Policisté prozatím odkládají demonstraci za vyšší platy

ven
11. 8. 2008 19:29
Chceme především stabilizovat situaci v policii, tvrdí

Praha - Demonstrace za vyšší platy bezpečnostních složek zatím nebude. Dohodly se na tom odborové svazy policistů, hasičů, celníků a vězeňské správy.

Těm se nelíbí tabulky mzdových tarifů, které se od loňska nezměnily a jsou podle jejich slov nesystémové. Chtějí to ale nejprve ještě jednou probrat s ministrem vnitra Ivanem Langerem.

"Máme tři požadavky, které chceme přednést na nejbližším setkání s ministrem," uvedl předseda policejních odborářů Milan Štěpánek. Schůzka by se měla uskutečnit na konci srpna. Tam se také rozhodne, zda policisté vyrazí do ulic, nebo ne. Pokud ano, demonstrace se plánuje na začátek října.

Peníze v systému jsou, měly by se rozdělit

"Chceme, aby došlo k navýšení platů o 1,5 procenta ve všech krajích a útvarech, kde k tomu ještě nedošlo," přibližuje požadavky Štěpánek. Podle něj peníze na navýšení mezd v systému jsou, nerozdělují se však postupně a v malých částkách, ale až hromadně na konci roku. "Ohodnocovat práci lidí by se mělo průběžně," říká.

Další z požadavků směřuje na ministra vnitra. Odboráři žádají valorizaci platů, která by pokrývala inflaci. "Nová tabulka mzdových tarifů znamená, že přidáno dostanou všichni policisté systémově. Že to nebude pouze v rámci odměn," uvádí Štěpánek. Navýšení by mělo být alespoň o dvanáct procent.

Třetí požadavek poukazuje na špatnou situaci v polici a mezi hasiči obecně. "Situace v Policii České republiky není růžová. Musíme ji stabilizovat, jinak se to mže obrátit proti nám," říká předseda policejních odborů, na kterého se obracejí řadoví policisté čelící šikaně nebo "špatnému zacházení".

"My samozřejmě s odbory budeme jednat i nadále. Uvidíme, s čím na další schůzku s ministrem přijdou," uvedla mluvčí ministerstva vnitra Jana Malíková. Podle ní je však třeba při jednáních vycházet z ekonomické situace a státního rozpočtu.

Policisté by němeli odchízet kvůli nízkým platům

Podle odborů bezpečnostních sborů je však pravděpodobné, že se po neúspěšných rozhovorech ze začátku srpna s ministrem tentokrát dohodnou.

"Nemůžeme si dovolit nechat odejít vzdělané policisty nebo hasiče, do kterých se investovalo," poukazuje Štěpánek na fakt, že mnoho zkušených příslušníků policejních sborů odchází, právě kvůli nízkým platům. "Na druhou stranu peníze nejsou to hlavní, stačí jen málo a zlepšit chování nadřízených k běžným policistů."

Naposledy policisté pořádali velkou protestní akci v září loňského roku v centru Prahy. Tehdy se jim nelíbil nový služební zákon.

 

Právě se děje

Další zprávy