Poslanci chtějí vypudit kamery, sněmovnu čeká oprava

Kateřina Eliášová
24. 5. 2008 12:07
Hlasovací zařízení projde rekonstrukcí
Poslance vystřídají řemeslníci
Poslance vystřídají řemeslníci | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - V Poslanecké sněmovně se přestane v půlce června jednat a nastoupí tam řemeslníci. Podle plánu se bude měnit více než deset let staré hlasovací zařízení.

Sněmovnu čekají i drobné stavební úpravy. Ve stávajícím atriu vznikne zastřešené tiskové centrum.

"Schůze by mohla skončit 15. června. Ihned poté se může začít. Kdyby se schůze prodloužila o týden, začne se později," řekl Aktuálně.cz Roman Žamboch z tiskového oddělení Poslanecké sněmovny.

Novinkou bude větší tabule uvnitř sálu, která nabídne více informací o hlasování. Teď je na ní vidět, kolik poslanců je přítomno, kvórum potřebné k přijetí zákona a kolik zákonodárců hlasovalo pro a kolik proti.

Připomeňte si:
Poslanci budou jíst bio. Prosadili to zelení

Tabule taky ukazuje, zda-li byl zákon přijat.

"Nově se na tabuli ukáže, kolik hlasů z jednotlivých poslaneckých klubů bylo pro nebo proti. Bude snazší kontrolovat správnost hlasování," prozradil Žamboch.

Řemeslníci uvnitř jednacího sálu budou muset odstranit koberce, aby se mohli dostat ke kabelům hlasovacího zařízení, které jsou umístěny v podlaze.

Sál bude mít také novou klimatizaci.

Tabule bude větší a bude víc informací
Tabule bude větší a bude víc informací | Foto: Ludvík Hradilek

Kamery dovnitř sálu? Už ne

V sále se budou také instalovat nové kamery, které celé jednání přenášejí. S tím souvisejí i další změny, které se dotknou především televizí.

"Naší snahou je vybudovat systém vlastních kamer a v tiskovém středisku jsme připraveni nabídnout všem televizím signál z těch kamer, aby si všichni mohli jakékoliv záběry zevnitř vzít," vysvětlil Žamboch.

Tiskové středisko pro televize má vzniknout zastřešením části atria uvnitř budovy sněmovny. Odtud by televize namísto kuloárů mohla nově přinášet živé zpravodajské vstupy. Dovnitř sálu ani do kuloárů by už kamery nesměly.

"Zvětšuje se počet televizí, je větší počet kamer, které se chtějí účastnit jednání. Sněmovna není schopna takové množství pojmout," řekl Žamboch. "Takto by měly všechny televize stejné podmínky," dodal Žamboch s tím, že o této změně ještě rozhodnou zřejmě sami poslanci.

Existuje dokonce varianta, že by kamery nebyly ani v kuloárech. Pokud by pak televize chtěla natočit rozhovor s poslancem, musel by za nimi do tiskového střediska.

Mimořádná schůze

O prázdninách Poslanecká sněmovna nejedná. Už teď se ale mluví o tom, že se poslanci přeci jen v této době sejdou. Podle neověřených informací zřejmě v srpnu. Na případ, že se nedá jednat přímo v jejích prostorách, je sněmovna připravena.

"Že by jednání sněmovny probíhalo v jiných prostorách, to by byla situace, před kterou bychom stáli poprvé," přiznal nicméně Žamboch.

Jednání sněmovny by tak mohlo probíhat například na Pražském hradě nebo na Fakultě tělesné výchovy a sportu v pražských Vokovicích. Pokud by ale hlasovací zařízení bylo už v provozu, zůstali by poslanci v reprezentativních prostorách sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy