Doprava v Praze nezkolabuje, metro během stávky pojede

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
23. 6. 2008 15:53
Proti zastavení se postavili strojvůdci metra
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pražské metro bude zítra i přes generální stávku odborů jezdit celý den.

Proti zastavení vlaků metra se totiž postavili strojvůdci.

"Metro bude jezdit. Strojvůdci se chtěli připojit ke stávce jenom symbolicky, trvali na tom, že vlaky pojedou," řekl Aktuálně.cz předseda Rady odborů pražského dopravního podniku Jiří Obitko.

"Nechtěli jsme ohrozit cestující, k čemuž by mohlo dojít, kdyby metro jezdilo bez dalšího personálu, a proto budou i naši členové stávkovat jen symbolicky."

Nenaplní se tak předpovědi některých menších odborových organizací, které mluvily o kompletním uzavření stanic metra na všech třech trasách.

Stávka v metru? Plakáty či hlášení v rozhlase

Zaměstnanci metra, kteří se stávkou souhlasí, budou mít na sobě označení, v metru budou plakáty a na stávku budou upozorňovat i hlášení v místním rozhlase.

Podle Obitka chystají zaměstnanci dopravního podniku i velké protestní shromáždění v areálu depa Hostivař. Toho se ale zúčastní kromě odborových předáků jen zaměstnanci, kteří budou mít právě volno.

"S důvody stávky rozhodně souhlasíme," dodává Obitko.

V Praze nepojede tramvaj číslo 9

Městská doprava bude omezena i v dalších městech. Konkrétní plány ale odboráři většinou chtějí až do zítřka utajit. Zastavit se má například doprava v Ostravě.

Podle informací ČTK se stávkovat chystá 80 procent zaměstnanců brněnského dopravního podniku.

Pražské autobusy a tramvaje nevysadí hromadně. S největší pravděpodobností, ale nepojede například velmi vytížená linka číslo 9, která vede centrem Prahy.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy