Vnitro neví, jak zabránit úniku informací z odposlechů

mch
12. 7. 2008 20:28
Riziko zneužití existuje i přes zpřísnění pravidel
Ivan Langer
Ivan Langer | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo vnitra připustilo, že mohou dál unikat informace z odposlechů do médií. Je to podle něj způsobeno především tím, že mají k těmto údajům přístup i další osoby, jako například obviněný nebo jeho advokát.

"I přesto, že má policie nejpodrobnější a nejpřísnější pravidla, stále zde bohužel existuje riziko zneužití a úniku informací," řekl ministr vnitra Ivan Langer.

"V trestním řízení mají k těmto údajům přístup i další orgány činné v trestním řízení a především účastníci řízení, jejich zástupci a zmocněnci," dodal.

Resort proti tomu chce bojovat několika způsoby. Jednak zvýšit odpovědnost těch, kteří se záznamy nakládají. Dále pak elektronizovat záznamy, aby nedocházelo k úniku v jejich písemné podobě. Data by měla být také zálohována na nepřepisovatelné elektronické nosiče s identifikačními prvky.

To vše by mělo podle Langera zabezpečit, aby se citlivé informace nedostaly ven.

Kilo jablek

Do médií unikly například policejní odposlechy, které dostaly před soud jednoho z aktérů největší korupční aféry ve fotbale - Ivana Horníka. Záznamy byly hlavním důkazem v celém vyšetřování.

Sportikona fotbal a peníze.
Sportikona fotbal a peníze. | Foto: Aktuálně.cz

Do policejní sítě spadl každý, kdo na telefonní nabídky "třicetníků", "kil jablek" či "litrů nafty" bývalého sportovního manažera Viktorie Žižkov Ivana Horníka reagoval slovy: jasně, fajn či jo.

Čtěte více: Trestat korupci ve fotbale? Ale kdeže

Zaznamenaná svérázná mluva funkcionářů a sudích dostala do povědomí českého národa výrazy typu "kapříci", "desetník" či "já ho vyžlutím", a nadto posloužila hercům Petru Čtvrtníčkovi a Jiřímu Lábusovi k nastudování divadelní hry.

Odposloucháván byl i prezident

Před rokem také vyplulo na povrch, že Inspekce ministra vnitra v roce 2006 neoprávněně sledovala nejméně deset lidí působících na vlivných postech.

Více o celé kauze čtěte zde: Odposlechy: Policie napíchla politiky. I jejich děti

Měla tak přehled o jejich aktivitách během parlamentních i komunálních voleb. Skrze ně se dostala i k hovorům prezidenta republiky.

Vyšlo najevo, že policisté získali přehled i o životě rodinných příslušníků politiků. A jejich jedenáctiletých dětí.

 

Právě se děje

Další zprávy