11:42
Jeho šéf si najal na vraždu Ukrajince Gruzína

Praha - Detektivům se podařilo objasnit dva roky starou vraždu spojenou s mezinárodním organizovaným zločinem.

Na konci akce s krycím názvem Rabbit je zadržený Gruzínec a zmapovaná zločinecká organizace, která působila na území České republiky, Rakouska, Německa a Španělska.

V únoru 2006 neznámý pachatel zastřelil šestadvacetiletého Ukrajince v restauraci Podkova v Dolních Břežanech. "Středočeští kriminalisté, kteří tehdy případy vyšetřovali, ho odložili pro nedostatek důkazů," uvedl mluvčí útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták. Detektivové z tohoto útvaru však případ letos v dubnu znovu otevřeli.

Gang si najal vraha zvenku

Při rozkrývání mezinárodní mafie, jejíž členové v minulosti působili v oblasti Gruzie v paramilitaristické organizaci Mchedrioni, která páchala nájemné vraždy, prala špinavé peníze, vydírala a podplácela, totiž přišli na to, kdo šestadvacetiletého Ukrajince zastřelil.

Podle informací policistů byl zastřelený Ukrajinec zřejmě nepohodlným člověkem, se kterým měl tzv. Vor v zákoně (hlava zločinecké organizace) osobní spory. Na jeho vraždu si najal člověka, který byl známý jako Geno. "Ten však z obav z trestního stíhání z České republiky na konci roku 2007 uprchl," řekl Hanták.

O jeho pobytu se policisté dozvídali od detektivů v Gruzii. Geno se zdržoval na území Běloruska a států bývalého Sovětského svazu, nepravidelně zajížděl do Gruzie. A právě tam byl také na konci července zatčen. A to přesto, že dostal "echo", že se chystá jeho zatčení a chtěl utéct. U sebe měl nelegálně drženou zbraň.

Zmapovaná mafie je velký úspěch

Česká republika už požádala o jeho vydání do země. V případě, že bude Geno odsouzen, hrozí mu až patnáctileté vězení.

Gruzínské zločinecké struktury se vyznačují absolutní loajalitou svých členů. "Proniknout do tohoto kriminálního prostředí je pro detektivy všude na světě takřka nadlidský výkon. Tato vojensky organizovaná organizace je vůči svým členům velmi tvrdá a každou neposlušnost bez milosti trestá, na druhé straně se však dokáže finančně i jinak postarat o rodinu svého druha, který byl uvězněn či zlikvidován jiným gangem," vysvětlil Hanták. Z jeho pohledu je tak ukončení případu velký úspěch.

 

Právě se děje

Další zprávy