Experti proti kouření: V restauraci pomůže jen zákaz

Michal Pavec
7. 6. 2008 15:20
Kvůli kouření umírá v Česku ročně dva tisíce nekuřáků
Zapálit si v restauraci není v současné době problém. Politici tento stav zřejmě jen tak nezmění
Zapálit si v restauraci není v současné době problém. Politici tento stav zřejmě jen tak nezmění | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanci pracují na kompromisních opatřeních, aby upravili takzvaný protikuřácký zákon do přijatelné podoby, která by prošla sněmovnou. Odborníci na kouření ale jasně říkají: Pomůže jen úplný zákaz kouření v restauracích.

Zákonodárci už normu dvakrát vrátili k přepracování do výborů a je velmi pravděpodobné, že cigarety z hospod a barů úplně nezmizí. Předkladatel zákona, poslanec Boris Šťastný (ODS), v současnosti navrhuje zavedení kuřáren oddělených od zbytku podniku.

Jsou ale podobné kompromisy skutečným řešením? "Ze zkušeností vím, že taková opatření nezabírají," tvrdí psycholog Ladislav Csémy z Psychiatrického centra v Praze.

"Pomůže jen absolutní zákaz," připojuje se lékařka Hana Sovinová ze Státního zdravotnického ústavu.

Kouření zabíjí i nekuřáky

A svá tvrzení dokládají alarmujícími čísly. Na následky kouření zemře v Česku ročně 18 tisíc lidí - a podle odhadů tvoří dvě tisícovky mrtvých nekuřáci. Nejčastější rakovinou v Česku je pak rakovina plic způsobovaná často právě kouřením.

Akutně hrozí i lidem, kteří v restauracích pracují. "Všichni zaměstnanci, kteří jsou tam osm hodin denně vystavení kouři, a nejsou třeba ani kuřáci, mají několikanásobně zvýšené riziko, že onemocní rakovinou plic. A to je nefér," říká psycholog Csémy.

Výzkumy pak také prokazují, že 75 procent mladých lidí se pravidelně pohybuje v zakouřeném prostředí - tedy velmi často v restauracích - a to je ze všech věkových skupin zdaleka nejvíc.

Mocná lobby

Proti lobby tabákových společností se ale odborníci bojující proti kouření cítí bezmocní.

"Vliv tabákových výrobců na politická rozhodnutí je aspoň stonásobně větší než působení odborné veřejnosti," konstatuje psycholog Csémy.

"Bohužel u nás poslanci a někdy i lidé z oblasti zdravotnictví pořád říkají: ´Tady by to nešlo a podobně´. Samozřejmě že by to šlo, ale chybí politická vůle," dodává.

"Politická reprezentace jde proti vůli občanů. Průzkumy dlouhodobě prokazují, že dvě třetiny z nich si přejí úplný zákaz kouření v restauracích," doplňuje sociolog Petr Sadílek

Bude se kouřit i na úřadech?

Na pořad jednání poslanecké sněmovny má novela protikuřáckého zákona přijít zřejmě až po prázdninách.

Navrhovatelé této právní úpravy v čele s poslancem Borisem Šťastným do nového návrhu zapracují požadavek na to, aby restaurace byly nekuřácké, ale hospodští by v nich směli vytvořit oddělené kuřárny.

V dolní komoře ale existuje také názorový proud, který chce současnou právní úpravu ještě zmírnit.

Hospodářský výbor, který stojí za  dosavadním přerušením jednání o normě, požaduje aby majitelé restaurací mohli vybrat, zda budou jejich podniky kuřácké či nikoliv.

A nejen to - rádi by znovu zavedli možnost kouřit ve státních budovách, úřadech, na radnicích nebo v bankách či pojišťovnách.

 

Právě se děje

Další zprávy