Šéf odborů online: Stávka uškodí zemi míň než vláda ODS

Jakub Antoš
24. 6. 2008 11:30
Online rozhovor s odborářským bossem Milanem Štěchem
PRAHA: Milan Štěch, předseda ČMKOS, tři hodiny před stávkou.
PRAHA: Milan Štěch, předseda ČMKOS, tři hodiny před stávkou. | Foto: Ondřej Besperát

Online - Dnes přesně ve 13:00 utichne na hodinu ruch v továrnách. Nepojedou vlaky ani tramvaje. Pracovat nebudou někteří zdravotníci, symbolicky se připojí i pošťáci. Česko potrápí výstražná stávka odborů.

Odboráři tak chtějí dát najevo svůj nesouhlas s vládními reformami, především s placením poplatků u lékaře.

"Naší snahou je, aby ztráty při stávce byly co nejnižší, proto má pouze hodinové trvání a výstražný charakter," řekl v rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz šéf Českomoravské komory odborových svazů a senátor za ČSSD Milan Štěch.

"Naší snahou není poškodit zaměstnavatele, ale upozornit veřejnost, ale zejména vládu, že jsou i jiné názory, než prosazují silou v parlamentu. Ztráty budou mnohem nižší než to, co způsobuje reforma veřejných rozpočtů - klesá HDP, poptávka a spotřeba. Pokud by vláda zprivatizovala veřejné služby, budou to kroky nevratné, s fatálními důsledky," vysvětlil důvody stávky Štěch.

S heslem "Stávkujeme proti vládě, která pohrdá občany" odboráři bojují proti domnělému rozprodeji českého zdravotnictví a proti důchodové reformě, která zavádí jednotnou hranici odchodu do důchodu v 65 letech.

Koaliční politici jsou přesvědčeni, že se Milan Štěch chce stávkou pouze připomenout svým voličům před podzimními senátními volbami, v nichž bude obhajovat svůj mandát. Šéf ČMKOS se takovému nařčení brání v samotné výzvě stávkujícím. "Nejsme pravice ani levice. Stávka nemá žádnou politickou motivaci," stojí v dokumentu.

Přečtěte si všechny odpovědi Milana Štěcha.

Odpovězeno: 24. 06. | 10:05Autor: Richard

Otázka: Kolik myslíte, že ekonomiku bude stát vaše volební kampaň???

Milan Štěch: S volební kampaní to nemá nic společného. Je to rozhodnutí 32 odborových svazů, tvořících ČMKOS a dalších, které jsou mimo ČMKOS. Hodinová výstražná stávka bude mít výrazně menší negativní dopady než politika současné vlády.

Odpovězeno: 24. 06. | 10:06Autor: stek

Otázka: Vážený pane,
mohl byste konečně přesně uvést, z čích peněz jste placen jako předseda tzv. odborů a kolik to je ? Řekněte to svým inteligentním spoluodborářům. Můj názor jako občana daňoplatiče je, že by vás všechny měli zavřít, protože podobné akce proti vládě nemají nic společného s myšlenkou odbo

Milan Štěch: Vidím, že jste rozený demokrat. Všichni volení funkcionáři ČMKOS a i pracovníci jsou placeni pouze z příspěvků členských odborových svazů.

Odpovězeno: 24. 06. | 10:07Autor: Jan Novák, Č. Skalice

Otázka: Z jakého důvodu bych měl dělat křoví nějakému odborářskému křovákovi? Aby ho zase zvolili do senátorské Konírny, kde se bude dalších šest roků válet? Nas.rath

Milan Štěch: Nikoho stávkovat nenutíme. Důvodem stávky jsou asociální reformy, snaha zprivatizovat veřejné služby a neochota vlády komunikovat.

Odpovězeno: 24. 06. | 10:08Autor: Přecejá

Otázka: Dobrý den, musím Vám poděkovat, že jste konečně něco podnikly. Už to bylo neúnosné. Doufám, že se Vám podaří s naší "natvrdlou vládou" pohnout a zruší poplatky u lékaře a neprodlouží odchod do důchodu. Držím palce.

Milan Štěch: Děkuji za podporu.

Odpovězeno: 24. 06. | 10:09Autor: OSVČ

Otázka: Souhlasím s důvody stávky a s tím, že stávkující dostanou mzdu i za dnešek.
Znám majitele malé pekárny, který je také proti vládě a bude stávkovat příští týden. Může počítat s tím, že jeho zaměstnanci pochopí, že ten den nebudou pracovat a nedostanou mzdu ?
A kdo tomu pekaři zaplatí ušlý příjem ?

Milan Štěch: Stávkující v době přerušení práce podle platných zákonů nemají právní nárok na mzdu. Neměl by být rozdíl mezi zaměstnanci veřejného či soukromého sektoru.

Odpovězeno: 24. 06. | 10:10Autor: Filipi

Otázka: Kde berete pravo prosazovat sve politicke cile nasilnou cestou?? Zaplatil jsem si za hromadnou dopravu a mam pravo ji vyuzivat. To ze nekdo nesouhlasi s politikou vlady si muze vyjadrovat ve volbach a ne na muj ukor. Vy osobne se tak stavite do role organizovaneho zlodeje.

Milan Štěch: Právo na stávku bez omezení je garantováno mezinárodními pakty a úmluvami, kterými je Česká republika vázána. Právo na stávku je garantováno i ústavou ČR.

Odpovězeno: 24. 06. | 10:14Autor: Petr

Otázka: Dobrý den, velmi Vám fandím, jelikož jsem jako většina lidí v zemi taky neg. tzv. reformou postižen. Ale otázka zní, co budete dělat, když se po této stávce - ani po případné další, nic nezmění? Nevěřím, že vláda změní stanovisko!

Milan Štěch: Rozumná vláda, která je schopna vnímat i pud sebezáchovy, by na takto rozsáhlou akci výstražného charakteru měla reagovat zvýšenou vyjedávací aktivitou a změnou postojů. První výsledky se dostavily ještě před stávkou, zejména tím, že předseda vlády Topolánek již veřejně přislíbil, že nebude prosazovat privatizaci fakultních nemocnic formou privatizačních zákonů v současnosti platných a rozdělením zdravotnické reformy na 2 části. Pokud vláda bude ve své dosavadní politice pokračovat doufám, že i další občané se přidají a nemohu vyloučit v takovém případě další protestní akce.

Odpovězeno: 24. 06. | 10:19Autor: David

Otázka: Soc.-dem. vlády nás neúnosně zadlužovaly a vedly ke krizi. Když je teď u moci někdo, kdo má odvahu to změnit a tu obrovskou zátěž nás všech se snaží zmírnit, proč jim ještě házíte klacky pod nohy ? Nemyslíte, že by bylo lepší pomoci tvrdou prací než si hrát na vyděrače a utrácet další naše peníze?

Milan Štěch: Přebíráte nekriticky tvrzení, které není podloženo a stalo se klišé. Nezapomínejte, že vláda v r. 98 zdědila bankovní sektor v krizové situaci hrozící bankroty. Sanace stála stamiliardy. Přesto všechno ČR patří k nejméně zadluženým zemím jak v EU, tak v rámci OECD. Loňský schodek veřejných rozpočtů, tj. za rok 2007, kdy ještě nebyly účinné zákony reformy veřejných rozpočtů, byl ve výši 1,6% k HDP. Což je výsledek, kterého nedosahuje mnoho zemí EU. Bohužel, reforma zatím přinesla pouze jeden hmatatelný výsledek, a to ten, že za uplynulých 5 měsíců máme skoro 7% inflaci, což je skoro trojnásobek stejného období loňského roku a dvojnásobek EU.

Odpovězeno: 24. 06. | 10:24Autor: walter

Otázka: Myslíte si že váš ,,pštrosí přístup" k problému ufinancovatelnosti důchodového systému je racionální a zodpovědný? Nebo je to jen bezbřehý populismus a podbízení se těm jednodušším kteří neumí počítat a žijí v naivní víře že problém neexistuje nebo není dostatečně akutní?

Milan Štěch: My neodmítáme provádění změn v důchodovém systému, ale žádáme také řešit problémy, které současná vláda zná, ale asi z politických důvodů je řešit nechce. Např. to, že pojištění na sociální zabězpečení platí rozdílně OSVČ vč. pracovníků v švarcsystému, což způsobuje roční výpadky v příjmech na důchody v desítkách miliard korun, že doposud není provedena kompenzace za zrušené důchodové kategorie, a to formou vyššího připojištění. Není myslitelné, aby pracovníci pracující v rizikových povoláních s vysokou náročností duševní a fyzické práce odcházeli do důchodu v 65 letech. Vláda argumentuje prodlužující se dobou dožití, ta je ale v ČR stále nižší, ale důchodový věk má být jako ve většině zemí na západ od nás, a to i přitom, že v naší zemi je dlouhodobě roční fond pracovní doby skoro o 200 hodin delší než se zeměmi, se kterými nás vláda srovnává.

Odpovězeno: 24. 06. | 10:28Autor: Jirka

Otázka: Dobrý den, jste proti placení u lékaře a pozdnímu dochodu do důchodu. Máte ale nějaké řešení místo toho? Z čeho budeme platit důchodce? A z čeho zdravotnictví? Nemyslíte si, že by se mělo stávkovat proto vládě proto, že nedělá vůbec žádné reformy ?

Milan Štěch: České zdravotnictví spotřebovává finanční zdroje asi ve výši 7% HDP, což je asi 2% pod průměrem EU a je to o 8% nižší než USA (tam 15,5%).Největší propady v minulosti ve zdravotním pojištění jdou na vrub všech předchozích vlád neboť ty nevalorizovaly v odpovídající výši platby za státní pojištěnce. Neodmítáme všechny poplatky např. za stravu v nemocnici, ale vadí nám zejména záměr zdravotnictví zprivatizovat. Tak jak se ukazuje např. v USA, ale i jinde, soukromé zdravotnictví není dostupné všem, je dražší a ne vždy je kvalitní.

Odpovězeno: 24. 06. | 10:34Autor: Petr

Otázka: Ukažte mi prosím v které zemi se ekonomice dařilo když do toho remcali odboráři? Británii v 70. letech kdy se jí přezdívalo ,,nemocný muž Evropy"???

Milan Štěch: Pamatuji si, že prezident Spolkové republiky Německo, pan Weizsäcker, při výročí založení SRN poděkoval odborům za jejich přínos pro budování státu, který má sociálně tržní orientaci a zajišťuje vysokou životní úroveň v drtivé většině občanů. Dlouhodobě nejvyšší a stabilní životní úroveň je docilovaná ve skandinávských zemích, kde je velká odborová organizovanost a vliv je odborů vysoký. Nejnižší životní úroveň je tam, kde jsou odbory zakazovány a nebo tam, kde vláda do činnosti odborů zasahuje a snaží se je podřídit. (Např. Bělorusko).

Odpovězeno: 24. 06. | 10:38Autor: Petr S.

Otázka: Dobrý den, souhlasím s důvody stávky, ale jak k tomu přijdu, že přijdu o zisk? Vy mi ho proplatíte??????

Milan Štěch: Naší snahou je, aby ztráty při stávce byly co nejnižší, proto má pouze hodinové trvání a výstražný charakter. Dále odborové svazy a základní organizace se snažily se svými zaměstnavateli organizovat stávku tak, aby větším škodám předešly. Proto také některé organizace se připojí ke stávce formou podpory. Naší snahou není poškodit zaměstnavatele, ale upozornit veřejnost, ale zejména vládu, že jsou i jiné názory než prosazují silou v parlamentu. Znovu tvrdím, že ztrárty budou mnohem nižší než to co způsobuje reforma veřejných rozpočtů - klesá HDP, poptávka a spotřeba. Pokud by vláda zprivatizovala veřejné služby, budou to kroky nevratné s fatálními důsledky.

Odpovězeno: 24. 06. | 10:40Autor: Petr Salamon

Otázka: Zdravím Vás, jsem zcela jednoznačný zastánce poplatků u lékaře. Za zdraví ,za svůj životní styl si nese odpovědnost každý sám. A poplatky jej na to upozorňují, neboli: proč bych měl já přispívat na léčení nějakého kuřáka? Ať si na to přispěje sám, je to jen jeho chyba. A kuřák je jenom příklad...

Milan Štěch: Je to váš názor. Stávka není o poplatcích. Zdravotní problémy mají i nekuřáci, kteří nemohou za to, že jiní kouří nebo že je vysokou průmyslovou činností na naší zeměkouli znečišťováno životní prostředí. Solidarita je mimo jiné to, co lidi dělá lidmi.

Odpovězeno: 24. 06. | 10:42Autor: Lukas

Otázka: Je stavka legitimni? neni stavka mozna jen ve vztahu zamestnantes-zamestnavatel pri vyjednavani kolektivnich smluv? Jak muze treba Skodovka ovlivnit to, ze stat zavedl poplatky? nijak. dal bych vam to k nahrade.

Milan Štěch: Stávka je nejenom legitimní, ale i legální. Právo na stávku zakotvuje i česká ústava a pokud chybí prováděcí zákon, neznamená to, že není právo na provedení stávky.

Odpovězeno: 24. 06. | 10:46Autor: Filip Malý

Otázka: Dobrý den,
myslíte si, že už jste vyčepali všechny možnosti jak dosáhnout dohody nebo stávku považujete jen za způsob získání silnější vyjednávací pozice. A jde někde zjistit přesně proti kterým paragrafům a principům reformy stojíte? Případně zda chcete ponechat stávající stav a proč? Předem děkuji

Milan Štěch: Část reforem již byla silou v parlamentu prosazena a negativně dopadají na značnou část občanů, zejména na rodiny s dětmi, důchodce, příjmově průměrné a podprůměrné rodiny. Vím, např. z tisku, že pan Topolánek na reformě v čistém vydělá 24 tisíc měsíčně. Samoživitelka s jedním dítětem s průměrným výdělkem prodělá měsíčně skoro 2 tisíce. Našim cílem je náprava a zabránění zhoršení podmínek pro současné i budoucí důchodce vč. zabránění tzv. op-outu v důchodech, což je vyvedení čásati peněz na důchody do soukromo-kapitálových fondů. Samozřejmě chceme zabránit privatizaci veřejných služeb.

Odpovězeno: 24. 06. | 10:53Autor: občan

Otázka: Na stávku máte právo ze zákona. Nenechte se ovlivnit různými "rozumnými lidmi", kteří by právo na stávku nějraději zrušili. Cítíte takové tlaky od politiků a zaměstnavatelů?
Děkuji za odpověď.

Milan Štěch: Osobně tvrdím, že jestli je člověk demokrat se pozná až tehdy, když má moc. O demokracii hodně lidí hovoří, ale ne všichni jsou ochotni ji dopřát ostatním. Např. pan ministr Nečas při protestech lékárníků a některých soukromých lékařů na počátku roku 2006 reagoval na obvinění tehdejšího ministra Ratha, že za stávkou stojí ODS, následujícími slovy: "Důrazně odmítám lži ministra D. Ratha, že ODS stojí za organizováním protestů proti politice ministerstva zdravotnictví. Ministr Rath tak podceňuje inteligenci a právo na vlastní názor lékařů, sester a dalších. Zároveň Rath odvání pozornost od řešení problémů a věcné diskuse. Skutečným organizítorem protestů je ministr Rath, kterému se podařilo sjednotit zdravotníky kvůli své aroganci a neschopnosti konstruktivně jednat. Je to nesmysl, pan Rath by měl zvažovat zda má význam, aby se ministr zesměšňoval tak trapnými výroky." Včera výkonná rada ODS ústy pana ministra Nečase sdělila, že naše stávka je údajně politická, že za ní stojí ČSSD a opakovaně hovoří o mé volební kampani. Myslím, že není potřeba už nic dodávat.

Odpovězeno: 24. 06. | 10:55Autor: jaja.pha

Otázka: Dobrý den, pracuji ve zdravotnictví a stávku podporuji, to co dělá tato vláda, je už neúnosné.Přeji hezký den.

Milan Štěch: Máte stejný názor jako já, ale jak vidíte z dotazů, názory jsou různé. Nedáme se zastrašit, protože jsme přesvědčeni, že máme pravdu. Bohužel to, co se děje jsme úřed 4 roky vyčetli, že se bude dít z Modré knihy ODS. Mnoho lidí nám ale v té době nevěřilo. Dnes je situace jiná. Doporučuji se podívat na stanoviska v našem archivu na našich webových stránkách.

Odpovězeno: 24. 06. | 11:00Autor: Milan

Otázka: Jste odborář nebo pohunek ČSSD? Proč nejste nezávislý? To by byly jinačí příjmy, to by se hůř žilo. Jak může člověk s Vašim příjmem zastupovat někoho s 20% příjmem. Nevěřím Vám! Tuším, že neodpovíte.

Milan Štěch: Při ustavování Senátu před 12 lety jsme byli vyzváni tehdejším prezidentem Václavem Havlem, že bychom měli přispět k tomu, aby Senát nebyl kopií Poslanecké sněmovny, aby byl i určitou platformou zákonodárců z řad občanské společnosti. V Senátu a Poslanecké sněmovně je mnoho lidí, kteří jsou buď stále aktivní podnikatelé a zaměstnavatelé, nebo bývalí, je tam i mnoho starostů obcí, ale zástupců zaměstnanců, kteří by se ktéto pozici hlásili, je oproti zemím se stabilní demokracií v našem parlamentu podstatně méně. V čele Hospodářské komory stojí člen ODS a zastupitel Hlavního města Prahy. V západních a zejména ve skandinávských zemích je zcela běžné, že představitelé odborů jsou členy parlamentu z důvodu, aby hlas zaměstnanců byl slyšen.

Odpovězeno: 24. 06. | 11:04Autor: QWERTY

Otázka: Nechcete se vrátit k rozdávání kolekcí a ožírání se na MDŽ? v tom jste byli velmi zdatní a nebyl třeba k tomu bůhví jaký intelekt - na to byste myslím stačil.

Milan Štěch: Děkuji za Vaše rady, ale řiďte se jimi sám. ČMKOS, které předsedám je členem a tím i součástí Evropské odborové konfederace a náš program, a tím i činnost, je obdobná jako ostatních odborových konfederací v zemích EU. Je potěšující, že naše současná stávka poutá velkou pozornost našich kolegů v těchto zemích a dostáváme výraznou podporu od nich. Je to pro nás cenné i s ohledm na to, že za půl roku bude ČR předsedat Evropské unii. Neměla by přehlížet ani česká vláda.

Děkuji za položené otázky. Děkuji těm, kteří se účastní stávky za jejich aktivitu a podporu. Těším se na další rozhovory. Přeji hezký den.

 

Právě se děje

Další zprávy