Svátek práce v Česku: Komunisté trumfli Paroubka

Jakub Antoš, Markéta Chaloupská, Michal Pavec
1. 5. 2008 18:30
UVNITŘ : Interaktivní mapa prvomájových demonstrací
Předseda Komunistické strany Čech a Moravy nemůže na prvomájových oslavách v Praze chybět, program má ale údajně náročný, protože chce stihnout navštívit i další místa...
Předseda Komunistické strany Čech a Moravy nemůže na prvomájových oslavách v Praze chybět, program má ale údajně náročný, protože chce stihnout navštívit i další místa... | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zatímco v Istanbulu policie nasadila proti odborářům vodní děla a v Německu se střetli extremisté z obou táborů, letošní 1. máj v Česku byl jen bojem slov.

Už ráno se sešli na Výstavišti asi dva tisíce příznivců komunistů a proti nim přišli demonstrovat příznivci Národní strany. Ke střetům ale nedošlo. Proslovy skončily i potenciálně nebezpečné odpolední demonstrace pravicových a levicových radikálů v centru Prahy.

Čtěte také: První máj odstartovali na Výstavišti komunisté a Národní strana

Neonacisté se sešli na náměstí Jiřího z Poděbrad, anarchisté se ze Střeleckého ostrova přesunuli na hudební festival proti rasismu na Císařské louce. K vzájemným potyčkám nedošlo, přes tisíc připravených policistů nemělo větší práci.

OBRAZEM: První máj na Výstavišti - komunisté a národovci
Na výstavišti v Holešovicích měli sraz komunisté. Nacionalistická Národní strana (vlevo její neoficiální vůdce Pavel Sedláček) připravila z transparentů komunistům před vchodem "uličku hanby."
Na výstavišti v Holešovicích měli sraz komunisté. Nacionalistická Národní strana (vlevo její neoficiální vůdce Pavel Sedláček) připravila z transparentů komunistům před vchodem "uličku hanby." | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
U brány výstaviště se někteří lidé spěchající ke Křižíkově fontáně zastavili a hlasitě obhajovali komunismus.
U brány výstaviště se někteří lidé spěchající ke Křižíkově fontáně zastavili a hlasitě obhajovali komunismus. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Jiní rovnou na místě trhali letáky Národní strany a házeli je na zem.
Jiní rovnou na místě trhali letáky Národní strany a házeli je na zem. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Předseda Komunistické strany Čech a Moravy nemůže na prvomájových oslavách v Praze chybět, program má ale údajně náročný, protože chce stihnout navštívit i další místa...
Předseda Komunistické strany Čech a Moravy nemůže na prvomájových oslavách v Praze chybět, program má ale údajně náročný, protože chce stihnout navštívit i další místa... | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Na stáncích mohli oslavující komunisté získat kromě piva, slivovice a klobásek, také různé knihy a samolepky, jako například tuto (na snímku).
Na stáncích mohli oslavující komunisté získat kromě piva, slivovice a klobásek, také různé knihy a samolepky, jako například tuto (na snímku). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

V Praze i v Brně se objevily prapory zakázaného Komunistického svazu mládeže - na Moravě vlajky zabavili strážníci.

Boj za "krásnou bílou zemi"

Pravicoví extrémisté se měli původně setkat u Národního památníku na Vítkově, ale pražský magistrát jim hned dvě nahlášené akce s trasou vedoucí Žižkovem zakázal - k památníku nikdo z neonacistů nedorazil.

Připojili se proto ke shromáždění krajně pravicové Dělnické strany, která začala demonstrovat v jednu hodinu odpoledne na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Na místě se sešlo okolo čtyř stovek radikálů. Na akci dohlíželi policisté - na náměstí přijelo osm aut s těžkooděnci, jízdní hlídka a zhruba desítka členů antikonfliktního týmu.

OBRAZEM: První máj na Žižkově - demonstrace pravicových radikálů:
"Jak mohou anarchisté slavit svátek práce, když nepracují?" ptal se ve svém projevu předseda krajně pravicové Dělnické strany Tomáš Vandas.
"Jak mohou anarchisté slavit svátek práce, když nepracují?" ptal se ve svém projevu předseda krajně pravicové Dělnické strany Tomáš Vandas. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Dělnická strana a Národní odpor při společné demonstraci.
Dělnická strana a Národní odpor při společné demonstraci. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Na jindy poklidném místě před kostelem Nejsvětějšího srdce Páně bylo rušněji než jindy, akce ale proběhla v poklidu.
Na jindy poklidném místě před kostelem Nejsvětějšího srdce Páně bylo rušněji než jindy, akce ale proběhla v poklidu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Shromážděný dav se prošel několika žižkovskými ulicemi, aby se nakonec vrátil zpět na náměstí.
Shromážděný dav se prošel několika žižkovskými ulicemi, aby se nakonec vrátil zpět na náměstí. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Policie musela během pochodu zastavilit v okolí dopravu.
Policie musela během pochodu zastavilit v okolí dopravu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Musíme uchránit tu naši krásnou bílou zemi," pronesl v úvodním proslovu předseda Dělnické strany Tomáš Vandas. Od přítomných extrémistů - s černými prapory či papírovými štíty se znakem Dělnické strany - si za svá slova vysloužil velký aplaus. V projevu nešetřil ani anarchisty, komunisty a současnou vládu.

Ke slovu se dostali i představitelé neonacistických organizací, jejichž akce město zakázalo. Před třetí hodinou odpoledne se radikálové vydali na plánovaný pochod žižkovskými ulicemi - zhruba po hodině se na náměstí vrátili zpět.

Demostranti nesli během pochodu transparenty hlásící se k příslušnosti k Národnímu odporu či ženské organizaci Women Unity. Pražskými ulicemi zněla hesla jako "USA - Izrael, táhněte do pekel!"

Proti útlaku a kapitalismu

Jejich odpůrci z řad anarchistů nahlásili setkání na Střelecký ostrov, kde se jich sešlo asi sto padesát. Krátkým proslovem uvítal demonstranty pořadatel akce Ondřej Slačálek.

"Sešlo se tu víc lidí, než jsem očekával. Jde o pietní akci pro lidi, kteří se hluboce zabývají o naši problematiku," pronesl .

Anarchisté přišli vyjádřit svůj odpor k údajným nespravedlnostem ve společnosti a zdůraznit svůj boj proti útlaku a kapitalismu. Účastníci demonstrace se po proslovu vydali směrem k Palackého náměstí. Tam akci oficiálně ukončili a vyrazili na Koncert proti rasismu na Císařské louce.

Střetem s neonacisty se levicoví radikálové vyhnuli.

Žofín patřil politickým vězňům

V rámci prvomájových oslav se setkali i bývalí političtí vězni; na Žofíně se jich sešlo okolo pěti stovek. Účastníci si připomněli oběti komunistického režimu.

Do žofínského paláce dorazili i vládní politici v čele s premiérem Mirkem Topolánkem, ministrem Cyrilem Svobodou či místopředsedkyní poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou.

K politické propagaci využily svátek práce i dvě nejsilnější české strany. Občanští demokraté se sešli tradičně na Petříně. Pražský primátor Pavel Bém tam vyzval sympatizanty strany, aby nezapomněli na podzimní krajské a senátní volby.

Právě Bém se pak dočkal kritiky na setkání ČSSD, které socialisté svolali na holešovické Výstaviště, kde ráno byli komunisté.Šéf pražské ČSSD Tomáš Hulínský tady řekl, že ODS není schopná vládnout hlavnímu městu a vše jen zdražuje.

Na Výstavišti, které dopoledne patřilo komunistům i  Národní straně, dorazilo v odpoledních hodinách na tisíc příznivců sociální demokracie - tedy o necelých tisíc méně než komunistů. O moc víc jich neposlouchalo ani předsedu strany Jiřího Paroubka, když vypočítával hříchy vlády.

Pořadatelé totiž rozdali asi tisíc lístků na pouťové atrakce a záhy nebylo u fontány vidět žádné rodiče s dětmi.

 

Právě se děje

Další zprávy