Zakažte neonacisty, volají po průvodu gayů komunisté

smy
29. 6. 2008 13:05
Policie pochybení při duhovém průvodu odmítla
Protest proti pochodu homosexuálů v Brně
Protest proti pochodu homosexuálů v Brně | Foto: Tomáš Adamec

Praha/Brno - Česká policie je příliš tolerantní k neonacistům. Myslí si to komunističtí poslanci a vyzývají ministerstvo vnitra k rozpuštění některých ultrapravicových uskupení.

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) rozpuštění některých organizací registrovaných u jeho ministerstva nevyloučil.

"Jedna věc ovšem je, co se mi nelíbí, a druhá, co umožňuje právní řád. Nicméně věřím, že na každého jednou přijde," řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Přílišná mírnost k neonacistickým výtržníkům se potvrdila na prvním českém pochodu homosexuálů v sobotu v Brně. Ve stejném pořadu to řekl poslanec Vojtěch Filip.

Komunista: Policisté mohli gaye ochránit

"Při monitoringu přitom muselo být zřejmé, že radikálové tentokrát použijí nové postupy, že budou létat dělobuchy," uvedl Filip.

Kvůli příliš mírnému přístupu policie se podle Filipa extremistům podařilo docílit toho, že průvod nakonec neproběhl, jak měl. Navzdory představám organizátoru totiž trval jen patnáct minut.

Policejní prezident Oldřich Martinů kritiku odmítl. "Policie bezpečnostní opatření nepodcenila. Šlo jen o vybočení jednotlivců, která jsme zvládli," řekl Martinů o útocích na účastníky duhového průvodu.

Policie zadržela na místě patnáct protestujících. Dva jsou podezřelí z trestného činu výtržnictví, třináct spáchalo jen přestupky. Další účastníky odporu proti gayům policisté sledují a vyhodnocují, zda a čeho se dopustili.

 

Právě se děje

Další zprávy