Americký radar může zabít vzácné orly i netopýry

Pavel Baroch
28. 7. 2008 18:06
Bursík tvrdí, že pták vlétne do paprsku jen náhodou

Brdy - Paprsek z plánovaného amerického radaru v Brdech může zabíjet vzácné druhy živočichů.

A to včetně chráněného orla mořského, který hnízdí v bezprostřední blízkosti základny na Padrťských rybnících.

"V bezprostředním okolí, ale i ve větších vzdálenostech bude hlavní paprsek radaru ve svém sektoru bezprostředně zasahovat do zóny běžně využívané divokými živočichy: ptáky, netopýry i hmyzem," uvedl mezinárodně uznávaný zoolog Lubomír Peške, podle něhož může radar ohrozit také čápa černého, orlovce případně jeřáby.

"Je zcela zákonité, že mnozí tito chránění živočichové se do přímého paprsku mohou dostat často z velké blízkosti," dodal Peške, který se účastní mezinárodních projektů organizovaných například Světovým svazem ochrany přírody, největší a nejvýznamnější organizace svého druhu na světě.

Ministr životního prostředí Martin Bursík příchází svižným krokem na schůzi vlády ČR.
Ministr životního prostředí Martin Bursík příchází svižným krokem na schůzi vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Už druhé varování

Je to už druhý případ, kdy přírodovědci varují před negativním dopadem americké základny na přírodu v Brdech.

Varování skupiny zoologů a biologů z počátku května, že radar může zničit okolní unikátní přírodu, už ministr životního prostředí Martin Bursík označil za přehnané. Radar by podle něj neměl představovat extrémní nebezpečí.

"Rizika, jak jsou popsána v otevřeném dopise, jsou přeceněna a s ohledem na nedostatek informací jeho autorů nesprávně vyhodnocena," uvádí se ve zprávě ministerstva, která slouží jako podklad pro Bursíkovu odpověď skupině přírodovědců.

Peške připomněl, že plánovaný radar v Brdech má být namířen na nejvýznamnější ptačí cestu přes Bospor, kudy létají ptáci do teplých krajin. "I když tato cesta má na našem území spíše charakter široké fronty a vedle ptáků na tahu by byli především postiženi místní jedinci."

Bursík: Půjde jen o náhodu

Ministerstvo životního prostředí připustilo, že radarový paprsek skutečně může ohrozit ptáky či netopýry. Hovoří ovšem jen o náhodě.

"Vycházíme z informací poskytnutých americkou stranou a z vyjádření Hlavního hygienika české armády. Možný náhodný zásah prolétajících ptáků při aktivitě radaru nelze vyloučit," uvádí se v podkladech pro Bursíka, které má Aktuálně.cz k dispozici.

Ministerstvo upozorňuje i na to, že radar nebude v intenzivním provozu nepřetržitě. "Bude pouze pravidelně kalibrován a na plný výkon bude aktivován pouze v případě potřeby. Riziko ovlivnění živočichů v okolí včetně prolétajících ptáků tak bude výrazně omezeno," konstatuje se ve zprávě.

Foto: repro Aktuálně.cz

Zoolog: Chtělo by to výzkum

Zoolog ovšem soudí, že by si případný vliv radaru na ptactvo a další živočichy zasloužil podrobnější výzkum. Tvrdí, že ani Američané nic takového neudělali u svého radaru na Marschallových ostrovech, odkud by mělo být zařízení převezeno do Brd.

"Přes velkou snahu jsem se nedostal k žádným publikacím o tomto aspektu z provozu radaru na Kwajaleinu," uvedl Peške. Dodal, že objevil pouze studii z roku 1999, která konstatovala, že radar (ovšem o nižším výkonu) neovlivňuje směr letu tažných ptáků.

"Co nastane, pokud se takový vliv prokáže později? Budou se hledat nějaká opatření na straně přírody? Jak velký vliv lze ještě připustit? Jak velká opatření?" ptá se.

Ministerstvo životního prostředí slibuje, že případné působení radarové základny na okolní přírodu nechá vyhodnotit. "Konkrétní vlivy by měly být předmětem posouzení v rámci zákona o vlivu staveb na životní prostředí," uvedlo ministerstvo.

 

Právě se děje

Další zprávy