Byla by to dobrá statistika. Zhatila ji tragická sobota

trs
12. 5. 2008 8:01
Nehod oproti loňskému začátku května ubylo
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Nebýt tragické soboty po druhém květnovém svátku, mohly dva letošní "prodloužené víkendy" patřit na silnicích k těm historicky lepším.

Policejní data ukazují, že se začátek května v tabulce havárií vyvíjel jako podprůměrné období - nebýt soboty 10. 5., kdy se na cestách zabilo sedm lidí.

Obdobně jako letos i v roce 2007 vyšly květnové svátky tak, že si mnoho lidí víkendové volno protáhlo na 2x čtyři dny. A srovnáme-li oba roky, zjistíme, že nyní by silniční statistika vyšla dramaticky lépe (do statistiky ještě nejsou započítána přesná data z neděle 11.5. - pozn. red).

Do této chvíle se za uplynulé dva sváteční víkendy (čtvrtek 1. 5. - neděle 4. 5. a čtvrtek 8. 5. - sobota 10. 5.) na českých silnicích stalo 2271 nehod. Zemřelo 26 lidí, 73 bylo zraněno těžce a 436 lehce. Škody se vyšplhaly ke 100 milionům korun.

Loni, kdy byly svátky v úterý, se v témže období na silnicích stalo 3162 nehod. Zahynulo 24 osob, lékaři ošetřili 101 těžkých zranění a 528 lehkých. Celkové škody dosáhly 140 milionů.

Už teď je však jasné, že v nejsledovanější kolonce "oběti" letošek rok 2007 pokořil.

Nejvýznamněji k vysokému sobotnímu číslu úmrtí přispěli motocyklisté, o život jich přišlo pět. Dva zemřeli při tragické nehodě v Českých Budějovicích, když jejich stroj narazil do zaparkovaných vozidel. Dvaatřicetiletý řidič motocyklu i jeho čtyřiatřicetiletý spolujezdec byli na místě mrtví.

Únorová nehoda u Panenského Týnce na Lounsku patřila k nejhorším za poslední roky.
Únorová nehoda u Panenského Týnce na Lounsku patřila k nejhorším za poslední roky. | Foto: Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje

Sobota 10. května se tak zařadila mezi nejtragičtější dny letošního roku. Smutné prvenství zatím drží středa 13. února s deseti oběťmi. Při havárii tří vozidel u Panenského Týnce na Lounsku tehdy zemřelo osm osob.

O nehodě na Lounsku více zde:
Tragédii na Lounsku způsobil zřejmě řidič Fabie

Do nedělního večera 11. 5. nebyla hlášena žádná další smrtelná havárie. Nejhorší nehodou tohoto dne se zatím ukázala být srážka 10 aut na dálnici D2, při níž bylo zraněno pět lidí, z nich jeden těžce.

 

Právě se děje

Další zprávy