Student Agency láká do autobusů ČT, Novu i Primu

Jiří Hloušek, spolupracovník Aktuálně.cz
27. 4. 2008 12:50
V létě spustí dopravce nový video systém
Ke kávě, denímu tisku a připojení k internetu brzy přibude televizní zpravodajství
Ke kávě, denímu tisku a připojení k internetu brzy přibude televizní zpravodajství | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Autobusový dopravce Student Agency hodlá nabídnout cestujícím vedle filmů i televizní zprávy a seriály.

Společnost proto osloví celoplošné televize a vypíše výběrové řízení.

"Vysílat budeme buď formáty více televizí, či navážeme exkluzivní spolupráci s jedinou. Záleží, jak rychle zareagují a co vše nabídnou," předeslal šéf Student Agency Radim Jančura.

Televize nabídku zvažují

Tiskový mluvčí České televize Ladislav Šticha spolupráci nevyloučil: "Pro české televize obecně je každá nabídka upoutat pozornost prostřednictvím zpravodajství velmi lákavá. Lidé z ČT o nabídce dosud neví, proto počkáme jaké podmínky Student Agency nabídne."

Které ze známých tváří obrazovky budou vídat cestující v žlutých autobusech není zatím jasné
Které ze známých tváří obrazovky budou vídat cestující v žlutých autobusech není zatím jasné | Foto: TV Prima

Tiskový mluvčí televize Prima Ladislav Pavlík nabídku spolupráce potvrdil: "Společnost Student Agency nás oslovila, nyní její nabídku zvažujeme.  Nemůžeme proto odpovědět na další otázky spojené s touto službou."

Generální ředitel Primy Marek Singer nicméně uvedl. "Nabídka by mohla být velmi zajímavá. Činit závěry je však zatím předčasné. Mohli bychom nabídnout vlastní zpravodajství, seriály, zábavu a life-stylové pořady."

Vyjádření televize Nova se získat nepodařilo.

Jančura se domnívá, že spolupráce bude pro televizní stanice výhodná. "Cestující v autobuse se nudí, proto je možná i osloví seriál, který běžně nesledují. To je může posléze přitáhnout k televizní obrazovce."

"Nový video systém spustíme v některých autobusech v červnu či červenci. Ve zbylých pak do půl roku," dodal.

Wi-Fi a pevný disk. DVD a VHS jsou minulostí

Promítání filmů krátí cestu zákazníkům dopravních společností či cestovních kanceláří již více než desetiletí. Analogové VHS kazety vystřídalo DVD, to v případě SA nahradí počítačový disk.

Video systém nebude výsadou nových autobusů Beluas za asi čtyři sta milionů korun, které SA v loňském roce objednala ve Španělsku.

"Dodavatel má zpoždění, letos nasadíme šestnáct nových luxusnějších autobusů, zbylých čtyřiadvacet po novém roce," upřesnil ředitel.

Dovybavení osmi desítek stávajících autobusů wi-fi přijímačem a video systémem přijde na čtyři miliony korun.

Obdobný video systém nabízí dle Jančury pouze luxusní španělské rychlovlaky.

Nový prostor pro reklamu

Nová služba vyjde vstříc nejen cestujícímu, ale především dopravci samému.

Na provozu video systému chce vydělat. "Mezi jednotlivými pořady budou reklamy. Získáme tak flexibilní formát pro zadavatele reklamy," uvedl Jančura.

"Dévédéčka jsou vzhledem k mechanickému přehrávání poruchová, proto přejdeme na pevné disky," dodává.

Další výhodou by mělo být to, že žluté posilové autobusy nabídnou tentýž film, který je uveden na internetu u hlavního spoje.

Zprávy ve tři, v půl čtvrté film

Video systém nebude zcela individuální, jako v první třídě německých rychlovlaků ICE 3, které nabízejí displej v opěradle každé sedačky.

Foto: Ondřej Besperát

"Všech sedm displejů v autobuse bude vysílat totéž. Jakmile cestující nastoupí, uvidí program vysílání. Ve tři poběží zprávy, v patnáct deset reklama, poté seriál a následně celovečerní film," přiblížil Jančura.

Film si občas budou moci zvolit i cestující. "Na dálkových linkách, například do Londýna, budou dva tři filmy zvoleny dopředu, o dalších by mohli cestující hlasovat. Jako ve škole, zvednutím ruky," upřesnil.

Veškeré pořady budou do autobusu posílány prostřednictvím bezdrátového připojení wi-fi. To však bude možné pouze na autobusových zastávkách, či v garážích. "Tedy tam, kde máme instalovány wi-fi vysílače. Přenos takového objemu dat není během cesty reálný," upřesnil ředitel.

Zprávy tak budou v autobuse vysílány s několikahodinovým zpožděním. Kvalita záznamu by měla být o mnoho vyšší než v internetových archivech televizí.

Student Agency nabízí ve svých autobusech wi-fi připojení od začátku roku. Tím, kdo poprvé přivedl internet do autobusu však byla konkurenční karlovarská Asiana Alexeje Litvina.

 

Právě se děje

Další zprávy