Jak zastavit autostrádu? Mobilem, radí aktivisté

Martina Machová
6. 8. 2008 23:50
Je tu nový způsob, jak tlačit na úředníky
Foto: Ondřej Besperát

Liberec - Ministerstvo pro místní rozvoj teď dostává desítky protestních e-mailů denně. Ekologičtí aktivisté totiž vymysleli způsob, jak úředníkům sdělit názor na kontroverzní projekty na území České republiky.

Největší vlna protestních e-mailů nyní přichází na adresu autostrády R35 z Hradce Králové do Liberce, která by mohla protnout chráněnou oblast Český ráj. Stejným způsobem lze však vyjádřit názor také na další projetky v Česku, o kterých se vede spor.

Protest lze poslat například i proti dění kolem stavby dálnice D3 z Prahy do Tábora, budování nové přistávací dráhy v Ruzyni nebo úložištím jaderného odpadu. Výběr problematických míst kopíruje kauzy, které ekologičtí aktivisté dlouhodobě sledují.

Mobilní systém veřejného protestu připravila nevládní organizace Ekologický právní servis se sídlem v Brně. Stačí poslat textovou zprávu předepsaného tvaru se jménem odesílatele.

Systém pak vygeneruje podepsaný e-mail adresovaný ministerstvu pro místní rozvoj. Píše se v něm, že adresát s novou silnicí přes chráněnou oblast nesouhlasí. "V tak cenných územích, jako je Český ráj, musí mít životní prostředí přednost," stojí například v textu. 

Co se píše v e-mailu

  • Adresát:
    Ministerstvo pro místní rozvoj, Staroměstské náměstí 6, 110 15 Praha 1
  • Věc:
    Připomínka k návrhu Politiky územního rozvoje (bod 114, str. 56, schéma č. 5 str. 66)
  • Text:
    Nesouhlasím s projektem výstavby kapacitní silniční komunikace v Českém ráji v koridoru Trosky - Kozákov, která je navržena v Politice územního rozvoje, jak textové tak i v mapové části.
  • V tak cenných územích, jako je Český ráj, musí mít životní prostředí přednost, zvláště za situace, kdy existují reálné alternativní trasy, které se mu vyhýbají.
  • Podpis:
    S pozdravem Josef Novák

Zdroj: www.eps.cz

Úředníci pod tlakem

"Pokud chceme, aby se lidé k veřejným problémům skutečně vyjádřili, musíme k nim co nejblíže a to mobilní komunikace umožňuje," uvedl Pavel Doucha z Ekologického právního servisu.

"Je totiž rozdíl mezi tím, když na úřady tlačí jedno či dvě občanská sdružení, nebo když úředníky bombardují dopisy stovek lidí," řekl Pavel Doucha.

A proč je teď adresátem protestů právě ministerstvo pro místní rozvoj?

Koridor vymezující silnici z Turnova do Jičína se totiž stal součástí klíčového dokumentu s názvem Politika územního rozvoje, který ministerstvo dalo veřejnosti k posouzení.

Materiál má nakonec projednat vláda a pokud ho schválí, bude určovat směr veškerému územnímu plánování v České republice v několika dalších letech.

Čtěte více: Poslanci chtějí speciální zákon kvůli jedné silnici

Připomínky k R35 v Českém ráji nyní úřad téměř bombardují. Příšlo už jich přibližně 250 a každý den jsou v elektronické poště ministerstva desítky dalších.

Pouze jedna varianta?

Odpůrci se totiž bojí, že právě tento dokument připravovaný pro vládu definitivně určí trasu spojnice mezi Libercem a Hradcem Králové. V současnosti existují hned tři varianty - jižní, severní a takzvaná superseverní.

"V současnosti to podle plánů ministerstva rozvoje vypadá, že se počítá jen s takzvanou severní variantou. My ale chceme, aby byl dokument co nejvíce obecný a žádnou z variant nepředjímal," uvedla mluvčí koalice občanských sdružení S.O.S. Český ráj Martina Pokorná.

Podle ministerstva pro místní rozvoj jsou obavy aktivistů zbytečné.

"V textové i grafické části se hovoří jen o tom, že se silnicí je nutno počítat a že povede z Turnova do Jičína. V žádném případě v něm neříkáme, že má vést Českým rájem. Je to jen obecné schéma," tvrdí mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

 

Právě se děje

Další zprávy