Dohoda: Čechy budou chránit americké křižníky

eli
24. 7. 2008 23:05
Vyplývá to ze smlouvy o radaru v Brdech
Americká námořní loď, systém Aegis
Americká námořní loď, systém Aegis | Foto: repro Aktuálně.cz

Washington/Praha - Českou republiku mají v budoucnu ochránit americké námořní lodě křižující Středozemní moře. Informaci přinesl deník Washington Post.

Američané se k ochraně Čechů zavázali ve smlouvě, kterou začátkem července podepsali ministři zahraničí Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg.

Američané se v dohodě zavázali, že Českou republiku ochrání před možnými teroristickými útoky, které by jí s přítomností amerického radaru mohly hrozit.

"Spojené státy jsou odhodlány zajistit bezpečnost ČR a prostřednictvím svého systému protiraketové obrany chránit a bránit ČR před možným útokem balistickými raketami. Strany budou spolupracovat za účelem odvracení hrozeb pro ČR souvisejících s přítomností radarové stanice v ČR, pokud takové hrozby vzniknou," stojí v článku II. smlouvy.

Čtěte více:
Obering: Základny v Evropě musíme dokončit co nejdříve
Ruský deník: Odvetou za radar budou bombardéry na Kubě

Radar rozšíří dosah

Ministryně zahraničí Riceová při návštěvě Prahy uvedla, že radar stojící na našem území pomůže chránit Českou republiku v součinnosti se systémem Aegis. 

Americké lodě nesou protirakety, byť proti jinému typu střel, tedy ne proti těm balistickým. Radar v Brdech umožní zvětšit jejich dosah tak, aby ochránily i Česko, což teď nedokáží. 

To v rozhovoru pro Aktuálně.cz potvrdila i členka vyjednávacího "radarového" týmu Veronika Kuchyňová Šmigolová z ministerstva zahraničí.

"Na amerických křižnících AEGIS jsou protirakety proti jinému typu střel, ne proti balistickým. Ty, když jsou teď rozmístěny v Baltském nebo Středozemním moři, tak Českou republiku nechrání. Ale pokud tady bude ten radar, tak se tím zvětší dosah a budou moct Českou republiku chránit," řekla Šmigolová.

Čtěte více: Vyjednavačka: Radar bude přínosem i bez raket v Polsku

Jak se rozhodne Polsko?

Radar v Brdech měl s pomocí protiraket umístěných v Polsku výrazně rozšířit oblast ochrany před možným útokem, například před balistickými střelami vypálenými v Íránu. Polsko ale zatím s umístěním interceptorů na svém území váhá.

Čtěte více: Polsko a USA přece jen směřují k dohodě o raketách

Mluvčí Pentagonu rovněž dodal, že Američané připravují nový obranný systém THAAD. Ten má být umístěn rovněž v Evropě.

"Radar bez protiraket fungovat může. Byť k jinému účelu, než proti balistickým raketám, tedy proti raketám kratšího doletu. Bude kompatibilní s komunikačními systémy aliance a umožní existujícím systémům NATO vidět mnohem dále. Jde o rakety v Holandsku, Řecku nebo v Německu. Patrioty mají u sebe takové malé radary, čili tu střelu, která letí, zaregistrují někdy v poslední fázi a pak ji taky sestřelují. Totéž bude platit pro ty nově připravované systémy THAAD, které budou v Evropě," vysvětlila Šmigolová.

 

Právě se děje

Další zprávy