Začíná fotbalová liga. Poslední s dohledem policie

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
2. 8. 2008 9:00
Liga lidských práv se obává zásahů pořadatelů
Policisté už je střežit nebudou... Ilustrační snímek
Policisté už je střežit nebudou... Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Fotbalové kluby, bourající řidiči, soudy i exekutoři. Ti všichni byli zvyklí na servis policie. Teď se budou muset naučit obejít v některých situacích bez něj.

Ministr vnitra Ivan Langer má za to, že policie nemá být "holka pro všechno" nebo "ochranka zadarmo". A tento plán zapracoval do reformy policie, která začne platit od ledna. Ochránci lidských práv se však obávají, jak se budou chovat ochranky, které policii nahradí.

Smrt Baníku?

Asi nejvýrazněji se změna dotkne fotbalových klubů. O víkendu startuje liga a pořadatelé se musejí do ledna naučit, jak zvládat divoké fanoušky bez mužů v uniformách.

"Pro podzimní část chceme zabezpečit maximální výkon pořadatelské služby. Ta nesmí být tolerantní k opilcům či pyrotechnice. Naším plánem je vytlačit skupinu lidí, která nemá na stadionech co dělat," řekl tento týden na tiskové konferenci bezpečnostní manažer Českomoravského fotbalového svazu Miroslav Platil.

Policie počítá i s tím, že se v okolí stadionů pro jistotu bude pohybovat i po prvním lednu 2009. Postupně se ale chce stáhnout. "Zkušenosti například z Nizozemí nám dokazují, že je to možné a že pořadatelé mohou fanoušky zvládnout," říká šéf pořádkové policie Petr Sehnoutka.

Policie se na stadionu objeví, jen pokud pořadatelé situaci nezvládnou.
Policie se na stadionu objeví, jen pokud pořadatelé situaci nezvládnou. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Chceme slušné fanoušky, hlásá ČMFS. A zavádí opatření
Langer chce bič na fanoušky: 10 let bez fotbalu

Černí šerifové mají střežit stadiony podle pravidel "pána domu", ochránci lidských práv z toho mají strach.

"Už teď se setkáváme s případy, kdy ochranka někoho brutálně napadne například v hypermarketu. Mám obavy z toho, že omezování osobní svobody lidí se dostává do rukou privátní sféry," říká předseda Ligy lidských práv Jiří Kopal.

Ministerstvo radí: Pouta se budou hodit

V příručce, jak zvládat fanoušky, kterou ministerstvo vnitra pro kluby vydalo, je například rada, aby kluby využívaly stávající trestní zákoník. Ten dává například komukoli možnost omezit osobní svobodu člověka, který spáchal trestný čin, do doby, než zasáhne policie.

Ministerstvo přitom nabádá k poměrně razantnímu postupu, když kapitolu opatřilo titulkem: Pořadatelské službě se mohou hodit i pouta.

ČMFS i ministerstvo tvrdí, že obavy z agresivity pořadatelů nejsou na místě - jednak proto, že reforma policie zpřísnila pravidla pro zaměstnance bezpečnostních agentur (například musejí být bezúhonní), a za druhé proto, že na výcviku pořadatelů se bude podílet přímo policie.

"Je důležité, aby pořadatelé byli dobře vycvičeni, na tom se bude podílet i samotná policie," uvedl Martin Linhart z ministerstva vnitra. Už v září čeká pořadatelské služby velké školení na policejní akademii.

Bez policie: doručování pro soudy i menší nehody

Stadiony nejsou jedinými místy, kde budou policisté od ledna chybět. Bez jejich přítomnosti se budou muset obejít menší nehody, kde nebude zraněný a škoda nepřesáhne sto tisíc korun.

Je ve správných rukách?
Je ve správných rukách? | Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous
Online rozhovor s experty ministerstva vnitra:
Ať policie řeší problémy, ne banální nehody

Policisté už také nebudou soudům pomáhat s doručováním písemností, například předvolání k soudu. Vše budou muset zvládnout soudní doručovatelé nebo justiční stráž.

"V některých oblastech Prahy už nám policie odmítá s doručováním vypomáhat teď, takže tam to nebude žádná změna. Jinde se s tím budeme muset vypořádat, posílit soudní doručovatele. Je ale pravda, že policista uspěje při doručování někdy lépe, má psychologickou výhodu, autoritu, a je to zákonem chráněná osoba," říká mluvčí Městského soudu v Praze Jiří Kulawiak.

Podle něj je ale možné, že se problémy s doručováním brzy vyřeší jinak.

"Dojde-li však v souvislosti s připravovaným zákonem k zavedení povinné doručovací adresy, pak obtíže s nedoručitelností písemností ( při nichž policie byla nejčastěji využívána) snad pominou zcela," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy