Policisté měli zátah na řidiče. Mrtvých příliš neubylo

mp
5. 5. 2008 15:50
Stovky policistů, mrtvých bylo více než na Velikonoce
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Na silnice se o prodlouženém víkendu vydaly stovky policistů. Policisté provedli více než třicet zátahů na řidiče. Přesto během čtyř dnů zemřelo v Česku dvanáct lidí, mezi nimi i děti.

Nejtragičtějším dnem byla neděle, kdy přišli o život čtyři lidé.

Na Písecku například zemřel řidič peugeotu, který vjel do protisměru a narazil hned do dvou automobilů. Spolu s ním zahynul ve voze i tříměsíční kojenec. Spolujezdkyně a řidič protijedoucího vozu utrpěli těžká zranění.

Tragičtější než Velikonoce

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy na silnicích zemřelo třináct lidí, ubyl ze smutné statistiky pouze jeden člověk. 

První květnové dny s dvanácti mrtvými tak vyznívají mnohem tragičtěji, než například tradičně velmi problematické Velikonoce, při nichž letos během čtyř dnů zahynulo devět osob.

I tehdy vyjelo na silnice daleko větší množství policistů než v běžných dnech.

"Dopravně bezpečnostní akce mají hlavně preventivní efekt. Je pravdou, že když řidič vidí hlídku, chová se jinak, zpomalí," odpovídá policejní mluvčí Petra Srnková z policejního prezidia na otázku, zda mají zátahy na řidiče vliv na nehodovost.

V porovnání s počtem obyvatel patří Česko v obětech dopravních nehod k nejhorším zemím v Evropě.

Konec Kryštofů

Vedení policie rezignovalo na centrálně řízené celorepublikové akce proti řidičům typu Kryštof - vše nyní závisí na rozhodování krajů. Přesto v tradičně rušnějších dnech, jako jsou prodloužené víkendy, probíhá dopravních akcí mnohem více.

"Kraje dostaly za úkol provést analýzu, co je nejčastější příčinou dopravních nehod, vytipovat nejkritičtější místa. Akce pak přizpůsobují obdobím, kdy je na silnicích největší provoz a hrozí největší riziko dopravních nehod," uvedla Petra Srnková z policejního prezídia.

Na tento týden, kdy na čtvrtek znovu připadá sváteční den, mají policisté v plánu  zhruba třicet dopravně bezpečnostních akcí obdobného charakteru jako v uplynulém týdnu.

 

Právě se děje

Další zprávy