Do osady Andělka se sjelo téměř šest tisíc technařů

Veronika Šmausová
26. 7. 2008 15:11
Policie předpokládá další nával dnes večer

Liberec - U obce Višňová na Liberecku probíhá od včerejška festival techno hudby Ravin' Non Stop on Top, na který se prozatím sjelo přibližně šest tisíců příznivců techna. Policie přímo na technoparty zatím nemusela řešit žádné konflikty.

Přes klidný průběh akce, policisté kontrolují některá vozidla. Zatím jich zkontrolovali sto osmdesát. Jeden ze řidičů byl pod vlivem alkoholu, dva řídili bez řidičského oprávnění a ve dvou vozidlech policie našla látku podobnou marihuaně.

Dopravní obslužnost je na Liberecku prozatím dobrá. Přes to, že České dráhy právě kvůli technoparty posílily spoje, většina lidí se na místo dopravila vlastními vozy.

„Na místě parkuje přibližně šest set vozů," řekla pro aktuálně.cz Vlasta Suchánková, tisková mluvčí liberecké policie.
Policie ale očekává, že během večera do Andělky přijede další vlna milovníků techna.

Původně organizátoři předpokládali, že se do Andělky sjedou přibližně tři tisíce technařů. Již teď tedy počet návštěvníků party přesáhl dvojnásobek odhadovaného počtu lidí v Andělce.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: čtk

Podobná akce se tam konala již v roce 2002. Tehdy počet návštěvníků přesáhl dvanáct tisíc a tuny odpadků, které po nelegální akci Czech Teck zbyly se uklízely ještě dlouho po jejím skončení.

Letos jsou podle pozorovatelů organizátoři připraveni mnohem lépe - na místě jsou zajištěny přenosné toalety, odpadkové koše i pitná voda.

Policie zatím řeší jen běžné přestupky. „Z patnácti odhalených přestupků se jich jedenáct řešilo blokovou pokutou v celkové částce jedenáct tisíc korun," upřesnila Suchánková.

Na místě technoparty policie monitoruje i drogy. Při kontrole dvou vozidel byly zajištěny látky podobné marihuaně. „V jednom případě bylo zajištěno 31 gramů, v druhém 42 gramů. Látky budou zaslány na odbornou expertízu ke zjištění množství účinné látky THC," řekla mluvčí.

Kontrolu prováděla Celní správa s pomocí speciálně vycvičeného psa na vyhledávání narkotik. Po zaslání vzorků k expertíze  bude věc právně posouzena.

Kromě naměření 0,35 promile alkoholu v krvi, nalezli policisté také vůz, který byl krátce před tím odcizen ve Vratislavicích.

Původně se měla akce konat v Albrechticích na Frýdlantsku. Organizátoři ale nezískali všechny potřebná povolení od majitelů pozemků. Navíc k původním pozemkům nevedla přístupová cesta. Akce se proto přesunula do Andělky.

Kromě čtyřdenní technoparty se na Liberecku bude konat festival Benátská noc. Podle odhadů se na ni má sjte až šestnáct tisíc lidí. Je proto omezen provoz na silnici E65 z Turnova do Harrachova.

Více čtěte:

 

Právě se děje

Další zprávy