Veřejná korupce: Strpíte továrnu, dáme vám milion

Lenka Smyčková a Monika Urbášková
27. 4. 2008 23:10
Radnice v Zábřehu dostala lákavou nabídku za papírnu
Takto má vypadat papírna v Zábřehu
Takto má vypadat papírna v Zábřehu | Foto: Aktuálně.cz

Zábřeh - Nechte nás stavět továrnu za humny a dáme vám miliony. Města a obce to teď od velkých investorů slyší čím dál častěji.

Lákavou nabídku dostali od firmy Wanemi i radní ze Zábřehu v Olomouckém kraji. Když obec strpí na svém území papírnu, která vyprodukuje polovinu roční spotřeby lepenky v Česku, vznikne nadační fond.

A do něj poplynou miliony korun ročně. Na kulturu a na sport ve městě, kterým však kvůli továrně projedou stovky kamionů denně.

Záměr společnosti Wanemi schválený starým zastupitelstvem těsně před posledními komunálními volbami však od začátku budil nevoli obyvatel a nové zastupitelstvo dokonce hodlalo uspořádat referendum. To se však nakonec nekonalo.

Čtěte více: Poprvé v Česku - O továrně za miliardy rozhodne referendum

Odborníkům z nevládní organizace Ekologický právní servis se to nelíbí. Takový obchod podle nich skrývá potenciál systémové korupce.

Radní Zábřehu to však odmítají. "Ještě jsme na nic nekývli a o umístění nebo neumístění továrny ani nemůžeme rozhodovat," tvrdí.

Dejte povolení a budou peníze

Místopředseda představenstva společnosti Wanemi Marek Štencl pro Hospodářské noviny uvedl, že firma dá městu na kulturu a sport ročně několik milionů korun. Za to město nebude protahovat územní řízení a firma může žádat o stavební povolení.

"Je to nesmysl. Na posledním zasedání zastupitelstva jsme se od takového tvrzení distancovali my i firma Wanemi," říká starosta Zábřehu Zděnek Kolář z ODS.

Plán budoucí průmyslové zóny
Plán budoucí průmyslové zóny | Foto: Wanemi

Jisté je však, že nadační fond vznikne jedině tehdy, až radnice vydá stavební povolení. "Nadace samozřejmě nemůže vzniknout hned, ale až získáme stavební povolení a stavba bude jistá," sdělil mluvčí Wanemi Petr Vintrocha.

"Je to podivný postup a vnímám to od Wanemi jako úplatu. Jak může rozdávat, když ještě není z čeho rozdávat?" nelíbí se odpůrci stavby Petru Wolfovi z občanského sdružení Za zdravý Ráječek.

Mávání mrkví před oslíkem

Podle právníka Petra Prchala z Transparency International zavání nabídka "máváním mrkví před oslíkem" a radnice by měla být obezřetná.

Ještě tvrdší je v hodnocení Ekologický právní servis.

"Spolupráce investora se samosprávou je poměrně běžná, ale má kámen úrazu. Kraje a obce na jedné straně rozhodují ve stavebním řízení. Na straně druhé je fakt, že peníze z fondu od investora významně uleví jejich rozpočtům," upozornil právník Filip Gregor.

"Volení zástupci města mají zastupovat zájmy občanů. Jestliže zároveň ještě v průběhu stavebního řízení uzavřou dohodu s investorem, vzniká tu střet zájmů," míní Gregor.

"Pokud by došlo k nějaké dohodě o vzniku nadačního fondu výměnou za hladký průběh stavebního řízení, viděl bych tam potenciál systémové korupce," dodal právník.

Starosta: Továrnu nechci, zničí prostředí

Starosta Zábřehu jakékoli debaty o možné korupci odmítl. "Já osobně jsem proti záměru papírny. Nemám nic proti Wanemi, ale dle mého názoru dojde k devastaci životního prostředí," uvedl starosta Kolář.

Foto: Aktuálně.cz

Jenže Wanemi má kladný posudek o dopadu na životní prostředí od ministerstva a chybí mu jen vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení.

Čtěte více: Obří papírna dostala zelenou. Odpůrci se nevzdávají

A o tom se bude rozhodovat právě na zábřežské radnici a na kraji. "To budou dělat úředníci a ti se musejí řídit platnými zákony. Odmítám, že by je jakkoli ovlivnila nabídka peněz od Wanemi. Zavánělo by to zneužitím pravomoci veřejného činitele," řekl starosta rezolutně.

"Sám na úředníky nijak apelovat nebudu. Nepřísluší mi zasahovat do výkonu státní správy," dodal Kolář.

Pokud úředníci záměr stavby posvětí, nezbude Zábřežským nic jiného, než na svém území továrnu na lepenku strpět. "Potom je jistě na místě, aby nám Wanemi devastaci životního prostředí kompenzovalo," míní starosta.

Přibude aut i kouře

Papírna firmy Wanemi je jeden z největších investičních projektů v Olomouckém kraji. Má přijít na šest miliard korun a vyprodukovat polovinu roční spotřeby lepenky v Česku recyklací papíru.

Záměr schválilo městské zastupitelstvo v roce 2006 těsně před koncem svého volebního období.

Nové zastupitelstvo, ke stavbě výrazně skeptičtější, následně odhlasovalo vypsání referenda. Na jeho datu se ovšem místní politici nebyli schopni domluvit. Nakonec od záměru vypsat plebiscit počátkem února ustoupili.

Proti stavbě aktivně vystupuje sdružení Za zdravý Ráječek.  Vadí mu množství oxidu uhličitého uvolněného při získávání energie. Továrna by ji měla získávat spalováním biomasy.

Lidem vadí také předpokládaný nárůst dopravy. Zábřehem by mělo projet denně přes 150 kamionů.

 

Právě se děje

Další zprávy