Queer Parade skončila, boj za uznání jiné rodiny začíná

Pavel Vondra
30. 6. 2008 8:30
Aktivisté požadují zrušení diskriminace ze zákona
Jndřich Vačkář, Franck Marchis a jejich synové Etian a Viktor, které před rokem adpotovali v souladu s platnými kalifornskými zákony. V ČR by takto rodinu založit nemohli.
Jndřich Vačkář, Franck Marchis a jejich synové Etian a Viktor, které před rokem adpotovali v souladu s platnými kalifornskými zákony. V ČR by takto rodinu založit nemohli. | Foto: Naďa Straková

Praha/Brno - Jedním z cílů historicky první Queer Parade, pochodu hrdosti gayů, leseb, bi- a transsexuálů, který proběhl v sobotu v Brně, bylo i vyjádření podpory rodičovským právům stejnopohlavních párů.

Lidé, kteří se o akci dozvěděli jen ze zpravodajství v médiích, by si ale s trochou nadsázky mohli myslet, že cílem akce nebylo zviditelnit sexuální menšiny a jejich požadavky, ale jejich odpůrce z řad neonacistů, kteří před kamerami pózovali s transparenty typu "NE adopcím dětí homosexuálními páry" nebo "Bráním hetero rodinu".

Organizátory Duhové vlny to nepřekvapilo, na podobný přístup už si zvykli. Na věc se proto snaží dívat spíše optimisticky:

"Nečekali jsme, že by se naše agenda dostala přímo do zpráv. I tak si myslíme, že akce byla hodně úspěšná. Lidé nám večer na Duhové párty v klubu Fléda chodili děkovat. Bylo cítit, že moc stáli o to, aby se věci, kterými gay a lesbická komunita žije, dostaly ven na veřejnost," řekla pro Aktuálně.cz Jolana Navrátilová z "neformální skupiny" Holky v Brně, která byla jedním z hlavních organizátorů Queer Parade.

Čtěte také: Gayové a lesby demonstrovali. Neonacistům navzdory

Jde o ochranu dětí

Jak dále upozornila, na téma rodičovství leseb a gayů proběhla v rámci doprovodného programu Duhové vlny veřejná debata, kde se o hlavních problémech mluvilo.

Brněnská Queer Parade. V Česku poprvé.
Brněnská Queer Parade. V Česku poprvé. | Foto: Naďa Straková

Jde především o otevřeně diskriminační pasáže v zákonech o rodině a o registrovaném partnerství, které upírají homosexuálním párům právo osvojovat si děti (podrobnosti v infoboxu).

Mnoho dětí přitom již v homosexuálních rodinách vyrůstá, a to zcela legálně (např.děti jednoho z partnerů z předchozího vztahu nebo asistované reprodukce). Jsou však mnohem zranitelnější v případě, že se partnerství rozpadne.

Biologický rodič totiž nemá žádnou povinnost umožnit styk dítěte s jeho bývalým partnerem, a silná citová vazba dítěte tak může být zpřetrhána. Ještě horší situace může nastat, když zemře biologický rodič dítěte, jemuž pak hrozí odebrání do ústavní péče, neboť partner zesnulého si na něj nemůže činit právní nárok, ačkoli se přímo podílel na jeho výchově.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

  • Jako společné mohou podle stávajících zákonů v ČR dítě z dětského domova osvojit pouze manželé - upravuje to Zákon o rodině.
  • Jako jednotlivec může dítě z dětského domova osvojit každý občan České republiky bez ohledu na sexuální orientaci. O toto právo však přichází, pokud uzavře registrované partnerství. V Zákoně o registrovaném partnerství je explicitně uvedeno, že „trvající partnerství brání tomu, aby se některý z partnerů stal osvojitelem dítěte".
  • Osvojení dítěte partnera je třetím typem osvojení. Zákon o registrovaném partnerství k tomu uvádí: „Pokud jeden z partnerů pečuje o dítě a oba partneři žijí ve společné domácnosti, podílí se na výchově dítěte i druhý partner; povinnosti týkající se ochrany vývoje a výchovy dítěte se vztahují i na tohoto partnera." Nebiologický rodič má tedy povinnost podílet se na výchově, nemá však právo požadovat uznání rodičovských práv vůči dítěti, které vychovává.

Zdroj: Stejná rodina

 

„To nynější právní vakuum je pro děti vyrůstající v homosexuálních rodinách opravdu nebezpečné, a proto je pro nás v tuto chvíli prioritou číslo jedna dosáhnout právního uznání možnosti osvojit si dítě partnera," řekla Aktuálně.cz Anna Garčicová z občanského sdružení Stejná rodina, které se na přípravě brněnské Queer Parade podílelo.

„Jde nám především o ochranu dětí, práva gayů a leseb jsou v tomto případě až na druhém místě," dodává.

Osamělý spojenec ve vládě

Přestože hnutí za zrovnoprávnění gay a lesbických rodin našlo důležitého spojence v osobě ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamily Stehlíkové, jež převzala záštitu i nad sobotním pochodem, k prosazení požadovaných úprav v zákonech bude třeba najít širší politickou podporu.

„Cítíme, že paní ministryně je v tomto směru v kabinetu spíše osamocena, ale určitě budeme chtít lobovat také u poslanců. Už jsme zahájili první kroky," uvedla Anna Garčicová.

Mezi těmi, kdo budou vývoj boje za odstranění diskriminačních pasáží z českého právního řádu bedlivě sledovat, je i Jindřich Vačkář, který spolu s francouzským partnerem vychovává dva adoptované syny.

Záštitu nad akcí Queer Parade Brno 2008 převzala ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková.
Záštitu nad akcí Queer Parade Brno 2008 převzala ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Žijí v Kalifornii, kde úřady nekladou homosexuálním párům při osvojování dětí žádné překážky, do České republiky ale pravidelně jezdí za příbuznými a uvažují, že by své v Kanadě uzavřené manželství zlegalizovali i zde.

„Rozhodně to ale neuděláme dřív, než český zákon homosexuální páry opravdu zrovnoprávní. Zatím je spíše diskriminuje," dodává 33letý "tata", jak mu říkají synové Etian a Viktor, zatímco jeho partner Franck, který vyrostl ve Francii, je pro ně "papa".

Hledají se rodiče. Zn.: Gayové vítáni 

Na sobotní Queer Parade dorazila mladá rodina ze San Franciska v plném počtu. Když ale do davu před pódiem vtrhla skupinka homofobních extremistů a přímo před zraky jejich vystrašených a plačících dětí začala bít lidi a nadávat jim, rozhodli se, že raději stráví odpoledne jinde.

Čtěte také: Zakažte neonacisty, volají po průvodu gayů komunisté

"Nenávist neonacistů nechápeme, na té není nic k pochopení. Zdrženlivost společnosti k adopcím homosexuálními páry chápeme - lidé mají strach o výchovu dětí a raději chybují na straně opatrnosti," říká Jindřich a jedním dechem dodává: "Jsme ale přesvědčeni, že je jen otázkou času, než zjistí, že gayové a lesbičky dokáží být stejně dobří nebo špatní rodiče jako heterosexuálové."

Tata a papa míří se svými syny na Queer Parade. Dobrou náladu jim zkazil útok skupiny neonacistů proti účastníkům shromáždění na náměstí Svobody
Tata a papa míří se svými syny na Queer Parade. Dobrou náladu jim zkazil útok skupiny neonacistů proti účastníkům shromáždění na náměstí Svobody | Foto: Naďa Straková

Jak říká, po svém coming outu se nejprve těžce smiřoval s tím, že bude muset oželet možnost mít děti, pak mu ale přišla do ruky kniha, v níž novinář-homosexuál popisuje cestu sebe a svého partnera k adopci dítěte.

"Začal jsem o té problematice číst vše, co šlo, hledal hlavně studie, které nebyly napsány účelově jednou ani druhou zájmovou stranou, a nabyl jsem přesvědčení, že předsudky proti gay rodičům jsou stejně nepodložené jako všechny jiné předsudky," pokračuje Jindřich Vačkář.

"Nakonec jsme se s manželem rozhodli pro adopci tzv. special needs kids, dětí, o které neprojevil nikdo jiný zájem. Drtivá většina států v USA adopce gayům povoluje, avšak San Francisco je v tomto směru přímo aktivní," říká a hned vysvětluje:

"V systému je všeobecně mnoho dětí, pro něž se rodiče hledají jen velmi složitě, a tak městská radnice spolufinancovala velkou mediální kampaň zaměřenou na gay páry, kde je k adopci dětí přímo vybízela," dodává český otec amerických bratrů pro Aktuálně.cz.


 

Právě se děje

Další zprávy