Vědci varují: Americký radar zabije vzácné živočichy

Pavel Baroch
15. 5. 2008 20:04
V okolí kóty 718 se dochovala vzácná příroda

Brdy - Skupina zoologů a biologů se otevřeným dopisem obrátila na ministra životního prostředí Martina Bursíka s vážným varováním: Americká radarová stanice v Brdech může znamenat zkázu pro tamní vzácné druhy živočichů i rostlin.

"Musíme konstatovat, že v případě umístění radarové základny USA na kótě 718 nebo v jejím okolí bude zničena nejen biologicky nejcennější část Brd, ale současně i jedno z nejhodnotnějších území minimálně v rámci celých středních Čech," píše se v dopise, který má Aktuálně.cz k dispozici.

V okolí brdské kóty 718 se podařilo potvrdit 57 zvláště chráněných živočichů a nejméně 12 zvláště chráněných druhů cévnatých rostlin. Patří mezi ně například orel mořský, rys ostrovid, vydra říční, rak kamenáč, mihule potoční, čáp černý, kosatec sibiřský nebo upolín nejvyšší. 

Kromě nich zde žije mnoho dalších vzácných organismů, které jsou zapsány v červených seznamech ohrožených druhů.

Armáda: Základna nic nepoškodí

Až dosud přitom armáda tvrdila, že plánovaná americká základna v Brdech tamní přírodu nepoškodí.

"Na základě předběžného biologického hodnocení, které si nechalo ministerstvo obrany zpracovat od odborné firmy, nenaruší případná stavba radarové stanice žádným významným způsobem jednotlivé složky přírodního prostředí a ekosystémy v této oblasti," řekl Pejšek.

Jenže vědci, kteří se podepsali pod dopis Bursíkovi, zkoumají zdejší přírodu už roky, někteří dokonce více než deset let. Dopis iniciovali čtyři zoologové a biologové, k nim se připojilo dalších třináct kolegů. Nechtějí být ale spojováni s ústavy, kde pracují.

"Je to naše soukromá iniciativa," řekl Aktuálně.cz zoolog David Fischer, jeden z iniciátorů dopisu. V něm vědci Bursíkovi popisují všechna možná ekologická rizika, která americká základna přináší.

Omluva Bursíkovi

V otevřeném dopise jsme použili formulaci, že jste v ČT mj. konstatoval, že pro základnu USA bylo vybráno velmi vhodní místo. Na základě dohledání záznamu jsme zjistili, že takovýto výrok nepadl. Zaznělo pouze: "...vyhodnotíme společně, že ta lokalita je optimální pro takovýhle společný systém". Jelikož šlo z naší strany o nepřesnost, rádi bychom se vám omluvili.

Za autory otevřeného dopisu David Fischer

Vědci vyzývají Bursíka

Přírodovědcům vadí, že Bursík v televizní diskusi prohlásil, že "pro radarovou základnu bylo vybráno velmi vhodné místo". To podle vědců není pravda.

"Můžeme-li tedy parafrázovat Vaše slova, nešlo již pro umístění základny vybrat mnoho horších lokalit. V následujícím přehledu a v obšírnější příloze Vám přinášíme některé argumenty, podporující toto tvrzení," uvádí se v dopise, v němž jeho autoři Bursíka vyzvali k jednání s ministerstvem obrany, které má ve vojenském újezdu Brdy ochranu životního prostředí na starosti.

"Neumíme si představit, že byste se Vy osobně, při Vaší odborné erudici a morálním kreditu, se zničením takto cenného území smířil a doufáme, že Vám (i dalším poslancům nejen Strany zelených) poskytnuté informace pomohou při jednom z nejdůležitějších rozhodnutí politické kariéry, při hlasování, které bude do značné míry rozhodovat o životech nás všech," stojí v dopise.

Totální destrukce biotopů

Zoologové a biologové v dopise například připomínají, že širší okolí brdské kóty 718 je navrženo do evropské soustavy chráněných území Natura 2000 a že se zde i díky Padrťským rybníkům nachází chráněná oblast přirozené akumulace vod.

Obrovská plocha radarové základny podle vědců vedla k usmrcení mnoha chráněných živočichů a rostlin. "A následně k totální destrukci jejich biotopů," varují vědci, podle nichž by základna rovněž přerušila nadregionální biokoridor, který propojuje Šumavu, Brdy a Křivoklátsko. Právě v Brdech je tato "silnice pro zvěř" velmi úzká.

Odlesnění obrovských ploch by vedlo ke změně mikroklimatických podmínek a nejspíš i ke změně vodního režimu v celém území. V okolí kóty 718 přitom pramení tři toky.

Vrchol kopce v Brdech, který česká vláda vybrala pro umístění amerického radaru.
Vrchol kopce v Brdech, který česká vláda vybrala pro umístění amerického radaru. | Foto: Ludvík Hradilek

V Brdech se už roky snaží ochranáři za velké peníze vrátit do volné přírody tetřeva hlušce. A právě okolí plánované radarové základny patří mezi několik málo území v Brdech, které dokáže tomuto druhu vytvořit skutečně vhodné podmínky.

Hrozbou je podle vědců i prach, hluk nebo nové silnice. "Výstavbou a provozem základny budou dočasně nebo trvale negativně ovlivňovány obrovské plochy doposud nevyužívané krajiny," shodují se experti, kteří přírodu v Brdech dlouhodobě zkoumají.

Přírodovědci varují i před možnými přímými účinky záření z takto silného radaru, které může mít katastrofální dopad na místní ptactvo a netopýry.

 

Právě se děje

Další zprávy