Vyjednavačka: USA půjdou do radaru i bez Bushe

Kateřina Eliášová
13. 7. 2008 17:00
Pro radar prý bude i nová administrativa
Čekat na odchod Bushe? Nezpodpovědné, říká diplomatka Kuchyňová Šmigolová
Čekat na odchod Bushe? Nezpodpovědné, říká diplomatka Kuchyňová Šmigolová | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čekat s ratifikací radarových smluv na nového amerického prezidenta není příliš zodpovědné. Myslí si to členka vyjednávacího týmu Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Počkat na Bushův odchod navrhují ministři za Stranu zelených Ondřej Liška a Martin Bursík.

Čtěte více:
Speciál týdne: Vše o podpisu radarové smlouvy
Vyjednala Česku radar, nařčení z vlastizrady odmítá

"Jde i o domácí politiku. Je řada lidí, kteří jsou v postoji k radaru motivováni tím, že nemají rádi administrativu George Bushe," řekl před časem Bursík.

"Z mého pohledu to není úplně zodpovědný přístup ke Spojeným státům. My přece nejednáme s administrativou, ale se Spojenými státy, které ten projekt podporují," řekla Kuchyňová Šmigolová v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: Zelení ministři Bursík a Liška se domnívají, že by se s ratifikací česko-amerických smluv mělo počkat až na příštího prezidenta USA. Souhlasíte?

Já si myslím, že každá příští americká administrativa bude v tom projektu protiraketové obrany pokračovat. Domnívám se tak i na základě jednání, která jsme vedli ve Washingtonu jak s demokraty tak i s republikány. Je to v zájmu Spojených států a je to dlouhodobá politika obou těch hlavních politických stran. Co se týče té naší ratifikace, velmi pravděpodobně to vyjde časově tak, že až u nás bude probíhat to konečné hlasování, tak už bude po amerických volbách.

A.cz: Takže teoreticky můžeme počkat na nového prezidenta...

Ta otázka, zda čekat na novou administrativu USA, je rozhodnutím politiků. Ovšem z mého pohledu to není úplně zodpovědný přístup ke Spojeným státům. My přece nejednáme s administrativou, ale se Spojenými státy. A pokud víme, že tam ten projekt má podporu, tak si myslím, že explicitně říkat "my to nebudeme vyjednávat s vámi - my si počkáme na toho, kdo přijde po vás" - není úplně v pořádku.

A.cz: Nemůže se změnou amerického prezidenta přijít odložení toho projektu k ledu?

Teď už USA s ČR smlouvu podepsaly. Kdyby vyjednávání nebylo dokončeno v okamžiku, kdy v USA nastoupí nová vláda, pak by se Američané mohli orientovat na jiné problémy. Než by se dostali k radaru, uplynul by půlrok ne-li rok.

Po tom podpisu smlouvy ale to nebezpečí nehrozí. Je samozřejmě možné, že nová administrativa může mít v prvním roce jiné priority nebo svou by mohla dát na ten projekt evropského pilíře o něco méně peněz, než ta administrativa současná. Třeba už jenom proto, že by se chtěla seznámit s tím, jak to funguje.

Foto: Ludvík Hradilek
Vojáci se ohradili proti výhrůžkám Ruska kvůli radaru
Íránský test je důkaz, že radar potřebujeme, říká Gates
Jak tvrdé bylo vyjednávání o radaru? Zjevně nijak moc

A.cz: Platí stále to, že pokud tu bude radar, bude to ten, který je na Marshallových ostrovech?

Ano, bude updatován a obnoven jeho software. A taky bude opraven a vyčištěn. Teprve pak transportován sem, samozřejmě na náklady USA.

A.cz Kdy se začne stavět a kdy bude radar plnit svoji funkci?

Stavět se může začít hned po ratifikaci. Tedy může začít úprava terénu, umístění podstavce apod. USA uvádějí datum spuštění v rozmezí let 2012 až 2014. Rok 2014 mi přijde pravděpodobnější, protože ty projekty se spíš zpožďují než urychlují.

 

Právě se děje

Další zprávy