Víme, co přijede podepsat Riceová. Podívejte se

Kateřina Eliášová
7. 7. 2008 7:57
Ministryně zahraničí USA přijede do Prahy už zítra

Praha - Ministryně zahraničí Condoleezza Riceová přijede v úterý ráno do Prahy podepsat klíčovou smlouvu mezi Českou republikou a Spojenými státy. Obě strany stvrdí, že si přejí na našem území radar protiraketové obrany.

Podepsání smlouvy oficiálně potvrdilo americké ministerstvo zahraničí. Riceová oproti původním plánům nepojede do Varšavy. Jednání Američanů s Poláky o umístění raketové základny koncem minulého týdne zkrachovala.

Aktuálně.cz zjistilo, co stojí v česko-americké smlouvě o radaru. 

Dohodu už odsouhlasila vláda, ratifikovat ji ale musí ještě Poslanecká sněmovna. Koalice však zatím nemá dostatek hlasů, někteří z jejích poslanců pro ni už teď odmítají zvednout ruku.

Čtěte více:
Riceová podepíše smlouvu, kterou poslanci nechtějí
Radar nezíská ani hlasy celé vlády. Liška ho nepodpoří

Velet bude USA

Výhradní velení protiraketové obrany na radarové základně přísluší podle smlouvy výhradně Spojeným státům.

"Strany (USA a ČR - pozn.red.) podpoří těsnou koordinaci mezi NATO a Spojenými státy při vývoji jejich schopností protiraketové obrany," stojí ve smlouvě. "Spojené státy mají plně v úmyslu, aby systém protiraketové obrany Spojených států byl schopný operační součinnosti s rozvíjejícími se schopnostmi protiraketové obrany NATO a aby byl jejich nedílnou součástí," píše se také.

Fakta
Autor fotografie: repro Aktuálně.cz

Fakta

  • bilaterální smlouva mezi ČR a USA má třicet stran, její součástí je i mapa s místem, kde má radar stát
  • smlouva má celkem 18 článků, ve kterých strany dohadují například to, kdo bude radarovou stanici řídit, kdo zajistí její bezpečnost, upravuje vlastnictví majetku, účel a rozsah základny nebo řeší otázku velení a řízení protiraketové obrany
  • vláda má už hotovou důvodovou zprávu, ve které popisuje a vysvětluje jednotlivé části smlouvy
  • smlouvu podepíše za českou stranu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

A do třetice. "Vedle pokračující účasti České republiky a Spojených států v programech NATO strany hodlají dále rozpracovávat a rozvíjet dvoustrannou bezpečnostní spolupráci," stojí v článku III. dohody mezi USA a ČR.

USA: Ochráníme vás

Spojené státy se ve smlouvě zavazují, že Českou republiku ochrání před možnými teroristickými útoky, které by jí kvůli přítomnosti amerického radaru mohly hrozit.

Foto: Reuters
Návštěva Riceové v Praze:
Riceovou čeká v Praze podpis dohody i večeře s politiky

"... Spojené státy jsou odhodlány zajistit bezpečnost ČR a prostřednictvím svého systému protiraketové obrany chránit a bránit ČR před možným útokem balistickými raketami. Strany budou spolupracovat za účelem odvracení hrozeb pro ČR souvisejích s přítomností radarové stanice v ČR, pokud takové hrozby vzniknou," stojí v článku II. smlouvy.

Smlouva také jasně popisuje, co je vlastně účelem existence radaru. "Účelem budování systému protiraketové obrany je chránit území Spojených států, jakož i území jejich spojenců a přátel, před útokem balistickými raketami," říká smlouva.

Dvouletá výpovědní lhůta

Pokud se Česká republika po případném zprovoznění amerického radaru v Česku rozhodne, že už nechce mít základnu Spojených států na svém území, budou mít Američané dva roky na to, aby z Brd odešli. I to se píše ve smlouvě.

Dohoda stanovuje oběma stranám roční výpovědní lhůtu. Další rok mají Amričané na to, aby základnu opustili. V tomto období už však nesmějí radar aktivovat, pokud s tím nebude Česko výslovně souhlasit.

"Platnost této dohody může být ukončena kteroukoliv ze stran jeden rok ode dne doručení písemné výpovědi druhé straně diplomatickou cestou. Po ukončení platnosti této dohody mají Spojené státy 12 měsíců na dokončení stažení svého personálu, vybavení a vojenského materiálu. Pokud se strany nedohodnou jinak, v průběhu stahování nelze aktivovat radar," stojí ve smlouvě.

Maximum: 250 Američanů

Smlouva také jasně říká, že příslušníků ozbrojených sil USA bude v Česku maximálně 250.

Na radarové základně ale nebudou jen Američané. Bilaterální dohoda počítá s tím, že zde bude přítomen i český velitel, který bude mít na základně i svoji kancelář.

Češi by pak měli být informováni o tom, co Američané přesně monitorují a dělají.

"Spojené státy budou poskytovat situační přehled o operacích protiraketové obrany," zavazují se Američané.

Foto: repro Aktuálně.cz
V souvislostech:
Polsko odmítlo nabídku USA na raketovou základnu
Základny USA v Evropě odmítáme, potvrdil Medveděv
USA jednají o raketách s Litvou, přiznali Poláci

Co se postaví, patří státu

Za všechno, co budou chtít Američané na vojenské základně v Brdech postavit, bude odpovídat české ministerstvo obrany.

To také bude schvalovat veškeré stavební práce, které budou na území základny probíhat.

"Veškeré práce, které tam budou probíhat, podléhají normálnímu řízení, jakému podléhají stavby nebo práce ve vojenských újezdech," vysvětlila Aktuálně.cz ředitelka Odboru bezpečnostní politiky ministerstva zahraničí Veronika Kuchyňová Šmigolová.

V praxi to bude vypadat tak, že Američané přinesou plány toho, co chtějí na základně stavět, a ministerstvo obrany zařídí povolení ke stavbě a stavbu schválí.

"Všechny stavby, které tam budou postaveny, budou v majetku českého státu. Tak to ve vojenských újezdech je. Každá nemovitost, která tam vznikne, patří českému státu a ministerstvo obrany bude mít velkou kontrolu nad tím, co a jak se tam bude stavět," řekla Aktuálně.cz Kuchyňová Šmigolová.

"Česká republika si ponechává plnou suverenitu a vlastnické právo k radarové stanici, jejíž užívání bylo povoleno ozbrojeným silám Spojených států," stojí v článku III. smlouvy. Článek VII. pak říká: "Spojené státy mohou budovat a bourat nové objekty, odstraňovat stávající vegetaci a provádět odtěžení zeminy."

Kácení v gesci MŽP

Jakékoliv další práce, které by měly znamenat zásahy do přírody, budou zase podléhat schvalování ministerstva životního prostředí.

Už v tuto chvíli je jasné, že se v Brdech budou muset kácet stromy, právě to je i součástí dohod mězi oběma státy.

Ministerstvo životního prostředí bude moci za určitých podmínek dělat také studie dopadu na životní prostředí. Na hranici území, kde má stát radar, má být totiž v budoucnu vyhlášena rezervace NATURA. Ta už podléhá složitějším předpisům.

Dále k tématu: Medveděv varuje Bushe: Nedávejte rakety do Litvy

 

Právě se děje

Další zprávy