Bodový systém: Na silnicích přibylo opilých řidičů

mch
25. 7. 2008 13:35
Nejvíce řidičů dostává trestné body za rychlou jízdu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Nejvíce řidičů dostává trestné body za příliš rychlou jízdu. Statistika ministerstva dopravy za druhé čtvrtletí tohoto roku také ukazuje, že roste počet motoristů, kteří za volant usedají pod vlivem návykové látky. 

Třetina přestupků souvisí s překročením povolené rychlosti, 16 procent bodovaných řidičů nerespektovalo dopravní značky a zhruba desetina lidí se v autě nepřipoutala nebo na motorce nepoužila ochrannou přilbu.

Pod vlivem návykové látky jelo za duben, květen a červen na 9 125 řidičů, což je asi o devět procent více než za první čtvrtletí tohoto roku.

Čtěte více: Strašák D1: Patří jí devět z deseti obětí na dálnicích

Ze statistiky také vyplývá, že téměř o patnáct procent narostl počet řidičů, kteří se dopustili přestupku nebo trestného činu. Každý den bylo v průměru evidováno na 2048 přestupků.

Z údajů také vyplývá, že muži jsou daleko více bodováni než ženy. A to v poměru 16 procent bodovaných žen ku 84 procentům bodovaných mužů.

Autonehoda - ilustrační foto
Autonehoda - ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nejčastěji dostávají řidiči za porušení zákona dva body.

Nehod ubylo

Policie připravila na prázdniny řadu dopravních akcí. Chce tak předejít tragickým bilancím prázdninových dní.

Celkovou nehodovost prvních šesti měsíců tohoto roku ale vidí policisté docela pozitivně. Oproti stejnému období minulého roku ubylo téměř deset procent nehod i usmrcených.

Částečné zlepšení se stále neblíží roku 2006, který platí za statisticky nejpříznivější období, co se týče nehodových statistik.

 

Právě se děje

Další zprávy