Tady se od teď nesmí v Praze pít alkohol. Podívejte se

Jakub Antoš, Markéta Chaloupská
7. 7. 2008 7:42
Seznam míst, kde hrozí za popíjení alkoholu pokuta
Přípitek pro trénované.
Přípitek pro trénované. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Stanice metra, dětská hřiště a hlavní náměstí. Všude se nesmí ode dneška pít alkohol. Začala totiž platit vyhláška, která zakazuje na některých vybraných místech konzumovat alkoholické nápoje na veřejnosti.

Kde přesně vyhláška platí? Podívejte se na seznam zde.

Pokud někdo nebude vyhlášku dodržovat, může dostat vysokou pokutu. Až několik tisíc. Ve výjimečných případech se bude porušením zákazu zabývat i úřad městské části a může hříšníka sankcionovat až třicetitisícovou pokutou.

Dost bylo opilců na pískovištích

Radou schválená vyhláška mezi zakázaná místa paušálně zahrnuje všechna dětská hřiště a okolí v okruhu 100 metrů a zastávky veřejné dopravy. Stometrový ochranný prostor platí také u základních a středních škol, školek a zdravotnických zařízení.

"Novou právní normou reagujeme na zvyšující se konzumaci alkoholu na veřejných prostranstvích, na opakovaná zjištění policie i kritická slova občanů i návštěvníků města, kteří jsou často obtěžováni podnapilými osobami," vysvětluje důvody přijetí vyhlášky náměstek primátora Rudolf Blažek.

Vedle míst vybraných magistrátními úředníky měly městské části možnost sestavit i vlastní seznam "bezalkoholových lokalit".

A mnohé toho využily. Jedinou výjimkou je městská část Praha 13. Té postačuje magistrátní výběr lokalit, vlastní návrhy neměla. "Okolí stanic metra je v Praze 13 v tomto směru nejproblematičtější," říká mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.

Václavák bez alkoholu

Všechny ostatní městské části nabídky využily a jejich návrhy magistrát do vyhlášky zapracoval. Požadavky směřovaly zejména na parky a městskou zeleň či velká náměstí a veřejná prostranství. V centru Prahy se tak lidé musí obejít bez alkoholu například na Karlově, Václavském a Arbesově náměstí.

Bezalkoholová zóna je také u Národního divadla, na Národní třídě, ve Františkánské zahradě nebo na Petříně.

Zákaz alkoholu na veřejnosti? Nejen v Praze

Přísnější pravidla ale neplatí pouze v Praze. K zákazu konzumaci alkoholu na veřejnosti přistoupila další města v České republice. Zákaz pití alkoholu na některých místech platí od začátku měsíce například i ve Vsetíně.

Foto: Reuters

Podle zástupce ředitele vsetínské městské policie Libora Vráblíka nejsou strážníci hned nekompromisní a zaměřují se především na osvětu.

Čtěte více: Vsetín chce zakázat pití alkoholu na veřejnosti

"V prvních dnech budeme lidi pouze upozorňovat na existenci nové vyhlášky," říká Vráblík.

Zákaz platí například i v Jindřichově Hradci. Týká se hlavně okolí škol a dětských hřišť. A podle slov tamní policie je zaměřen hlavně proti bezdomovcům.

Kde bude zákaz alkoholu platit (výběr z širšího centra Prahy):


MČ hl.m. Prahy náměstí a ulice parky
Praha 1 Uhelný trh, Václavské náměstí, prostranství u Národního divadla, Národní třída, Na příkopě, Hradčanské náměstí, Betlémské náměstí, prostranství u OD Tesco (býv. OD Máj) a další Petřín, Františkánská zahrada, Vrchlického sady a další
Praha 2 Náměstí I.P. Pavlova, Karlovo náměstí, Tylovo náměstí a další
Praha 3 Havlíčkovo náměstí, Žižkovo náměstí, Náměstí Jiřího z Poděbrad a další Park mezi ulicemi Olšanská; U stadionu a J. Želivského
Praha 4 Branické náměstí, Náměstí bří Synků, prostor před Kulturním centrem Novodvorská a prostory před některými supermarkety a další Sady Jezerka; Alšovy sady; Park Na Fidlovačce a další
Praha 5 Štefánikova ulice; Újezd; Náměstí Kinských; Arbesovo náměstí; Prostor mezi ulicemi Radlická, Za Ženskými domovy, Nádražní a Plzeňská a další Park Sacre Coeur; Park Portheimka; Park Santoška
Praha 6 Vítězné náměstí a další
Praha 7 Bubenské nábřeží, Letenské náměstí, Strossmayerovo náměstí, U Výstaviště a další zeleň před Veletržním palácem; Park u Lighthousu - ohraničený ul. Jateční, Jankovcova, Dělnická, Libeňský most;

Praha přitvrdila 

Již od minulého pondělí začaly platit tvrdší pravidla pro udržování pořádku v Praze. Jen první den policisté řešili sto přestupků, z toho pokutovali třináct lidí. Tresty padaly hlavně za odhazování nedopalků od cigaret.

Čtěte více: Česko se zásadně mění. Bylo 1. července

Trest může přijít například za odhazování odpadků, vylepování plakátů na nepovolených plochách. Lze také postihnout majitele, kteří na ulicích či trávnících neuklidí po svých psech. 
 

 

Právě se děje

Další zprávy