Průlom: Stát doplatí nižší slovenské důchody

Tomáš Fránek
13. 6. 2008 18:54
Čeští důchodci se dočkali po několika letech
Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Po letech sporů o důchody ustoupil stát tisícům penzistů, kteří  dnes sice žijí v Česku, ale pobírají nižší důchody ze Slovenska. Rozhodl, že bude nižší penze doplácet.

Udělá to navzdory tomu, že žádný zákon v Česku možnost takového dorovnání důchodů neumožňuje. Ani mezinárodní smlouva mezi Českem a Slovenskem podepsaná kvůli rozpadu Československa institut dorovnání důchodů nezná.

Stát ke změně postoje donutily verdikty Ústavního soudu. Ten už několik let rozhoduje případy, kdy lidé dostávají nižší slovenské penze kvůli tomu, že v době federace jejich firmy měly sídlo na Slovensku.

Podle soudu jsou tak diskriminování. První verdikt o diskriminaci padl už před šesti roky.

Na Slovensko na dovolenou

Lidé, z nichž mnozí byli na Slovensku nanejvýš na dovolené, roky dostávali měsíčně o tisíce korun méně než penzisté vyplácení českou stranou.

Stát se ale i přes verdikty soudu dlouho bránil tím, že by dorovnáváním důchodů porušil pravidla Evropské unie. Pro stát by to podle úřadů znamenalo miliardové náklady.

Nyní ale svůj postoj změnil a řešení našel.

„Přehodnotili jsme nálezy Ústavního soudu," uvedl pro deník Aktuálně.cz mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský.

Jak se bude dorovnávat

Proto, že soudy neurčily, jakým způsobem má být stanovena dorovnávací částka, vydalo ministerstvo několik dokumentů, podle kterých bude Česká správa sociálního zabezpečení důchody dorovnávat.

Podle ministerstva tak existují tři způsoby, jak důchody dorovnat.

Ve všech případech je podmínkou, že důchodci mají české občanství a trvalý pobyt na území Česka a důchod byl lidem přiznán do 30. dubna 2004.

„Všechny tři formy řešení mají jednu společnou podmínku, že příjemce důchodu musí o takové řešení požádat," uvedl Sezemský.

Jde o čtyři tisíce lidí

Nižší, slovenské důchody dostávají v Česku téměř čtyři tisíce lidí.

Podle Sezemského zatím nejde říct, kolik lidí bude mít na dorovnání důchodů nárok. Část důchodů totiž mohla být přiznána až po roce 2004, kdy se na Slovensku uskutečnila důchodová reforma a výše penzí v Česku a na Slovensku se mohla v některých případech dorovnat.

„Pokud jde o dřívější případy osob, které už požádaly o dorovnání slovenského důchodu, Česká správa sociálního zabezpečení je vyhledává," uvedl Sezemský.

Železničářské trable pokračují

Spory o vyplácení slovenských důchodů ale úplně nekončí. Podle veřejného ochránce práv Otakara Motejla existuje totiž skupina lidí, která je stále diskriminována.

Jde o několik desítek zaměstnanců Československých státních drah, kteří působili v oddělení Kontroly přepravních služeb. Exželezničáři sice pracovali v Olomouci a v Litoměřicích, v době federace však byla tato pracoviště začleněna do odštěpného závodu na Slovensku.

Část železničářů o dorovnání důchodů bojuje marně, i když mají v ruce pravomocné rozhodnutí soudů v Ústí nad Labem a Ostravě, které jim nárok na vyšší penze přiznávají. Podle Motejla je problém v tom, že úřady zatím nechtějí železniční důchodce zařadit mezi ty, kteří mají na důchody nárok.

A Motejl ostře kritizoval postup České správy sociálního zabezpečení, která podle něj nerespektuje verdikty soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy