Tropy na čas končí, místo slunečníků chystejte deštníky

Redakce DOM
1. 8. 2008 7:02
Hostem Aktuálně.cz byl Tomáš Balcar z Meteopressu
Meteorolog Tomáš Balcar
Meteorolog Tomáš Balcar | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Po propršeném začátku prázdnin zavítaly na sklonku července do Česka tropické teploty. Vydrží ovšem jen pár dnů.

Rozpálenou zemi navíc mnohde svlaží bouřky.

"Předpověď na příští týden není příliš optimistická. Při zvětšené oblačnosti čekáme četné srážky, teploty jen slabě nad dvaceti stupni," řekl Tomáš Balcar ze společnosti Meteopress, který odpovídal čtenářům Aktuálně.cz v online rozhovoru. "Nejbližší vydatnější srážky očekáváme v noci na sobotu a během soboty."

Léto však podle meteorologa nekončí. "První polovina srpna bude v porovnání s posledním týdnem určitě chladnější," předpověděl. "Teploty však zůstanou na letních hodnotách," uklidnil čtenáře.

Čtěte také: Předpověď na srpen - tropy, ochlazení i bouřky

Další odpovědi Tomáše Balcara najdete zde:

Odpovězeno: 31. 07. | 09:57Autor: Miijuu

Otázka: DObrý den, ráda bych se zeptala, jak to vypada s predpovedi pocasi na druhy a treti srpnovy tyden a zda se v srpnu jeste dockame nejakych teplych a slunecnych dni. Děkuji za odpověď

Tomáš Balcar: Dobrý den. Následující dva týdny budou spíše ve znamení proměnlivého počasí. Teploty se budou pohybovat kolem letních 25 st.,

Odpovězeno: 31. 07. | 10:02Autor: Květinka

Otázka: Dobrý den, vybrali jsme si nejžádanější datum svatby 8.8.2008 a zajímalo by mě jako spoustu ostatních, jaképak bude počasí?
Děkuji

Tomáš Balcar: Asi Vás příliš nepotěším, zatím to vypadá, že bude převážně oblačno, s přeháňkami. Teplota by měla být celkem příjemná kolem 24 st.

Odpovězeno: 31. 07. | 10:03Autor: dalid

Otázka: Dobrý den, mám jednu netradiční - dokážete odtušit počasí na Semilsku na úplném konci srpna, tedy za měsíc? Se žením... :-) Díky za odpověď, hezký den!

Tomáš Balcar: Bohužel nedokážu, nerad tipuji. Předpovědní modely "vidí" zhruba do poloviny srpna.

Odpovězeno: 31. 07. | 10:04Autor: Hejkalka

Otázka: Dobrý den.Chtěla jsem se vás zeptat,na který den se můžu těšit že se začne ochlazovat.Taky mě zajímá jestli nám nehrozí nějaké velké bouřky. Děkuji za odpověd. Přeji hezký den.Hejkalka

Tomáš Balcar: Ještě v neděli by teploty měly atakovat tropickou třicítku, na začátku nového týdne se mírně ochladí. Bořky čekáme už zítra v souvislosti se studenou frontou.

Odpovězeno: 31. 07. | 10:06Autor: Lucas

Otázka: Pane Balcare, podle mého názoru, je pro tuto roční dobu, tento anticyklonální charakter počasí zcela normální. Teploty jsou možná trošku nad normálem, ale nijak zvlášť. Proč se s toho dělá pokaždé v médiích takový humbuk. Jaký je váš názor? Děkuji

Tomáš Balcar: Souhlasím. V první polovině měsíce se psalo o neobvykle chladném počasí, nyní o nezvykle teplém. Přitom průběh letošního července není oproti normálu ničím výjimečný. Můj názor je, že "o nečem" se psát musí.

Odpovězeno: 31. 07. | 10:10Autor: petr

Otázka: dobrý den, chystáme se o víkendu na pěší pochody mezi Kolínem, Kouřimí a Kutnou Horou. Zasáhnou nás silné bouřky a přívalové deště? Bude neděle beze srážek? děkuji za odpověď a přeji krásný den

Tomáš Balcar: Bouřky nás pravděpodobně zasáhnou už v pátek večer, vyloučit je nemůžeme ani v sobotu, zejména na východě území. V neděli by mělo být oblačnosti i srážek méně.

Odpovězeno: 31. 07. | 10:14Autor: Danča

Otázka: Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak to vypadá s předpovědí na 2 víkendy, tj. 2.-3. 8. a 9. - 10. 8.? Děkuji.

Tomáš Balcar: O nadcházejícím víkendu jsem již psal, předpověď na příští není příliš optimistická. Při zvětšené oblačnosti čekáme četné srážky, teploty jen slabě na 20 st. Doporučuji sledovat předpověď, bude se upřesňovat.

Odpovězeno: 31. 07. | 10:17Autor: Irma

Otázka: Chtěla bych se zeptat zda už v srpnu alespoň trochu pršet,lesy jsou vyschlé jak na Sahaře a po houbách není ani památky a to je to co mě moc mrzí.Děkuji za odpověď Irma

Tomáš Balcar: Horké a suché počasí končí, v příštím týdnu k nám bude proudit vlhčí oceánský vzduch, určitě se dočkáme i srážek.

Odpovězeno: 31. 07. | 10:19Autor: Dydyna

Otázka: Dobrý dne, chystáme se teď o víkendu (pá - ne) do českého ráje? je nutno bát se předpovídaných bouřek? jak by měl ohledně počasí probíhat sobotní den od rána do večera v této oblasti (Jičín-Turnov)? Bude nocování v autě bezpečné? Velmi děkuji a přeji hezký den

Tomáš Balcar: V Čechách čekáme bouřky v pátek večer a v noci na sobotu. Během soboty by od západu mělo oblačnosti i srážek ubývat.

Odpovězeno: 31. 07. | 10:26Autor: MARTIN

Otázka: Dobrý den, Instabilita vzduchu, prý bude zítra abnormální a hrozí silné, možná i supercelární bouře. Jakou intenzitu bouřkové činnosti očekáváte? Díky

Tomáš Balcar: Instabilita vzduchu je jednou z podmínek vzniku silných bouří. Zítra na studené frontě se s nimi setkáme, mohou být doprovázeny přívalovými srážkami nebo krupobitím. Není vyloučen ani výskyt "předfrontálních" bouřek.

Odpovězeno: 31. 07. | 10:31Autor: Anča

Otázka: Dobrý den!Jaké bude počasí v srpnu?Děkuji za odpověd..!

Tomáš Balcar: První polovina srpna bude v porovnání s posledním týdnem určitě chladnější, teploty však zůstanou na letních hodnotách. Počasí bude proměnlivější, dočkáme se srážek. Delší období stabilního a teplého počasí ve výhledu není.

Odpovězeno: 31. 07. | 10:32Autor: jana

Otázka: dobrý den, 23. 8. máme svatbu... ráda bych se zeptala, jaká je pravděpodobnost, že ten den bude alespon bez deste. dekuji Vam predem

Tomáš Balcar: Bohužel nedokážu odpovědět, je příliš brzy.

Odpovězeno: 31. 07. | 10:36Autor: konicek

Otázka: Zdravím.Může v létě sněžit? Děkuji

Tomáš Balcar: Určitě může. Při výrazném ochlazení nejsou sněhové přeháňky ve vysokohorských polohách (Alpy) výjimečným jevem.

Odpovězeno: 31. 07. | 10:38Autor: Ladanik

Otázka: Jak je to v této době s ozonem nad ČR? Není ho málo? Děkuji za odpověď

Tomáš Balcar: Stav ozonosféry se u nás měří na obseravatoři v Hradci Králové. Včera v poledne bylo množství ozonu 7% pod dlouhodobým průměrem. Hodnota UV indexu se pohybuje kole 7, což je pro letní období běžná hodnota.

Odpovězeno: 31. 07. | 10:40Autor: Jana

Otázka: Dobrý den, chystáme se na dovolenou od 2.8. na Vysočinu. Zajímalo by mne jaké tam předpovídáte počasí. Děkuji.

Tomáš Balcar: Již jsem odpověděl.

Odpovězeno: 31. 07. | 10:48Autor: Pražák

Otázka: U nás ve čtvrti začínají schnout mladé stromy, čekáte v nejbližší době, nějaké vydatnější srážky?

Tomáš Balcar: Jak už jsem se zmínil, nejbližší vydatnější srážky očekáváme v noci na sobotu a během soboty. Budou však ve formě intenzivnějších přeháněk nebo bouřek.

Odpovězeno: 31. 07. | 10:49Autor: cr7

Otázka: Dobry den budou v srpnu teploty prumerne nebo dojde nejake to ochlazeni jako minuly tyden ??

Tomáš Balcar: V první polovině srpna se dočkáme jak tropických dnů, tak dnů s teplotami kolem 20 st. V průměru by se měly blížit normálu.

Odpovězeno: 31. 07. | 10:52Autor: Jana

Otázka: Dobrý den za jak dlouho dojde předpověď počasí pro Prahu až na východ České republiky? A jaká je pravděpodobnost stálosti předpovědi? Děkuji za odpověď

Tomáš Balcar: Záleží na situaci. Například studená fronta se na východě Čech projeví se zpožděním několika hodin (pokud postupuje od západu). S pojmem "pravděpodobnost stálosti předpovědi" jsem se dosud nesetkal.

Odpovězeno: 31. 07. | 10:57Autor: Michal MACEK

Otázka: Dobry den

mam pocit ze predpovedi nejsou uz tak presne jak byvaly - a myslil ze je to kvuli globalnimu otepleni,pocasi se chova nepredvidatelne protoze lidstvo tento prirodni stroj lidove receno rozhasilo - co vy na to?
pokud je to tak neni lepsi s predpovedmi prestat nez je 5x menit(zbytecne)?

Tomáš Balcar: Můj názor je opačný, předpovědi jsou stále přesnější. Časté změny jsou dány tím, že se neustále upřesňují. A že předpovědi občas nevycházejí je důkaz toho, že příroda je stále mocnější než člověk.

Odpovězeno: 31. 07. | 10:59Autor: jíťa

Otázka: Dobrý den, chápu tedy Vaše odpovědi správně, že už se přes prázdniny neobjeví tropické teploty? Děkuji.

Tomáš Balcar: Ne tak docela. V prvních dvou dekádách srpna se tropických teplot pravděpodobně dočkáme, ale jen přechodně. Neočekáváme delší sérii tropických dnů tak jako v posledních dnech.

 

Právě se děje

Další zprávy