Letošní rekord: 28 mrtvých na silnicích za týden

redace DOM
28. 7. 2008 13:05
Jde o nejtragičtější týden od začátku roku
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: HZS Královehradeckého kraje

Praha - Statistiky dopravních nehod zaznamenaly smutný rekord. I přes dopravní akce policie zahynulo na českých silnicích minulý týden 28 lidí.

Podle policie jde o nejtragičtější týden od začátku roku.

"Může za to absolutní riskování řidičů," řekl šéf dopravní policie Martin Červíček. "Jsou nastavena určitá pravidla hry, a pokud je nebudou řidiči dodržovat, tak budou dále umírat nevinní lidé," dodal.

Za nehody může podle policie hlavně nepřiměřená rychlost, nedání přednosti v jízdě nebo nesprávné předjíždění.

Nejhoršími dny uplynulého týdne se staly úterý a čtvrtek, kdy shodně zemřelo po sedmi lidech. Naopak pondělí zůstalo bez obětí.

Další dva zemřeli při sobotní havárii při tréninku automobilového závodu na Teplicku.

Nejvíce lidí zemřelo při nehodách ve Východočeském a Jihomoravském kraji.

Od začátku července již na silnicích zahynulo 84 lidí - to je o 21 lidí méně než v roce 2007, ale o 22 více než v roce 2006.

Alkohol za volantem

V minulém týdnu policisté zaznamenali téměř 2900 nehod. Z toho jich bylo 170 způsobeno tím, že lidé zasedli za volant pod vlivem alkoholu.

"Na celkovém počtu nehod minulého týdne se alkohol podílel šesti procenty, což je nejvyšší letošní průměr," řekl statistik policejního prezídia Josef Tesařík.

V porovnání s minulým týdnem stoupl počet těchto nehod o čtyřicet šest. Nejvíce takových kolizí se stalo v neděli, kdy každou necelou sedmou nehodu zavinil alkohol.

 

Právě se děje

Další zprávy