Kalousek chce dát zakázku za 115 miliard jedné firmě

Pavel Baroch
8. 6. 2008 17:42
Stát může přijít až o 30 miliard, varuje Transparency
ODLIV
ODLIV | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek chce na pondělním jednání vlády prosadit radikální změnu při odstraňování starých ekologických škod, které vznikly v podnicích ještě před jejich privatizací.

Kalousek plánuje, že sanaci několika stovek míst zamořených například chemickými produkty nebo odpady předá stát jedné firmě. Zatím se tato práce rozdělovala mezi více společností.

Gigantická veřejná zakázka by mohla dosáhnout výše až zhruba 115 miliard korun a stala by se nejdražší v historii země.

  • Čtěte dále: Zbavit se ekologické zátěže přijde stát na 115 miliard

Podle české pobočky respektované nevládní organizace Transparency International jde o neuvážený experiment, na němž může stát prodělat desítky miliard.

Předložený návrh se nelíbí ani ministerstvu životního prostředí, které při odstraňování ekologických zátěží působí jako odborný konzultant. Jenže jeho role by se teď měla výrazně zredukovat.

Chceme sanace urychlit

Ministerstvo financí obhajuje radikální změnu v likvidaci ekologických škod tím, že by se sanace výrazně urychlila. Stát se zavázal, že zaplatí vyčištění půdy či podzemních vod v chemičkách a dalších továrnách už počátkem 90. let, ale od té doby se zvládlo sanovat jen malou část.

"Během šestnácti let bylo vyčištěno pouze 32 procent postižených lokalit a odstraněno pouhých 26 procent škod - měřeno očekávaným objemem prací," uvedlo ministerstvo. "Místo dalších 20 let by tak ekologické škody mohly být odstraněny do roku 2015," argumentuje Kalouskův úřad.

Jak přijít až o třicet miliard korun

David Ondráčka, ředitel pražské kanceláře Transparency International, ovšem tvrdí, že se státu může likvidace starých ekologických zátěží výrazně podražit.

Foto: Ondřej Besperát

Organizace si udělala cenovou analýzu dosud uzavřených "malých" zakázek. Z ní vyplynulo, že ve výběrovém řízení se v průměru podaří snížit cenu sanace o 25 procent. V přepočtu na jednu obří zakázku tak jde o úsporu zhruba třiceti miliard.

Ondráčka ovšem pochybuje o tom, že by se takto velké peníze daly ušetřit při vyhlášení jednoho velkého kontraktu za 115 miliard korun. Zakázka je tak ohromná, že na ni dosáhne jen málokdo, proto bude výběrové řízení velmi "chudé".

"Žádná ostrá ekonomická soutěž ani nebude možná," řekl Aktuálně.cz Ondráčka. Připomněl, že obrovské státní zakázky za desítky miliard korun - například na gripeny - pokaždé provázela podezření o úplatcích.

Foto: Milan Šturm

Analýza je amatérská

Pražská kancelář Transparency International kritizuje i dvacetistránkovou analýzu poradenské společnosti A. T. Kearney, na jejímž základě se ministerstvo financí rozhodlo přejít od jednotlivých zakázek na jednu olbřímí. Tvrdí, že je jednostranná.

"Analýza je vágní, amatérsky zpracovaná, podle ní nemůže vláda rozhodnout," tvrdí Ondráčka, podle něhož v dokumentu například chybí rizika různých variant sanace i seznam konkrétních míst, která je ještě zapotřebí vyčistit.

  • Čtěte dále: Peníze za sanaci Chvaletic kraj zpět asi nezíská

Transparency soudí, že by kabinet měl Kalouskův návrh odmítnout a nechat si předložit kvalitnější podklady. Podle organizace by bylo nejlepší, kdyby stát zůstal u současného modelu, kdy se zakázky zadávají různým firmám.

"Pokud to trvá dlouho, je možné to řešit například posílením příslušného odboru na ministerstvu financí, který zakázky zadává," tvrdí David Ondráčka.

 

Právě se děje

Další zprávy