Studie: Blob není třeba, knihy se do Klementina vejdou

Kateřina Eliášová
28. 7. 2008 11:00
Novou budovu potřebujeme, říká ale Národní knihovna
Takto si Klementinum představují studenti architektury
Takto si Klementinum představují studenti architektury | Foto: AVU

Praha - Je třeba stavět novou budovu Národní knihovny, nebo ne? Nevystačí si Klementinum po stavebních úpravách samo?

Takové otázky si už několik měsíců kladou odborníci z oblasti architektury.

Osm studentů Školy architektury Akademie výtvarných umění pod vedením profesora Emila Přikryla vytvořilo klauzurní práce, ve kterých se snažili stávající prostory prozkoumat.

Stávající kapacity Klementina jsou pro potřeby knižních fondů Národní knihovny dostatečné, zní výsledek.

Bez přestavby to nepůjde

Ministr kultury Václav Jehlička minulý týden oznámil, že chobotnice na Letné stát nebude. A řekl, že je třeba zaměřit se na přestavbu Klementina.

Čtěte více: Jehlička odepsal blob. Chce opravit Klementinum

"Neposoudilo se, jestli Klementinum poté, co z něj odejde Národní technická knihovna, nemá potenciál, aby sloužilo dál. Počítáme také s vybudováním depozitáře v Hostivaři," uvedl Jehlička.

Podle informací Aktuálně.cz se ministr se všemi osmi pracemi studentů AVU seznámil. Poté přišel právě s tímto prohlášením.

Klauzurní práce studentů měly prověřit kapacity a prostorové možnosti stávající budovy Národní knihovny, tedy Klementina.

"Cestou od 'oprášení' stávající národní kulturní památky až po práci s programem a vkládání nových hmot či po růst 'starého' prokazují rozbory zajímavý výsledek: stávající kapacity Klementina jsou pro potřeby knižních fondů Národní knihovny (obrátkové) dostatečné," stojí v tiskové zprávě AVU.

Konzervační fond do Hostivaře

Studenti počítali s tím, že část národního konzervačního fondu, tedy zejména knihy, které se nepůjčují často, by mohly zůstat v depozitáři v Hostivaři. Ten by měl být dokončen v roce 2011.

Navrhují například studijní prostory mezi regály, vložení samonosného prostorového regálu do křídel při Platnéřské a Křížovnické ulici nebo ušetřit místo vznikem nové vstupní haly v severním křídle se vstupem z Platnéřské ulice.

Detail knihovny.
Detail knihovny. | Foto: Future Systems
Poslední vývoj kolem knihovny:
Blob nebude. Kaplický přesto dostane odměnu dvakrát
Knihovna bojuje trestním oznámením za Kaplického
Chobotnice na Letné bude, jen nevím kdy, tvrdí Kaplický

Na možnost prozkoumat stávající prostory Klementina upozornilo už počátkem ledna na třicet akademiků v čele s profesorem Jiřím Kotalíkem z AVU.

"Je nutno především komplexně zhodnotit situaci Národní knihovny a prostorový a stavební potenciál budovy Klementina po přesunu Národní technické knihovny do její nově realizované budovy v Dejvicích," napsali akademici českým politikům.

Upozornili také na nezbytnost prověřit a oponovat samotný investiční záměr výstavby nové budovy Národní knihovny. 

Ježek: Novou budovu potřebujeme

Podle ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka pouze Klementinum nebude stačit.

"V Klementinu totiž nebude - dokonce ani po odstěhování Národní technické knihovny do nové budovy v Dejvicích - pro fondy NK dostatečná kapacita. A členění a charakter památkově chráněných budov navíc ani neumožní nabídnout uživatelům moderní studovny s dostatečnou kapacitou a vybudovat zde adekvátní knihovnické zázemí," stojí v tiskové zprávě knihovny.

Celé znění prohlášení Národní knihovny k situaci kolem nové budovy čtěte ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy