Každý Čech vytřídí už 50 kilo odpadků. I to je málo

Pavel Baroch
10. 6. 2008 8:06
Uvnitř: Graf recyklace plastů v Česku a EU
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Češi rok od roku vytřídí více plastů, skla, papíru a kovů. Loni dosáhli dalšího rekordu, když se podle aktuálních údajů přiblížili k hranici padesáti kilogramů na osobu.

Podle společnosti EKO-KOM, která má licenci na organizaci sběru, třídění a recyklaci odpadů, rovněž přibývá lidí, prokazatelně třídících své domácí odpadky.

"Již 98 procent obyvatel má možnost odpady třídit a 70 procent se skutečně třídění účastní," řekla Šárka Nováková, mluvčí EKO-KOM. Každý občan má teď průměrně k barevným kontejnerům přibližně 130 metrů.

Závazky Bruselu plníme

Česko tak bez potíží plní své závazky, které dalo Evropské unii.

Vloni mělo například vytřídit a recyklovat 25 procent prázdných PET lahví a dalších plastových obalů uvedených na trh, ve skutečnosti to bylo více než dvakrát tolik, přesně 52 procent.

Podobně příznivá čísla jsou i u papíru a lepenky. Vloni měl stát recyklovat 65 procent, ve skutečnosti to bylo 95 procent. Jen v případě skla plní Česko své závazky pouze s mírným předstihem. Loňskou hranici 67 procent republika překonala o jedno procento.

Jak třídíme

(kilogramy na osobu)

  • 2000: 12,4
  • 2001: 18,7
  • 2002: 24,4
  • 2003: 28,1
  • 2004: 33,9
  • 2005: 36,2
  • 2006: 43,6
  • 2007: 48,7

V recyklaci biiodpadů zaostáváme

I přes tyto pozitivní údaje má Česko v recyklaci co dohánět. Příznivá čísla o desítkách kilogramů vytříděných plastů, skla, papíru a kovů totiž zahrnují jen menší část odpadu, které vyprodukuje každá domácnost. Jsou to takzvané obalové odpady.

Ovšem třeba slupky od brambor a další zbytky z kuchyně či zahrádek, které tvoří největší skupinu domácího odpadu, se zatím třídí jen minimálně. Většina končí v popelnici a následně na skládkách. Podobné je to s vysloužilými počítači, mobily a dalšími elektrospotřebiči.

"Mnoho kampaní se soustřeďuje na sběr plastu, papíru a kovů. Ty ale dohromady tvoří zhruba jen třetinu domovního odpadu. Na rostlinné zbytky připadá celá polovina," řekl Aktuálně.cz Ivo Kropáček z Hnutí Duha.

  • Čtěte dále: Kde končí zlato z mobilních telefonů? Na skládkách

Organizace je přesvědčena, že by se dal zlepšit i dosavadní systém sběru vytříděného plastu či skla. "Zatímco popelnice stojí před každým vchodem, k barevným kontejnerům musíme obvykle o několik ulic dál," tvrdí Kropáček.

Svoz odpadu na skládku v Praze - Ďáblicích.
Svoz odpadu na skládku v Praze - Ďáblicích. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brusel chce utáhnout šrouby

Evropská unie hodlá v recyklaci odpadů výrazně přitvrdit. Navrhuje, aby do roku 2020 by každá země recyklovala polovinu veškerého komunálního odpadu a 70 procent stavební a demoliční suti. Kromě toho by měla  za čtyři roky vyhlásit "stop-stav" a členské země tak nebudou smět vyprodukovat více odpadu než v roce 2008.

Pokud nové pravidlo projde europarlamentem a kývnou na něj i lídři zemí Evropské unie, bude muset Česko v třídění odpadu výrazně přidat. Celkově totiž recykluje jen pětinu domovního odpadu, zatímco sousední Rakousko nebo Německo s 60 procenty chystanou normu plní již nyní.

  • Čtěte dále:
  • EU chce limity na třídění odpadu. Česko musí přidat
  • Bursík chce třídit i krabice na nápoje a bioodpad

Ministerstvo životního prostředí chystá nový zákon o odpadech, v němž například plánuje, že obce budou muset kromě třídění plastů či papíru nabídnout svým obyvatelům i třídění bioodpadu, který teď většinou končí na skládkách.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy