Jak hospodaří stát? Dá miliony na radary, pak je zakáže

Martina Macková
20. 7. 2008 20:00
Stát mění strategii, dotace na radary končí
Policejní radar měří rychlost v Dlouhopolsku.
Policejní radar měří rychlost v Dlouhopolsku. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dvacet milionů korun poslal stát obcím na zakoupení silničních radarů na měření rychlosti. Navzdory tomu jim nakonec politici zakázali auta v obcích měřit.

Senát před pár dny schválil reformu policie, jejíž součástí byl obecně propíraný pozměňovací návrh, který bere městským strážníkům radary z rukou. Teď se navíc ukazuje, že stát - i kdyby se podařilo kritizovaný zákaz ze zákona vyškrtnout, jak slibuje ministr vnitra Ivan Langer - s budoucí podporou radarů beztak nepočítá.

Čtěte také: Měření rychlosti v obcích? Výměnou za zveřejnění kde

Miliony vniveč?

Podle statistiky ministerstva vnitra přispěl stát v posledních čtyřech letech v rámci programů bezpečnosti na radary městským a obecním policiím částkou 20 850 tisíc korun.

Z celkem 63 dotací získala nejvíce Ostrava, 10 a půl milionu korun. Půlmilionové dotace na zakoupení radaru získali také například v Třebíči, Přerově, Napajedlech, Děčíně. Více pak v Hranicích nebo v Kladně.

Čtěte také: Starostové se bouří. Dál chtějí měřit rychlost aut

Obával jsem se...

"Stalo se to, čeho jsem se obával. Nevím, jestli jsme si toho všichni vědomi, že v tuto chvíli, pokud tento návrh projde, budou absolutně znehodnoceny miliardové investice desítek, stovek obcí," řekl hned po hlasování ve sněmovně Langer.

To potvrzuje i šéf podvýboru pro městské a obecní policie sněmovny, poslanec Zdeněk Boháč (ODS). "Investice státu je jen část toho, co se za radary utratilo. Spoluúčast měst na koupi byla vždy, v průměru asi dvacet procent," řekl Aktuálně.cz Boháč.

Například město Přerov investovalo do zakoupení radaru, který jen ukazuje rychlost, před čtyřmi lety téměř 22 tisíc korun, předloni do dalšího, kterým se dá už rychlost měřit, pak 55 tisíc korun.

Je to chyba. Ale platit už nebudeme

Občanský demokrat Jan Klas, který tolik kritizované zrušení pravomoci obcí měřit rychlost jízdy navrhl, ve zbytečně utracených milionech korun velký problém nevidí.

"Celá reforma policie podle ministra bude stát pět miliard korun, tyto výdaje jsou nesrovnatelné," řekl Aktuálně.cz poslanec. "Radary by navíc od obcí mohla odkoupit státní policie," míní Klas.

Faktem je, že i když vnitro Klasův návrh označuje za "velkou chybu" a pokusí se v září zákon opravit, stát přestane obecní radary podporovat tak jako tak. Změnila se totiž bezpečnostní strategie.

Ještě loni z programu stát přispěl na čtrnáct projektů. Nyní už další peníze posílat nebude.

"Preventivní radary byly podporovány v rámci vládou schválené Strategie prevence kriminality na léta 2004 až 2007, kde byla oblast prevence v dopravě jednou ze stanovených priorit. V nově schválené Strategii na léta 2008 až 2011 není již tato priorita zahrnuta," uvedla Hana Malá z ministerstva vnitra.

 

Právě se děje

Další zprávy