Armáda vytlačila demonstranty z brdské kóty pro radar

mch
9. 6. 2008 19:54
Aktivisté si na kótě vybudovali tábor v korunách stromů
Zaržený předvedený a propuštěný aktivista Jan Piňos, ředitel české pobočky Greenpeace Jiří Tutter a mluvčí vojenské policie Jan Čermák se sešli na večerní tiskové konferenci v Jincích
Zaržený předvedený a propuštěný aktivista Jan Piňos, ředitel české pobočky Greenpeace Jiří Tutter a mluvčí vojenské policie Jan Čermák se sešli na večerní tiskové konferenci v Jincích | Foto: Ludvík Hradilek

Brdy - Policisté vyklidili tábor ve vojenském prostoru v Brdech, kde několik týdnů tábořili aktivisté z hnutí Greenpeace.

"Na rozkaz náčelníka vojenské policie jsme provedli vyklizení kóty," oznámil na večerní tiskové konferenci velitel zásahu Jiří Neubauer.

Zásahu se zúčastnily desítky policistů. Pět aktivistů, kteří se odmítli legitimovat, bylo při něm zadrženo a předvedeno na policii.

Podle mluvčí aktivistů Lenky Borákové policie zatkla všechny české aktivisty, pouze dva Američané vylezli na stromy a odmítali slézt dolů. Policistům se je ale nakonec podařilo sundat.

Zadržené aktivisty vojenská policie dovezla do Příbrami.

"Rovnou nás zadrželi a ani nechtěli, abychom se legitimovali," sdělila Lenka Kukurová, kterou policie převezla do Příbrami. "Na místo se ale určitě chceme znovu vrátit," dodala.  

Vojenská policie se k akci odhodlala, protože potřebuje na místě cvičit.

Policisté nyní kontrolují kótu i její okolí. Prostor je oplocen a policie do něj nikoho nepustí. "Materiál, který zůstal na místě kóty 718 a nepatří vojenské správě, bude odevzdán příslušné obci," sdělil mluvčí vojenské policie Jan Čermák.

Jeden z aktivistů Jan Piňos označil početní nasazení policie za neadekvátní - policisté přijeli v desítkách aut, při samotném zákroku se však podle něj chovali korektně.

Velitel Zásahu plk.Jiří Neubauer.
Velitel Zásahu plk.Jiří Neubauer. | Foto: Ludvík Hradilek

Akce byla předem připravená

Premiér Mirek Topolánek byl o akci předem informován.

"Informován o tom jsem. Armáda zasáhnout musela. Doufám, že zasáhla citlivě a nebylo ohroženo zdraví ani majetek. Armáda pouze zjednala pořádek tam, kde byl porušován zákon," řekl Topolánek.

Čtěte více: Kótu, kde má stát americký radar, obsadili Greenpeace

Hnutí Greenpeace na kótě, kde má stát americký radar vyhlásilo minulý týden stát Peaceland a jeho členové se odmítali policii identifikovat. Na místě účastníci shromáždění pověsili velký transparent s terčem, který symbolizuje účel akce, jejíž podtitul zní Mám cíl - nebýt cíl.

Na kótě se Greenpeace rozhodli také uspořádat výstavu fotografií, na nichž jsou zachycení lidé s terčem a zmíněným heslem.

Od dnešního poledne střeží armáda místo pro radar "všemi dostupnými prostředky". "Ploty přelézat umíme," říká na to Jan Piňos z Greenpeace
Od dnešního poledne střeží armáda místo pro radar "všemi dostupnými prostředky". "Ploty přelézat umíme," říká na to Jan Piňos z Greenpeace | Foto: Ludvík Hradilek

Vojenská policie na kótu již od minulého týdne nikoho oficiálně nepouštěla.

Jiří Tutter z Greenpeace před časem oznámil, že radar je pro Česko rizikem, a je tedy třeba jednat.

"Umístění radarové základny na českém území s sebou nese závažná rizika, mezi kterými na čelném místě stojí porušení globální rovnováhy, zvýšení mezinárodního napětí a nové jaderné zbrojení. Nepovažujeme projekt protiraketové obrany za nástroj k vyřešení závažných problémů dnešního světa." 

 

Právě se děje

Další zprávy