Sociální pracovníci budou stávkovat. V postelích

Kateřina Eliášová
14. 7. 2008 14:30
Generální stávku vyhlásili na 10. prosince
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pracovníci sociálních služeb vyhlásili na letošní 10. prosinec generální stávku. Akcí s názvem BED IN chtějí upozornit na problémy v sociální sféře, zejména u ústavní péče.

Demonstranti nevyjdou do ulic, jak to nedávno udělali například odboráři v generální stávce. Protesty se uskuteční v posteli.

"Inspiroval nás John Lennon a Yoko Ono, kteří svůj protest proti válce ve Vietnamu vyjádřili akcí BED IN. Tiskovými konferencemi v postelích," stojí v prohlášení sociálních pracovníků. "Nechceme demonstrovat, štěrchat klíči a mávat transparenty. Uspořádáme tiskové konference v postelích v negližé a pyjamu," uvedli doslova.

Pod výzvou ke stávce jsou podepsáni lidé z organizací jako je Sananim, Máme otevřeno? nebo Art Language.

"Tiskové konference budou o šikaně, zvůli a nekompetenci státní a veřejné správy a dlouhodobém nezájmu politiků řešit problémy sociálních služeb," píše se na stránkách www.generalni-stavka.info.

Už žádné nové ústavy

Výzva BED IN vybízí k tomu, aby namísto umisťování klientů do ústavů měli jejich blízcí možnost využívat více komunitní služby a starat se o své blízké doma.

"Dosavadní ústavní péče je nepřijatelná forma sociální služby, která vede k sociálnímu vyčleňování desítek tisíc občanů. Je potřeba ukončit přijímaní nových klientů do ústavní pěče,  včetně příjmu dětí do kojeneckých ústavů - ani korunu do budování nových ústavů!" požadují autoři stávky.

Komunitní služby by měly mít podle sociálních pracovníků podepsaných pod výzvu BED IN prioritu. Požadují proto zakotvení tohoto pravidla v zákoně.

V souvislostech: Nečas ocenil ústavy, které usilují o svůj zánik

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas už letos v dubnu ohlásil radikální změny v péči o ohrožené děti. Ústavní péče má ustoupit do pozadí, větší důraz bude kladen na pěstouny.

Znamená to, že až tři čtvrtiny dětí, které jsou dnes v ústavní péči, by v budoucnu mohly žít ve svých nebo náhradních rodinách.

Čtěte více: Nečasova revoluce: Do ústavů půjde jen čtvrtina dětí

Chceme novelu zákona o sociálních službách

BED IN také upozorňuje na trhliny v zákoně o sociálních službách, výzva volá po novelizaci zákona, která zabezpečí systém financování a nepovede k finančním kolapsům poskytovatelů sociálních služeb.

"Považujeme za nezbytné snížit byrokratickou zátěž, kterou zákon o sociálních službách ještě znásobil, žádáme zavést povinnost dodržování termínů plateb státní a veřejnou správou, zahájit sledování efektivity sociálních služeb a vytvořit ceníky sociálních služeb," uvádí se ve výzvě.

V souvislostech: Téma měsíce: Klece v ústavech? Jde to i bez nich

Výzva rovněž volá po legislativním návrhu transparentnosti neziskových organizací. Minimem je registr občanských sdružení, veřejná znalost statutárních orgánů, vydávání výročních zpráv, zveřejňování dárců a jiných příjmů a výdajů.

 

Právě se děje

Další zprávy