Strojvůdci zastaví v úterý na hodinu a čtvrt vlaky

ves, mch
23. 6. 2008 19:11
Soukromí železniční dopravci stávkovat nebudou
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zatímco strojvůdci státních Českých drah zítra na hodinu a čtvrt zastaví své vlaky, soukromé železnice podobné protesty nechystají.

Podle zjištění Aktuálně.cz budou stávkovat pouze tři zaměstnanci Jindřichohradecké místní dráhy.

"Po dohodě z odborovou organizací budou stávkovat tři strojvedoucí po dobu patnácti minut," řekl Aktuálně.cz Jan Hruška ze společnosti Jindřichohradecké místní dráhy.

Ostatní zaměstnanci soukromých železničních společností nechtějí stávkovat vůbec. "Stávkovat nehodláme. Ani nikdo z našich strojvůdců stávku nenahlásil. Nemáme důvod," řekl Luděk Peleška ze společnosti Viamont.

Podobně se vyjádřili i zástupci ostatních soukromých společností, kteří provozují soukromé železnice.

Strojvůdci ČD jsou rozhodnuti vlaky zastavit

Necelý den před zahájením generální stávky nebylo dlouho jisté, zda zítra v době mezi 13:00 a 14:15 pojedou vlaky Českých drah.

Vedení drah doufalo v dohodu, strojvůdci však večer oznámili: Jdeme do stávky na hodinu a čtvrt.

"Budeme stávkovat. Na našem postoji se po dnešním jednání nic nezměnilo," řekl Aktuálně.cz mluvčí Federace strojvůdců Libor Poláček.

Podle informací Aktuálně.cz se ostatní odborové svazy působící na železnici s vedením drah dohodly na symbolické podobě stávky. Klíčový je ale právě postoj strojvůdců.

Čtěte více: Doprava v Praze nezkolabuje, metro během stávky pojede

Dráhy tedy narychlo připravují plán, jak zastavené vlaky nahradit. "Celý systém je postaven tak, aby případné hodinové zastavení provozu neohrozilo další spoje a zpoždění se nepřenášelo do pozdějších odpoledních hodin ani do druhého dne," uvedl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

V praxi to znamená, že se pro úterý změní nasazení vlakových souprav, lokomotiv a vlakových čet. Některé spoje budou nahrazeny autobusy.

Posíleny by měly být například spoje, na kterých se vlaky v cílové stanici otáčejí a jedou po krátké přestávce zpět. Jejich zpoždění by totiž v úterý odpoledne mohlo být i dvouhodinové.  

Strojvůdci plánují v podstatě dvě stávky. Ta první, od jedné do dvou, je proti penzijní reformě, kterou chystá vláda. Následovat bude ještě patnáctiminutový protest kvůli nesouhlasu s průběhem vyšetřování tragické železniční nehody v Moravanech na Pardubicku.

Kameny úrazu? Zdraví a doprava

Stávka by se měla lidí dotknout hlavně v oblasti dopravy a lékařské péče. Ta bude omezena hlavně v některých nemocnicích. Některé velké fakultní nemocnice - hradecká či pražská Thomayerova - už ohlásily, že v úterý budou fungovat ve víkendovém provozu.

Ordinace soukromých lékařů naopak zůstanou otevřené. Jejich majitelé vesměs Julínkovy zdravotní reformy v čele s regulačními poplatky podporují. Podle informací Aktuálně.cz se to týká týká praktických lékařů pro děti i dospělé, ambulantních specialistů či gynekologů.

"Soukromí lékaři stávkovat nebudou. V období relativní hojnosti se nestávkuje," říká předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák. 

Podporu stávky naopak ohlásilo i sedmatřicet tisíc zaměstnanců pošty, ti ale hodlají stávkovat pouze symbolicky. Doručování zásilek ani provoz pošt tím nebude ovlivněn. Rovněž symbolicky se připojí i zaměstnanci škol. Rodiče tak pro děti nemusejí vymýšlet žádný speciální program.

Velké problémy způsobí stávka zaměstnavatelům v průmyslu. Jen z odborového svazu Kovo bude stávkovat skoro sto tisíc zaměstnanců továren a podobných provozů.

 

Právě se děje

Další zprávy