Praha chce z Krumlova vrátit Slovanskou epopej

Michal Pavec
13. 5. 2008 19:06
Moravský Kumlov: Máme na ni morální právo

Praha - Slavný cyklus obrazů Alfonse Muchy nazvaný Slovanská epopej se možná přesune ze zámku v Moravském Krumlově zpět do Prahy, jíž mistr toto dílo v roce 1913 věnoval.

Rada hlavního města v úterý schválila plán, že by se epopej měla vrátit a být vystavena na holešovickém Výstavišti.

Město mělo podle mistrova přání postavit pro monumentální sérii dvaceti velkoformátových obrazů, na nichž Alfons Mucha zachytil historii slovanského národa, speciální pavilón. To se ale nikdy nestalo.

Slovanská epopej byla vystavena jen jednou v roce 1928 u příležitosti otevření Veletržního paláce. Za války skončilo dílo v zemském archivu.

Pro nás znamená všechno, pro Prahu nic

Po nástupu komunismu pak epopej v dezolátním stavu získal jako zápůjčku zámek v Moravském Krumlově, který ji také nechal zrestaurovat a v roce 1963 vystavil.

Pro toto město znamená Slovanská epopej jednoznačně největší turistickou atrakci, smlouvu na její vystavování má ale jen do konce letošního roku.

Starosta Moravského Krumlova, Jaroslav Mokrý, Aktuálně.cz řekl: "Nevím, proč Praha obrazy tolik chce. Hlavní město má podobných artefaktů tisíce, Krumlov jediný. Pro nás znamená epopej všechno, pro Prahu nic."

Termín nestanoven

Návrat díla do Prahy má být podle vedení pražského magistrátu rychlý, rada dnes ale závazný termín nestanovila. "Naším přáním je vrátit epopej do Prahy ve druhé polovině letošního roku," uvedl radní pro kulturu, Milan Richter.

Podle Richtera je vystavení epopeje v Praze morálním závazkem města vůči Alfonsi Muchovi.

Starosta Moravského Krumlova však namítá, že morální právo na cyklus má zase jeho město, protože jej zachránilo před zničením a znovu jej zpřístupnilo veřejnosti.

Vlastnické nároky hlavního města však nezpochybňuje, nemá v rukou ani žádné právní nástroje, jak přesunu do Prahy zabránit.

S Krumlovem nikdo nejednal

Rada města dnes pro Slovanskou epopej vybrala umístění v Křižíkově pavilonu B na Výstavišti v Holešovicích a v současné době s nájemcem areálu jedná. Stavbu zvláštní budovy, kterou si přál Alfons Mucha, zatím vedení města neplánuje.

Radní Richter řekl, že Moravskému Krumlovu nabídne jinou hodnotnou expozici. Ve městě ale o ničem takovém nevědí.

"Nejednali jsme o ničem. Naposledy jsem s radním Richterem hovořil před čtrnácti měsíci, kdy mi řekl, že v otázce přesunu epopeje není kompetentní osobou," řekl starosta Mokrý.

 

Právě se děje

Další zprávy