Nejvíce lidí odposlouchávají policisté na jižní Moravě

mch
18. 7. 2008 8:31
Vyplývá to z analýzy odposlechů za rok 2007
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Nejvíce telefonů odposlouchává policie v Jihomoravském kraji.

Jen za loňský rok tamní vyšetřovatelé napíchli 855 telefonů. Oproti tomu policisté nejméně odposlouchávají Jihočechy.

"Je nutno zmínit, že Jihomoravský kraj vykazuje nejvíce odposlechů a také v průměru nejvíce odposlouchávaných linek na spis, což převyšuje průměr odposlouchávaných linek na spis u ostatních útvarů," píše se v analýze odposlechů.

Mohou za to kriminálníci

Policisté vysoké číslo vysvětlují zločinností v kraji. Potýkají se hlavně s organizovaným zločinem, a to zejména prodejem drog, krádežemi aut nebo vloupáním a podvody.

Čtěte více: Pětina lidí v Česku byla odposlouchávána zbytečně

Ze statistik ovšem vyplývá, že nejvíce trestných činů policisté řešili v Praze. Tady však vyšetřovatelé odposlouchávali téměř o sto telefonů méně. Zatímco v Praze statistiky zaznamenaly zhruba 87 tisíc trestných činů, na jižní Moravě jich bylo "jen" 51 tisíc.

Foto: Ondřej Besperát

Z analýzy ministerstva vnitra také vyplývá, že kriminalitu na jižní Moravě výrazným způsobem ovlivňuje Brno coby druhé největší město republiky.

V neposlední řadě policie uvádí, že je v kraji hodně obyvatel, a proto je počet odposlechů ve srovnání s ostatními kraji tak vysoký.

Nejméně telefonních linek bylo "napíchnuto" v Jihočeském kraji, jen 145. Kraj vykazuje i nejnižší zločinnost.

Sledování osob? Opět vede jižní Morava

Jihomoravský kraj vede i jiné statistice: Ve sledování osob a věcí. Ze zprávy vyplývá, že v kraji bylo sledováno celkem 439 osob, z toho 422 s povolením státního zástupce, 14 s povolením soudce a tři se souhlasem osoby.

 

Právě se děje

Další zprávy