Hormonální antikoncepce bude od ledna bez receptu

mch
13. 6. 2008 14:15
Stejné to bude s léky na cholesterol
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Některé druhy antikoncepce nebo léků na vysoký tlak či cholesterol budou od roku 2009 k dostání bez receptu.

Vytipované léky dnes zveřejnila Česká lékárnická komora. Lidé by si tak od příštího roku mohli v lékárnách koupit bez lékařského předpisu některé léky na vysoký cholesterol, migrénu, suchý kašel, žaludeční vředy nebo obezitu.

Konkrétně by se mělo jednat například o lék na bolesti břicha Algifen, lokální antibiotikum Framykoin, lék proti obezitě Orlistat,  na žaludeční vředy Omeprazol, na vysoký cholesterol Simvastatin či lék na onemocnění močových cest Trimethoprim. 

Ačkoliv jsou na seznamu i přípravky s obsahem pseudoefedrinu, tak komora před jeho volným prodejem varuje. Zneužívá se totiž k výrobě drog.

Čtěte více: Komora: Známe lékárny, které pomáhají vyrábět pervitin

„Neradi vidíme, že by se pseudoefedrin prodával bez lékařského receptu. Doporučujeme jeho omezení na recept," vysvětloval prezident České lékařské komory Stanislav Havlíček.

Léky bez receptu, ale s omezením

V současné době existují dvě kategorie léků: volně prodejné a na lékařský předpis. Novela zákona o léčivech ale počítá ještě se třetí kategorií: léky bez lékařského předpisu s omezením, kam by spadaly právě výše zmíněné medikamenty.

S omezením znamená, že lékárník bude muset zkontrolovat věk osoby, která požaduje výdej takového přípravku, stanovit dávky pro jednotlivé podání a poskytnout odbornou radu.

Od 1. dubna vstupuje v platnost nová léková vyhláška. Lékárny začnou prodávat některé medikamenty dráž.
Od 1. dubna vstupuje v platnost nová léková vyhláška. Lékárny začnou prodávat některé medikamenty dráž. | Foto: Jaroslav Jiřička

V neposlední řadě platí, že může takový lék vydat pouze osobě, které je určen. Lékárny tak budou muset vést o výdeji léku dokumentaci.

V praxi by to znamenalo, že pokud si dívka půjde koupit hormonální antikoncepci, tak ji bude muset lékárník nejen poučit, ale také zkontrolovat věk.

Pokud pacient nesplní jen jednu z podmínek, tak ho lékárník musí odmítnout. Nese totiž zodpovědnost za poškození zdraví pacienta.  

 

Právě se děje

Další zprávy