Radiožurnál čekají další výrazné změny. Víme jaké

Michal Pavec
23. 7. 2008 13:02
Nové vedení bude pokračovat v koncepci Tachecí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Už je téměř jisté, že nástupcem Barbory Tachecí ve funkci ředitele Radiožurnálu se stane Alexandr Pícha. Přes kritiku změn zavedených bývalou šéfkou bude i pod novým vedením proměna stanice pokračovat.

Současný šéfredaktor Pícha převzal po odvolání Tachecí její pravomoci, dostal za úkol ukočírovat do té doby výrazně přetěžovaný rozpočet Radiožurnálu a také kontinuálně pokračovat v modernizačním trendu své předchůdkyně.

Ačkoliv se změny profilující veřejnoprávní stanici spíše ke komerčním rádiím dostaly pod palbu kritiky laické i odborné veřejnosti, poslechovost Radiožurnálu v prvních třech měsících letošního roku stoupla.

Více emotivní publicistiky

Také proto chce Český rozhlas v reformě pokračovat. Alexandr Pícha Aktuálně.cz prozradil, jaké nejbližší změny Radiožurnál čekají. Projeví se zejména v posílení zpravodajsko-publicistického charakteru stanic.

V éteru se od prvního září objeví nový publicistický pořad Pod kůži, který bude každý všední den dopoledne nabízet původní reportáže z dílny zbrusu nové publicistické redakce, na jejíž zřízení získala stanice štědrý grant od generálního ředitele Václava Kasíka.

Malý tříčlenný tým reportérů a dramaturgyně Michaely Veteškové bude spolupracovat s regionálními redaktory a externisty. Původně měla tato elitní redakce sloužit pro potřeby celého Radiožurnálu, ale testy na posluchačích ukázaly, že lidé chtějí raději jeden pořad.

A ten by měl být úplně jiný než ostatní pořady stanice.

"Nechci říct, že bychom doposud podobný typ pořadu dělali špatně, ale teď chceme jít do hloubky, ukázat více emocí," popisuje vizi reportážního pořadu Pod kůži Alexandr Pícha. Název Pod kůži si vypůjčil od v prosinci zrušeného pořadu, na který ale navazovat nebude.

Zaměření na jednu událost

Současný šéfredaktor stanice a pravděpodobný ředitel má také v plánu zaměřit vysílání mezi zpravodajskými relacemi na klíčovou událost dne.

"Zatím jsme zpravodajsky pokrývali zpravidla všechny věci, teď chceme více pozornosti věnovat jedné události, abychom ji mohli rozebrat z více úhlů," vysvětlil Pícha.

"Jak by mohla nová koncepce fungovat, jsme si vyzkoušeli na zpracovávání nedávné stávky učitelů," doplnil první muž Radiožurnálu.

Celkově má dopolední vysílání od září patřit hlavně zpravodajství, odpoledne pak oddychovějším tématům. Přibudou také nové znělky a předěly.

 

Právě se děje

Další zprávy