Při bouřce zahynula žena. Některé vlaky stále nejezdí

Red Dom
26. 6. 2008 17:41
Uvnitř : Tratě, které jsou stále mimo provoz
Strom v Domašíně na Rychnovsku spadl na střechu stodoly - a ta následně na osobní vozidlo.
Strom v Domašíně na Rychnovsku spadl na střechu stodoly - a ta následně na osobní vozidlo. | Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Praha - Po několika dnech horkého počasí zasáhly celou Českou republiku ve středu večer a v noci na čtvrtek silné bouřky a přívalové deště.

Bouřka si v Česku vyžádala jeden lidský život. Ve Svitavách na Pardubicku zahynula asi pětačtyřicetiletá žena, na kterou spadl strom.

Kolem sedmé hodiny večer zasáhla ženu sedící v zahradní restauraci v areálu sportoviště větev ze stromu. "Žena byla převezena do nemocnice, kde kolem půlnoci na následky zranění zemřela. Další podrobnosti stále zjišťujeme," uvedla pro Aktuálně.cz policejní mluvčí Anna Štegnerová.

Hasiči zasahovali od středečního večera do rána u 1200 mimořádných událostí, což je nejvíc od březnové vichřice Emma. Odstraňovali popadané stromy, spravovali stržené střechy, hasili hořící domy zasažené bleskem, odčerpávali zatopené sklepy. Museli také vyprošťovat lidi uvězněné při výpadku elektřiny ve výtazích.

Velké škody způsobila bouře také v lesích.

Čtěte více: Zkáza v lesích: Škody po bouři půjdou do milionů

Nejvíce zásahů v souvislosti se silným větrem a přívalovým deštěm měli hasiči v Středočeském a Moravskoslezském kraji.

Problémy postihly hlavně železnici. Ještě čtyřiadvacet hodin poté, co bouřka udeřila, provoz na některých tratích stojí.

Odpoledne byla zprovozněna trať Zruč nad Sázavou - Ledečko a zbývají tak už jen dvě uzavřené tratě.

Nejspíš až do rána nebudou jezdit vlaky mezi Zručí nad Sázavou a stanicí Zbraslavice. Místo vlaků tu České dráhy zajistily náhradní autobusy.

Stále je neprůjezdná na Vysočině trať Kolín - Havlíčkův Brod - Brno, neprůjezdný je úsek Golčův Jeníkov - Vlkaneč. Rychlíky Brno - H. Brod - Praha jezdí pouze v úseku Brno - Havlíčkův Brod, pro osobní vlaky jsou zavedeny náhradní autobusy.

Zprovoznění trati dráhy očekávají zhruba ve 22 hodin, trať je velmi poškozená. První vlak, který by tu mohl projet je noční rychlík Pannonia do Bukurešti.

Dagmar Honsová online v redakci Aktuálně.cz.
Dagmar Honsová online v redakci Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Online rozhovor:
Meteoroložka online: Bouřky se vrátí zítra, ale slabší

Zcela zrušeny byly podle mluvčího Ondřeje Kubaly noční vlaky mezi Českou republikou a Slovenskem. Až v pět hodin ráno se podařilo zprovoznit aspoň po jedné koleji provoz na trati mezi Olomoucí a Štěpánovem na hlavním tahu mezi Prahou a Ostravou. V České Třebové je na hlavní trati zničená trolej, všechny spoje tu vozí dieselové lokomotivy.

Dále čtěte: Televizní ostuda: Fotbal se nevysílal kvůli bouřce

Domácnosti bez elektřiny

Během večera a noci se také tisíce domácností ocitly bez dodávek proudu. Energetici se situaci snažili celou noc vyřešit, přesto ještě ráno na některých místech problémy přetrvávaly. K nejpostiženějším oblastem patří jižní Čechy.

"V průběhu noci v oblasti jižních Čech bylo 112 trafostanic bez proudu a 58 poruch na vedení vysokého napětí. Momentálně se situace v jižních Čechách už zklidnila a v průběhu dopoledne by všechny zbývající poruchy měly být opraveny," řekla Aktuálně.cz Božena Herodesová z E.ON. 

Další poruchy podle ní byly zaznamenány na Blanensku, Vyškovsku a v okolí Prostějova a Podivic, v oblasti Čepína, Tišnova, Žďáru nad Sázavou a Bystřice nad Pernštejnem, v okolí Jihlavy a Třeště.

Několik stanic je ráno bez proudu také na Zlínsku, ale veškeré poruchy na vysokém napětí jsou tam již opraveny.

V průběhu dopoledne by mělo být opraveno vedení v celé republice.

Popadané stromy komplikují výjezdy záchranářů

V odpoledních hodinách prudká změna počasí postihla především západní a severní Čechy. V podvečer pak dorazila do Prahy a středních Čech.

Na Příbramsku zasahovala záchranná služba u třiatřicetileté ženy, kterou zranil letící deštník. U Berounky nedaleko Skryjí spadl na jednoho z vodáků při přečkávání deště na břehu řeky strom. Sedmnáctiletý mladík byl zmatený a stěžoval si na zdvojené vidění.

V zámeckém parku ve Žlebech zavalil strom muže, který utrpěl pohmožděniny horních i dolních končetin.

"Našim záchranářům po celém kraji komplikují spadané stromy cestu k pacientům. Některá místa musíme objíždět. Posádky se nám z důvodu neprůjezdných vozovek vracejí a je třeba k pacientům vyslat jiné posádky," uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

Bouřka a silný vítr se přehnal také přes Vysočinu. Kolem 21. hodiny dorazila bouře na jižní Moravu, silné poryvy větru a přívalový déšť zkomplikovaly dopravu v Brně i Olomouci. Hasiči vyjíždí k desítkám případů, nejčastěji jde o spadlé stromy.

Desítky obcí na jihu Moravy zůstaly bez proudu, vlaky měly dlouhá zpoždění.

Pozdě večer dorazila bouřka i do Moravskoslezského kraje. V Komorní Lhotce na Frýdecko-Místecku zachraňovali hasiči muže, který se nacházel v osobním vozidle právě ve chvíli, když na něj spadl strom. Muž naštěstí přežil bez vážnějších zranění. Na několika místech začal hořet lesní porost nebo keře po zásahu bleskem.

V Sedlišti na Frýdecko-Místecku silný vítr utrhl polovinu střechy rodinného domku, druhá polovina vlála ve větru. Na několika místech kraje začal hořet lesní porost nebo keře po zásahu bleskem - v Ostravě v oblasti Bělského lesa a v Bílovci. V Březové na Opavsku hasí hasiči hořící trafostanici.

Zásahy na Plzeňsku

Silný vítr, který bouřku doprovází, polámal na mnoha místech stromy. K jejich odstranění musely vyjíždět jednotky hasičů.

V Plzeňském kraji vyjížděli hasiči ke zhruba sedmi desítkám případů. Nejvíce zasaženými oblastmi bylo Tachovsko, Plzeň-sever a Plzeň-město, kde vypadával signál mobilních operátorů.

Kvůli silnému dešti se na 73. km dálnice D5 zavalil sesunutý svah 1,5 jízdního pruhu. V místě sesuvu se dálnice dala projet jen s omezením.

Hasiči zasahovali také u požáru rodinného domku, který zasáhl blesk. Oheň nebyl viditelný, aby hasiči našli zasažené místo, museli rozebrat část střechy a odvětrat prostory.

"Od 17:00 do 18:40 vyjely dobrovolné a profesionální jednotky k 28 událostem způsobeným deštěm a větrem na Žatecku a v malé míře i na Děčínsku a Chomutovsku. Převážně se jednalo o spadlé stromy a několik zatopených sklepů, garáží a přízemí domů," uvedl mluvčí hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

Strom spadl na zastávku autobusu

V obci Lišany spadl strom na autobusovou zastávku, v Žatci zasahovali hasiči u spadlých drátů elektrického vedení, museli také čerpat vodu ze zatopených sklepů. Dobrovolná jednotka odstraňovala dva spadlé stromy rovněž v Radonicích na Chomutovsku.

Meteorologové varovali, že v důsledku přívalových srážek může dojít ke krátkodobému rozvodnění malých řek a potoků, stejně také k zatopení garáží, sklepů nebo některých silnic.

 

Právě se děje

Další zprávy