Vojáci chtějí po Greenpeace tisíce za protest v Brdech

Pavel Baroch
11. 6. 2008 14:55
Většinu sankcí hnutí nezaplatilo, úřady ustoupily
Kilometr za Trokavcem začíná vojenský újezd - tady by mohl stát radar.
Kilometr za Trokavcem začíná vojenský újezd - tady by mohl stát radar. | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Vojáci už začali rozesílat lidem z Greenpeace, kteří na několik týdnů "obsadili" kótu 718 v Brdech, oznámení o uložení pokuty ve výši tří tisíc korun.

Pokud by to ovšem dopadlo jako ve většině případů před tím, nakonec by sankce za nepovolený pobyt na místě, které experti vybrali pro americký radar, zůstala nezaplacená.

Česká pobočka Greenpeace dostala v minulých letech desítky pokut za různé přestupky při veřejných akcích, ale většinu z nich nikdy neuhradila. Úředníci totiž nakonec ustoupili, uznali odvolání a složenky hodili do v koše.

"Ve většině případů nakonec pokuty skutečně platit nemusíme," potvrdil Aktuálně.cz Jan Rovenský z Greenpeace.

Většina pokut končí v koši

Pokutu nikdo neplatil například před dvěma lety, když se příznivci Greenpeace spustili s Nuselského mostu a vyvěsili na něm transparent vyzývající k přísné kontrole chemických látek.

Neplatili ani za to, když na podzim 2006 zatloukli vchod do ministerstva životního prostředí, aby přiměli úřad k větší aktivitě při ochraně klimatu.

Lidé z Greenpeace se dokonce vyhnuli pokutě i za to, když před třemi lety strávili tři noci na komíně u chemické továrny Deza ve Valašském Meziříčí, aby upozornili na nebezpečí karinogenních ftalátů.

"Pokud si kolegové správně pamatují, obdrželi jsme v posledních letech malou pokutu jen za překročení povolené plochy k záboru pozemku v Praze při kampani na záchranu velryb," řekla Aktuálně.cz mluvčí pražské kanceláře Greenpeace Lenka Boráková.

Greenpeace na Nuselském mostě: Oznámení o přestupku, ale bez pokuty
Greenpeace na Nuselském mostě: Oznámení o přestupku, ale bez pokuty | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Vojáci chtějí být přísní

Armáda zatím neuvedla, jestli Greenpeace pokutu odpustí. Zatím to spíše vypadá na to, že bude k demonstrantům hodně přísná.

Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek dokonce nevyloučil, že lidem z Greenpeace udělí vojáci třítisícovou pokutu opakovaně, pokud bude zmonitorováno, že kótu několikrát opustili a zase se tam vrátili. V takovém případě by pokuty mohly dosáhnout výše desítek až stovek tisíc korun.

Takový postup ovšem odmítá právní poradkyně organizace Helena Svatošová ze sdružení Iuridicum remedium. Tvrdí, že není možné udělit více pokut za jeden přestupek. "Jde o elementární princip zákazu dvojího trestu za jedno jednání," tvrdí Svatošová.

Aktivisté Greenpeace naopak přešli do protiútoku. Pohrozili, že armádu zažalují, pokud jim nevrátí věci, které měli po šest týdnů na kótě 718.

V rozpočtu žádná kolonka na pokuty není

Lidé z Greenpeace se před všemi svými akcemi, za které by mohli od úřadů dostat pokuty, radí s právníkem.

"Samozřejmě, veškeré možné přestupky konzultujeme s právníkem," řekla mluvčí Boráková. Dodala, že jinak tomu nebylo ani v případě akce v Brdech.

Boráková uvedla, že případné pokuty si platí každý sám. Stejně tomu bude i teď - pokud vojáci budou na sankcích trvat.

"Každý bude přestupek řešit sám za sebe. Pokuty nepřichází na adresu Greenpeace, ale lidem, kteří byli zadrženi," vysvětluje Boráková. Uvedla, že Greenpeace ve svém rozpočtu ani nemají žádnou kolonku s názvem Peníze na pokuty. "To nemáme a nikdy jsme ani neměli," dodala mluvčí české kanceláře Greenpeace Lenka Boráková.

 

Právě se děje

Další zprávy