Červenec je tu. Začíná platit značka pro zimní silnice

Lenka Smyčková
30. 6. 2008 19:48
Obce a kraje mají celé léto na úvahy, kam s nimi
V létě asi značku ještě nepotkáte. I kdyby, příkaz platí až od listopadu
V létě asi značku ještě nepotkáte. I kdyby, příkaz platí až od listopadu | Foto: Ministerstvo dopravy ČR

Praha - Přes všechny výhrady začínají od 1. července platit dvě nové dopravní značky - "Zimní výbava" a "Zimní výbava - konec". A s nimi nová povinnost pro řidiče, která by měla zabránit komplikacím na zimních silnicích.

Značky vymezí úseky, kam smějí řidiči od listopadu do dubna jen se zimními pneumatikami.

Správci silnic začnou nebezpečné úseky novými značkami osazovat až na podzim. Výrobci zatím rýsují návrhy.

Na dálnici se kruhy s vločkou a automobilem budou rozsvěcovat na světelných tabulích. Ministerstvo jich chce mezi srpnem a říjnem nakoupit a instalovat dvaadvacet.

Sněhová vločka v létě

"Je to v podstatě náhoda, že značka Zimní výbava vstupuje v platnost zrovna v létě, prvního července. Díky tomu mají ovšem alespoň správci silnic celé léto na rozhodnutí, kam značky umístí," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

To, že o umístění značky přikazující užití zimních pneumatik, rozhodují lidé z regionů, je podle Hanzelky hlavní výhodou. "Oni sami ty nejvhodnější úseky dobře znají," říká Hanzelka.

Už v únoru dopravní odborníci z krajů pro Aktuálně.cz vytipovali některá místa, kde by značky byly potřeba. Padly návrhy například na kopec Syrákov mezi Zlínem a Vsetínem, Jablůnkovský průsmyk nebo okolí Jánských lázní a další místa v celém Česku.

Nové značky
Autor fotografie: aktualne.cz

Nové značky

  • Značka Zimní výbava je ve vyhlášce pojmenována C 15a
  • Příkaz platí vždy od 1. listopadu do 30. dubna
  • Jakmile kolem značky projedete, smíte pokrčovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik
  • U aut do 3,5 tuny musí mít drážky na pneumatice 4 milimetry na všech kolech
  • U aut nad 3,5 tuny musí být hloubka drážek nebo zářezů 6 milimetrů na všech hnacích kolech
  • Použití zimních pneumatik můžete nahradit použitím sněhových řetězů
  • Pod značkou může být dodatková tabulka s uvedením odlišné doby platnosti
  • Platnost značky ukončuje značka Zimní výbava - konec s pojmenováním C 15b

Dodnes však v krajích a obcích o přesném umístění nerozhodli.

Úředníci: Zatím je čas

"U silnic první třídy k nám žádný konkrétní požadavek od správců nepřišel. Je právě stavební špička, takže osazování novými značkami zřejmě budou správci řešit až po prázdninách," sdělil Jiří Pospíšil z Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Nejvíce budou značky podle Pospíšila třeba v horských oblastech na silnicích druhé a třetí třídy, především v lyžařských střediscích. Dnes tam správci používají značku Sněhové řetězy.

Na značku Zimní výbava netrpělivě čekali na Vysočině.

"Pokud by bylo v našich silách to stihnout, osázeli bychom je už v březnu. Kritické jsou úseky silnice z Velkého Meziříčí do Jihlavy a z Jihlavy do Havlíčkova Brodu. Značka by se hodila i na dálnici D1 mezi Velkým Meziříčím a Humpolcem," řekl v únoru Aktuálně.cz vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Vysočiny Ladislav Staněk.

Jenže ministerstvo do března vyhlášku schválit nestihlo, a na Vysočině tak nakonec ani nevybírali přesná místa, kam značky umístit. Nechávají to až na konec letních prázdnin.

Právník: Pokutu neplaťte

Proč začala značka platit v červenci místo v březnu? "Bylo to jednak množstvím odborných připomínek k vyhlášce, a pak tím, že zkrátka technicky to tak rychle nešlo," vysvětlil Hanzelka.

Ministerstvo řešilo například možnost omezit platnost značky dodatkovou tabulkou. Správci silnic tak můžou v teplejších oblastech například přikázat obutí zimních pneumatik jen do března.

Právník Zdeněk Svátek zase upozornil, že úřady můžou mít potíže s vymáháním pokut, když policisté přistihnou ve vymezeném úseku "nepřezutého" řidiče.

"Nezdá se mi to po právní stránce čisté," řekl Aktuálně.cz Svátek, který se dlouhodobě specializuje na dopravní předpisy. "Mělo by to být především v zákoně. Někdo to může napadnout, že nová povinnost nemá váhu, když je jenom ve vyhlášce," soudí Svátek.

Za nedodržení značky hrozí bloková pokuta až dva tisíce korun a jeden trestný bod.

Přes všechny výhrady prošla nakonec vyhláška v téměř nezměněné podobě až do sbírky předpisů. "Úpravy byly jen drobnosti," uvedl Hanzelka.

Výrobci: Cedule dodáme za den či dva

Z nových značek mají radost výrobci dopravního značení. Je to pro ně výdělek.

"Zavádění zcela nového značení není časté. Naposledy nás postihlo při zavádění mýtného," říká Ladislav Lochman, který má na starosti objednávky značek ve firmě Dopravní značení Náchod.

Tady už zimní obutí není potřeba
Tady už zimní obutí není potřeba | Foto: Ministerstvo dopravy ČR

Centrum dopravního výzkumu už firmám rozeslalo vzorové listy pro výrobu značky, podniky ale zatím modré kruhy s autem a vločkou nevyrábí.

"Vyrobit dostatečný počet značek na základě poptávky je otázka dvou dní, takže nemá smysl vyrábět značky nějak dopředu. U nás je zatím nikdo neobjednával," řekl jednatel brněnské společnosti GS Plus Jaroslav Šedý.

Stejně přemýšlejí i v brněnské firmě Hicon.

"Před dvěma týdny jsme se sešli se silničními správci a ti už se nás ptali, zda budeme schopni novou značku dodat. Ptali se převážně zástupci výše položených oblastí, vybavuji si třeba Vysočinu," sdělil ředitel obchodního oddělení firmy Hicon Karel Melcher.

Konkrétní požadavky na značky firma očekává až v září a říjnu.

 

Právě se děje

Další zprávy