Pražské porodnice mají plno. V Krči omezují porody

mch
5. 7. 2008 19:50
Kdo chce rodit, musí se nejdřív registrovat
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Martin Žucha

Praha - Hlavní pražské porodnice hlásí: jsme přeplněné. Porodnice v Thomayerově nemocnice v Krči už dokonce nepřijímá matky, které budou rodit dříve než v lednu příštího roku.

"Upozorňujeme maminky, že do 6.1.2009 je kapacita naší porodnice zcela naplněna, tudíž v tomto období již není možné se u nás registrovat k porodu," píše nemocnice na svých webových stránkách.

S "přetlakem" porodů bojují i ostatní porodnice. Například v nemocnici v Motole ročně rodí přes tři tisíce žen. V podolské nemocnici jen za minulý rok rodilo přes čtyři a půl tisíce matek.

Chcete rodit? Zaregistrujte se

Řada porodnic v Praze proto přikročila k nepopulárnímu kroku. Matky, které chtějí rodit, se musí dopředu zapsat. V praxi to znamená, že se těhotné ženy musí co nejdříve svěřit do péče tamních lékařů.

Čtěte více: Motol reguluje péči. Kdo chce rodit, musí se zapsat

Registrace je zpravidla nutná po 12. nebo 13. týdnu těhotenství. Žádnou horní hranici porodnice nestanovují, ale s blížícím se termínem porodu roste riziko, že nemocnice ženu odmítne.

"Museli jsme k tomu přikročit. Máme ročně přes tři tisíce porodů a nechceme zhoršovat komfort maminek. Už teď musejí po porodu chvíli čekat, než se dostanou k dítěti," řekl před časem Aktuálně.cz vedoucí lékař porodnice v Motole Tomáš Binder.

Registraci zavedly i další dvě velké a známé porodnice - U Apolináře a v Podolí.

Podle tiskového mluvčího podolské porodnice Vlastimila Lenze se registrace osvědčila. "Lékaři mají přehled, kolik porodů je čeká a lépe si vše neplánovat," vysvětluje.

Ale i zde platí omezení. Měsíční limit pro registraci je 380 těhotných. "Po naplnění limitu již nemůžeme dalším žadatelkám o registraci vyhovět," píše nemocnice na webu.

Matky zatím podle mluvčího porodnice odmítat nemusí.

Počet porodů v Česku roste od roku 2001. K registracím ale zatím přistoupili jen ty pražské.

 

Právě se děje

Další zprávy