Republiku zasáhly extrémně nebezpečné bouřky

miz
3. 7. 2008 22:25
Přívalové deště zatopily vestibul metra Můstek
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Meteorologové červenou barvou varují, že bouřky, které udeřily na část republiky, budou doprovázet obzvláště nebezpečné jevy. Výstraha platí až do pátečního odpoledne.

Čekat lze blesky, krupobití a velmi silný vítr - až o rychlosti 110 km/h. Na některých místech tak hrozí lokální záplavy a rozvodnění menších toků. Nejvíce srážek spadne na Vysočině a na severovýchodě Čech, tvrdí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Je-li to možné, doporučujeme přečkat nejprudší nárazy větru v uzavřených prostorách," informují webové stránky hydrometeorologického ústavu.

Proč budou bouřky silnější, než se očekávalo? Meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu Aktuálně.cz řekla, že se spojila postupující studená fronta z Německa s bouřkovými jádry, která vznikla z horka nad Čechami.

"Studená fronta postupovala ze Stuttgartu do Prahy velmi rychle, rychlostí kolem 40 kilometrů v hodině," uvedla meteoroložka pro Aktuálně.cz.

Pátá hodina odpolední v pražských Holešovicích.
Pátá hodina odpolední v pražských Holešovicích. | Foto: Simona Holecová

Řekla také, že studená fronta je velmi rozsáhlá, široká až 200 kilometrů. Česko proto čeká také velmi deštivá noc.

"Očekáváme, že může spadnout až 80 milimetrů srážek," řekla Dagmar Honsová.

Můstek pod vodou

Přívalové deště už zahrozily v Praze. Voda se musela odčerpávat ze Zlíchovského tunelu, zaplavila vestibul metra Můstek.

"Jde o vestibul metra linky A ve stanici Můstek uprostřed Václavského náměstí," uvedl mluvčí pražského Dopravního podniku Ondřej Pečený.

Vestibul je nyní pro veřejnost uzavřený a hasiči odčerpávají vodu. Provoz metra nemusel být přerušen. Do stanice Můstek lze vstoupit vestibulem, který leží na dolním konci náměstí.

Velké škody? Zatím ne

Policie ani energetici zatím nehlásí žádné vážné škody. "Nějaké výpadky jsme zaznamenali, ale výraznější potíže zatím bouře nezpůsobila," uvedla mluvčí energetické společnosti ČEZ Eva Nováková.

Hasiči po celé republice nicméně jezdí k popadaným větvím a zatopeným sklepům. "Mezi 16:13 až 19:30 jsme vyjížděli zhruba k 15 událostem způsobeným deštěm a větrem," vypočetl Lukáš Marvan, mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje.

Na Teplicku to byla spadlá větev v Krupce či čerpání vody z ulice před domem v Bystřanech, na Litoměřicku odstraňovali hasiči spadlý strom v Libochovicích a spadlý strom na elektrické dráty v Dlouhé ulici v Lovosicích. "Na Děčínsku jednotky odstraňovaly spadlé stromy v Chřibské a mezi obcí Veselé a Kerharticemi. V Kerharticích spadla lípa na dům," doplnil Marvan.

Začalo to nad Šumavou

První bouřky udeřily už před polednem nad Šumavou. "Aktuálně zaznamenáváme další bouřky v Brdech a Novohradských horách. Na jihozápadě Prahy se už také vytvořila oblačnost. Je možné, že i zde se v nejbližší době vyskytne bouřka," řekl Aktuálně.cz Jan Horák ze společnosti Meteopress.

Ve 14:00 už meteorologové hlásili bouřku západně od Prahy.

Čtěte: Rozpálené Česko spláchnou bouřky s kroupami

Radikální změna počasí s sebou přinese i ochlazení. Ještě ve středu šplhaly teploty nad tropických třicet stupňů. Nejvíce meteorologové naměřili v Plzni-Bolevci, kde se rtuť teploměru zastavila na 33,4 °C. Padl tak rekord z roku 1961.

V následujících dnech ovšem mohou Češi na podobná vedra zapomenout. "Zítra se ochladí o deset stupňů Celsia, čekáme maximálně 23 °C," dodal Horák. Místy by ovšem teploty mohly spadnout až k osmi stupňům.

 

Právě se děje

Další zprávy