Radar musí splnit ekologické předpisy USA i Česka

Pavel Baroch
19. 5. 2008 9:17
Záleží na tom, které z norem budou přísnější

Brdy - Plánovaná výstavba i provoz radaru v Brdech se bude posuzovat podle amerických i českých ekologických předpisů. Z příslušné právní normy se vždy vybere ta, která bude v příslušné oblasti přísnější.

Jak zjistil online deník Aktuálně.cz, USA to slíbily ve společné česko-americké smlouvě o radarové základně ve vojenském újezdu Brdy.

"Spojené státy se zavázaly, že budou respektovat příslušné právní předpisy v oblasti životního prostředí platné na území České republiky. Při výstavbě a provozu radarové stanice se budou uplatňovat ty z právních norem ČR a USA, které jsou přísnější tak, aby se nezhoršil stav životního prostředí v prostoru radarové stanice ani v jejím nejbližším okolí," uvádí se v dohodě.

Pokud tedy například v oblasti ochrany vody budou přísnější americké předpisy, bude se postupovat podle nich, ačkoli půjde o české území a české vody. A pokud jsou třeba v odpadovém hospodářství přesnější české normy, budou se Američani řídit podle nich.

Vědci varují před devastací přírody

Skupina biologů a zoologů se přitom před pár dny obrátila s otevřeným dopisem na ministra životního prostředí Martina Bursíka s varováním, že radarová stanice může zlikvidovat vzácnou přírodu v okolí kóty 718, kde například žijí desítky chráněných druhů živočichů i rostlin.

"Musíme konstatovat, že v případě umístění radarové základny USA na kótě 718 nebo v jejím okolí bude zničena nejen biologicky nejcennější část Brd, ale současně i jedno z nejhodnotnějších území minimálně v rámci celých středních Čech," píše se v otevřeném dopise, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Vědci upozorňují například na to, že by základna přerušila nadregionální biokoridor, který propojuje Šumavu, Brdy a Křivoklátsko. Právě v Brdech je tato "silnice pro zvěř" velmi úzká.

Foto: Ondřej Besperát

Přírodu ochráníme, slibují úřady

Čeští vyjednavači, kteří s americkými experty vyjednávali konečnou podobu smlouvy, jsou ovšem přesvědčeni o tom, že příroda v Brdech bude chráněna dostatečně.

"V případě, že bude kontaminováno životní prostředí, USA ihned zahájí práce na jejím odstranění tak, aby se předešlo trvalému poškození životního prostředí," praví se v radarové smlouvě. "Stejně tak nesmí být narušeny Evropsky významné lokality soustavy NATURA 2000, které jsou v okolí."

Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že plánovaná výstavba radarové základny stejně bude muset být nejprve posouzena podle zákona o vlivu staveb na životní prostředí. Také armáda tvrdí, že podle předběžných biologických průzkumů nebude příroda v Brdech poškozena.

 

Právě se děje

Další zprávy